IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесменът Александър Ваклин е подал сигнала срещу Десислава Иванчева

По пръстите ми не са открити следи от маркера, с който са били белязани парите, а само малко отстрани на дланта, твърди задържаният кмет на район "Младост"

15:46 | 20.04.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Фирмата, която е подала сигнала срещу задържаният кмет на район „Младост” Десислава Иванчева, се казва „Ваклин Груп”. Това заяви самата тя по време на заседанието на специализирания наказателен съд, който разглежда днес искането за постоянен арест на Иванчева. 

"Причината за акцията срещу мен е да бъде заменена със служебен кмет на име Румен Русев, който в момента е заместник-кмет в община "Младост", обясни още задържаната пред медиите, цитирана от БТА.  

Иванчева, заместник-кметът на "Младост" Биляна Петрова, както и Петко Дюлгеров бяха задържани при акция на спецпрокуратурата и КПКОНПИ преди дни по направление корупция.

Иванчева каза още, че не знае как парите, открити при задържането ѝ в колата, в която се е возила, са попаднали там. По пръстите ѝ не са открити следи от маркера, с който са били белязани парите, а само малко отстрани на дланта, попаднал случайно там, добави тя. 

В момента се провежда съдебното заседание, на което трябва да стане ясно каква мярка ще бъде наложена на тримата обвиняеми. Изнудвайки строителен предприемач за подкуп от 70 хил. евро, Десислава Иванчева е навредила на имиджа на страната ни в Европейския съюз, тъй като е допринесла за схващането, че България е най-корумпираната страна членка. Това пледира спецпрокуратурата, като оттам са категорични, че има показания на редица свидетели, включително секретарката на община "Младост" Маргарита Стоянова, както и от другия обвиняем Дюлгеров, който е направил самопризнания. Според спецпрокуратурата при обиска на двете задържани е установено с ултравиолетова лампа наличието на веществото, с което предварително са маркирани парите за откупа, намерени в колата им. Следи от маркировката е имало също и на левия сенник в колата, която е управлявана от Иванчева. 

Иванчева и Петрова отрекоха да са изнудвали Ваклинов.

Двете бяха държани зад специално стъкло в съдебната зала, което рядко се използва от спецсъда. Провиквайки се, за да бъде чута от журналистите, Иванчева обясни, че парите не били в нея, а под седалката на колата и били подхвърлени. 

Пари не сме искали, не сме пипали, не сме вземали и не сме получавали, обясни тя.
Иванчева беше задържана при показна акция преди 3 дни. Заплашват я от 10 до 30 години затвор. Обвинението към нея е за подкуп в особено големи размери.

Днес сутринта президентът Румен Радев също отправи критики към начина, по който е задържана Иванчева. "Унижението не е най-добрият начин да се борим с корупцията. Също така демонстративните белезници не означават непременно осъдителни присъди. Подобна показност води до дела в Страсбург, а цената я плащаме всички", напомни държавният глава, цитиран от Bulgaria On Air.

Междувременно стана ясно, че в прокуратурата не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е Иванчева.  Малко по-рано днес правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че проверка би трябвало да бъде извършена. Министърът отбеляза, че всеки орган отговаря за своите действия и тя като правосъден министър няма компетенции и правомощия при разследвания и осъщестявяване на операции. Цачева допълни, цитирана от БТА, че всяка институция отговаря за действията си с оглед на това дали те са в рамките на правата й и дали има превишаване.

Цецка Цачева каза още, че ако е имало варианти операцията да не се случва в центъра на София, би било по-добре. "Но от друга страна знаете призива на държавния глава Румен Радев - всичко да бъде под прожекторите, да бъде осветлено обществото, да получи информация за това какво се случва", допълни министър Цачева.

Тя отбеляза още, че до постановяване на присъда всеки подсъдим е невинен и трябва да се държи сметка за правата на всеки един човек.

Според търговския регистър собственик на фирмата "Ваклин Груп" - дружество с ограничена отговорност, е Александър Ваклин. Предметът на дейност на дружеството е проектиране, строителство, проучване, независим строителен надзор (след получаване на лицензия за съответния вид строително-монтажни работи), всякаква търговска и промишлена дейност, предоставяне на всякакви услуги, търговско представителство, посредничество, вътрешна и външна търговия, всякаква друга дейност, незабранена от закона. Съдружник на Ваклин във фирмата е Тасаки Холдингс Лимитед - офшорно дружество, регистрирано на Сейшелите, както и Славка Ваклина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr.Justice
преди 5 години
ти прочел ли си какво си написъл??"Има категорични показания от свидетели и самопризнания от неин съмишленик в престъплението"Той и НИКОЛАЙ БАНЕВ винаги бе категоричен !!Спирам да те чета умнико..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
comet
преди 5 години
ЧУДОВИЩНИ РАЗКРИТИЯ ЗА ДЕЛОТО СРЕЩУ ИВАНЧЕВА! КАТАСТРОФА ЗА ПРОКУРАТУРАТА И АНТИКОРУПЦИОННИЯ ОРГАН!http://afera.bg/%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%84-%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
comet
преди 5 години
Доверието е като любовта, дарява се но не се купува, а след известен етап възстановяването му е почти невъзможно. При доверие, дори любов може да разцъфне, а семейство се създава, укрепва и развива. Но без доверие, любовта е любоф и чао, а семейството е съжителство без брак, че е и доста ***.ПП: За който не стопля, говоря и за доверието на поданиците към управляващите/полицията/прокуратурата/медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
comet
преди 5 години
Това май почна да намирисва на случаят с котката и двата хамстера, ... дет се вика, с какъвто се събереш такъв ставаш.СЛУЖИТЕЛЯТ ОТ КПКОНПИ ДЕНЬО ВЪРНАЛ 70 000 ЕВРО НА БИЗНЕСМЕНА ВАКЛИН! ПРЕДМЕТЪТ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ГО НЯМА!http://afera.bg/%D0%B0%D0%B1%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%BF%D0%BA%D0%BE.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 17
Tantum
преди 5 години
Все нагласено ви изглежда на вас. Има следи от веществото по ръката на кметицата и на другата жена в колата, но парите били подхвърлени и не знаели за тях??? Има категорични показания от свидетели и самопризнания от неин съмишленик в престъплението, но иначе била невинна???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 8
julian12
преди 5 години
И аз мисля, че е нагласена работа. В държава на мутри и кухаовци, които се замерват с фекалии, нямам как да не те опръскат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
Toranaga
преди 5 години
"Изнудвайки строителен предприемач за подкуп от 70 хил. евро, Десислава Иванчева е навредила на имиджа на страната ни в Европейския съюз, тъй като е допринесла за схващането, че България е най-корумпираната страна членка"Цацаратурата да даде доказателства, а не да обвинява по нейния си начин!! На мен ми изглежда нагласена работата, зада прецакат девойката..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още