IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главоболията на САЩ със старите плутониеви бойни глави

Трябва да бъде намерено сигурно хранилище за радиоактивното вещество, коментират щатските физици

20:53 | 20.04.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В отдалечен завод в Амарило, Тексас, работници извършват една от най-опасните работи в американската индустрия - отстраняват на ръка плутония от извадени от употреба бойни глави, пише Ройтерс. Разбира се, работата се извършва при строги правила за сигурност, но едно трепване на ръката може да означава бедствие.

Плутоният се оказва едно от най-големите главоболия за Министерството на енергетиката на САЩ, отбелязва агенцията. В цялата страна има 54 тона излишен плутоний. Заводът Pantex край Амарило е само едно от местатаq в което се обработва радиоактивният метал. В него се съхранява толкова много плутоний, че е достатъчно да се произведе бомба, която да причини експлозия с мощност от хиляди мегатона. И всеки ден идват допълнителни количества.

В завода се унищожават стари бойни глави, за да не бъдат нарушени договорите с Русия от 2010 година за намаляване на ядрените оръжия. И двете страни определиха брой, но междувременно произвеждат нови и по-смъртоносни ракети и трябва да унищожават старите, допълва още Ройтерс.

Количествата, които трябва да бъдат унищожени, изглеждат сюреалстично - през 1967 година САЩ достига своя пик от 37 хил. ядрени бойни глави, а СССР достига рекорда си през 70-те години - 45 хил. бойни глави.Това са количества, които могат да унищожат Земята хиляди пъти.

По данни на американското Министерство на енергетиката Русия и САЩ заедно имат за унищожаване 68 тона плутоний - количество, достатъчно за производството на 17 хил. ядрени оръжия. Вашингтон обаче още няма план какво да направи със своя дял.

Физиците в САЩ коментират, че е наложително бързо да бъде намерено хранилище за плутония. Радиоактивното вещество има период на полуразпад от 24 хил. години. В един все по-несигурен свят, терористични заплахи и увеличаващо се международно напрежение, рискът плутоният да бъде използван е голям.

САЩ не са започнали да изготвят безопасно хранилище за плутония - то трябва да бъде на 2 хил. фута под земята. Повечето от плутония в страната обаче се съхранява в сгради в Южна Каролина.

Енергийното министерство има малък подземен изследователски център в Ню Мексико, където се съхраняват радиоактивни вещества. През лятото на 2017 година енергийният министър Рик Пери съобщи пред Сената, че има запитване до властите в щата за увеличаването на площта на центъра, но екологични организации се противопоставят на тези планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 3
bghighlander
преди 5 години
*** как така бе, младеж? Нали тук казваха, че били изостанала азиатска ***, която не може да прави гсм-и? :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
aldy
преди 5 години
Руснаците отдавна преработват плутония от старите бойни глави. Отделно, те се научиха да изгарят плутоний в ядреното гориво за АЕЦ. В момента са монополисти на пазара за ядрено гориво в света. Путин заплаши Щатовете, че ще им спре преработката на плутоний и ще намали доставките на ядрено гориво. Дали са чули, не знам. Но сигурно един ден ще разберат какво хсе е случило...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
julian12
преди 5 години
Там ги удариха през лицето зверската и няма да посмеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Да разбираме ли че варианта корейсия полуостров да бъде нещо като хранилище за използвани плутониеви бойни глави засега отпада?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 5 години
Заводът Pantex край Амарило е само едно от местатаq - махнете го товя q накрая и тоя коментар също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 5 години
Еми да построят дълбоко хранилище. Или пък завод за преработка. Технологии ли нямат? Пари ли нямат? Или желание? А могат да го дадат на руснаците да им го преработят. Там разправят си построили завод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още