IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo: Китайските коли са по-качествени от европейските

Китайската Geely бързо прехвърли производството на Volvo в страната, след като купи шведската марка през 2009 година

16:36 | 14.05.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комунистически Китай все още има славата на „най-голямата световна фабрика”, където стандартите за качество са по-скоро пожелателни, а спазването на правото на интелектуална собственост звучи като лоша шега. Но това вече се променя, поне що се отнася до първата част на твърдението, като изказването в подкрепа на промяната е на Робин Пейдж, старши вицепрезидент на Volvo Cars, който отговаря за дизайна на шведските модели.

Според него в Китай качеството на автомобилното производство превъзхожда това на утвърдените в този бранш европейски производители. Все пак Пейдж не е безпристрастен, тъй като собственик на Volvo е китайският гигант Geely. 

„Когато започнахме производство в Китай, всички се притесняваха за качеството, но бързо стана ясно, че качеството е по-добро или равно на производството в Европа", обясни Пейдж пред австралийското издание GoAuto. "Причината може би се крие в това, че в Китай се използва повече човешки труд, това се отразява добре на контрола на качеството, а и така заводите могат да реагират по-бързо и точно на промените в производствения процес. Така че ние вече не се притесняваме за качеството на китайското ни производство.”

Geely бързо прехвърли производството на Volvo в Китай, след като купи шведската марка през 2009 година. Началото беше поставено с дългата версия на предишното поколение S60, което се изнасяше за САЩ. Сега в Китай се произвежда за Европа актуалният S90, а в близко бъдеще компанията планира да произвежда там електромобили и да ги изнася в цял свят.

Volvo не е единствената компания, която залага на китайско производство за износ. Ford планира да внася от Китай в Щатите кросоувър версията на Focus, а BMW ще произвежда там електрическия iX3 за световния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Ivel
преди 5 години
То швед (swedish) било *** дума според инвестора, за себе си знаех си че е така ама не мислех че други са на това мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Ivel
преди 5 години
Тия шведи са големи пидери, продават си брендовете и после изкуствен фалит, защита под чептър 11, и кредиторите духат супата. Айдуци по-големи от наште балканци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
melon
преди 5 години
Има нещо сбъркано в Европа. Продават се знакови компании на китайци. После те изнасят производството в Китай... Тръмп май е най-адекватния политик на Запада. Абе чудна работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
redcretin
преди 5 години
Очевиден виц, както и очевиден конфликт на интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още