IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ Group: Многократно предлагахме на българската държава да купи ЧЕЗ България

Осигуряването на финансирането за сделката върви "организирано", обясниха от "Инерком България"

15:47 | 17.04.18 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От 2011 година насам CEZ Group многократно е предлагала на различни представители на българската държава да закупят българските активи на компанията. Това са съобщили от чешкото дружество по искане на временната комисия, която анализира сделката за ЧЕЗ България. 

Информацията съобщи председателят на комисията Жельо Бойчев (БСП) по време на последното официално заседание на временната комисия. Има очаквания, че депутатите ще поискат срока на дейността им да бъде удължен. Той съобщи още, че от CEZ Group са гарантирали, че процедурата по продажбата е била прозрачна и кандидатите са били подложени на стандартна проверка за съответствие и са представили доказателства за произхода на средствата, с които ще се финансира сделката.

В отговор на запитване от комисията от Министерския съвет обаче са коментирали, че не са водени преговори с CEZ Group за продажбата на дружествата в България. 

Отговори на запитвания на комисията са изпратили още и от Българската банка за развитие (ББР), откъдето са коментирали, че на 12 януари 2018 година са отговорили на запитване за финансиране на заем към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Не е имало искане за финансиране на сделката, уточняват от банката. Депутатите са получил и документи и от Комисията за финансов надзор и военното разузнаване.

По отношение на осигуряването на финансирането за сделката нещата се движат "организирано", обясниха от "Инерком България" пред депутатите от комисията. Водят се разговори с банките, които напредват и се очаква преди финализирането им да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), обясни Валентин Захариев. Той беше категоричен, че всеки от кандидатите е минал през проверка на финансите и собствеността. От CEZ са преценили след тези проверки, че "Инерком България" изпълнява критериите и не представлява репутационен риск за тях, допълни още Захариев.

Той посочи, че от компанията са предоставили доказателства и пред банките, че имат достатъчно собствен капитал, за да могат да финансират сделката. 

Георги Спасов, адвокат на дружеството, каза, че срокът за изпълнението на сделката е част от търговската тайна в договора между CEZ Group и "Инерком България". Той обясни, че когато сделката бъде финализирана, това ще бъде обявено публично.

"Инерком България" не е участвала в ценовите заявления за новия регулаторен период, съобщи Милена Стоева пред депутатите. Тя посочи още, че CEZ Group е собственик на дружествата в България, докато сделкате не бъде финализирана и те са подготвили заявленията за нови цени до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"Инерком България" смята, че дружествата са достатъчно жизнени и с паричните потоци от дейността им може да възвърне инвестицията за покупката, каза още Захариев. "Това е достатъчно прогнозируем бизнес", заяви той и допълни, че са направени анализи, които са показали, че тази инвестиция може да бъде възвърната в "нормални граници". Приходите от дейността са били достатъчни, за да може дружествата да финансират инвестиционната си програма, уточни още Валентин Захариев. Той посочи още, че по този начин и в бъдеще ще бъде финансирана инвестиционната програма за развитие на дружествата.

Заемите за покупката няма да бъдат върнати през цените на електроенергията, заявиха още от компанията пред инвеститорите.

Георги Спасов коментира в заключение, че "от гледна точка на търговското право това е една нормална търговска сделка". Жельо Бойчев обаче контрира, че това не може да се нарече обикновена сделка, защото дейността на компанията е елемент и на сигурността на страната. Той посочи, че все още няма яснота дали "Инерком България" има финансов ресурс за покупка и какъв ще е източникът на финансирането на тази сделка.

Депутатът попита още дали дружеството може да плати цената, ако регулаторните органи в България разрешат сделката. Рамадан Аталай (ДПС) обаче беше категоричен, че не е редно депутатите да задават към едно търговско дружество въпрос откъде и как ще бъде финансирана сделка.

В комисията продължава изслушването на представители на държавни институции по казуса, както и на синдикатите. В залата е министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов.

Всичко по темата за ЧЕЗ България следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 5 години
"Заемите за покупката няма да бъдат върнати през цените на електроенергията" - заявиха още от компанията !!!А КАК ЩЕ ГИ ВРЪЩАТЕ НА КРЕДИТОРИТЕ!!КАК ПО ДРУГ НАЧИН ОСВЕН С ОСОБЕН ЗАЛОГ, превръщащ ни в длъжници на заемите ви?!Цялата тази измама минава с участието на ВАШИТЕ КРЕДИТОРИ, които отлично осъзнават, че при сключаватно на сделката има и ТРЕТА СТРАНА КОЯТО НЕ Е НАДЛЕЖНО ПРЕДСТАВЕНА ПО ИЗИСКВАЩИЯТ СЕ ОТ ЗАКОНА РЕД!!Тази трета страна са милионите българи които никой не пита дали са съгласни да плащат НАДЦЕНЕНАТА СТОЙНОСТ НА АКТИВИТЕ , и договорените в тяхно отсъствие ЛИХВИ по заема който те ще плащат!Това , че ще извадите ЛИХВИТЕ и ГЛАВНИЦИТЕ от цената на тока и ще ги вкарате в НОВАТА ТАКСА "ЗАДЪЛЖЕНИЕ КЪМ ОБЩЕСТВОТО" няма да промени нищо освен НАЧИНА НА ОСЧЕТОВОДЯВАНЕ НА ИЗМАМАТА!!КРЕДИТИТЕ ЩА БЪДАТ ИЗВАДЕНИ ОТ ЦЕНАТА НА ТОКА , но ще бъдат вкарани в нова такса "задължения към обществото" !!КАКВО ОБЩЕСТВНО, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА, КОГАТО ТОВА СА ЛИХВИ И ГЛАВНИЦИ НА "СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНВЕСТИТОРИ" С 50000 ЛВ УЧРЕДИТЕЛЕН КАПИТАЛ !!ЗАЩО СЛЕД КАТО НИЕ ПЛАЩАМЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО НА ТЕЗИ "инвеститори" не сме собственици на АКТИВИТЕ НА ЧЕЗ БЕ ДРУГАРИ ОТ БСП?Кашата която забърка с ГИНКА Борисов, сега ще я сърбате вие.ОТГОВОРНОСТТА ЗА ИЗМАМАТА ЩЕ Е ВАША , А НЕ НА БОРИСОВ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още