IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетки хиляди унгарци протестираха срещу победата на Орбан на изборите

Те настояваха за нови избори и нова национална избирателна система

09:44 | 15.04.18 г. 17
Десетки хиляди унгарци протестираха срещу победата на Орбан на изборите

Десетки хиляди унгарци участваха в събота в Будапеща в най-голямата опозиционна демонстрация от години, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Антиправителствените протестиращи настояваха за нови избори и нова национална избирателна система. Премиерът Виктор Орбан беше преизбран миналата седмица, когато неговата дясна популистка партия ФИДЕС заедно със съюзника си, малката Християндемократическа партия, спречели свръхмнозинство в парламента - 134 от 199-те депутатски места. Опозиционните поддръжници са недоволни, че изборните правила са дали на партията на Орбан такова голямо мнозинство в парламента, когато тя е спечелила само около 50 процента от гласовете.

В пост във Facebook преди митинга организаторите призоваха за повторно преброяване на бюлетините, свободни медии, нов изборен закон, както и за по-ефективно сътрудничество между опозиционните партии. Участниците в протестното шествие преминаха от операта до парламента, скандирайки "Нови избори!" и "Ние сме мнозинството!".

Демонстрацията беше една от най-големите в историята на Унгария през последните години, отбелязва Ройтерс. Множеството, препълнило площад "Кошут", беше сравнимо по размер с "Мирния марш" на привържениците на Орбан на 15 март, посочва Асошиейтед прес. Организаторите на вчерашната акция заявиха, че нов антиправителствен протест ще има следващия уикенд

"Искаме нови и честни избори. Това е отговорност на правителството и ние ще им напомняме за това, мирно и масово", заяви опозиционният активист Гергей Дюлаш на митинга вчера.

"Когато попитах моите дядо и баба защо са позволили на (комунистическия диктатор) Матияш Ракоши да остане на власт толкова дълго, те отговориха, че са се страхували", каза писателят и журналист Гергей Хомонай, един от организаторите. "Е, аз не се страхувам. Ние не се страхуваме!, заяви той. По думите на Хомонай протестиращите имат три искания: промяна на избирателната система, "която циментира завинаги ФИДЕС на власт", отстраняване на главния прокурор Петер Полт, съюзник на Орбан, защото "докато той е на поста, нито един случай на корупция няма да бъде разследван", и изваждане на ФИДЕС от държавните медии.

По оценка на организаторите в демонстрацията вчера са участвали над 100 000 души. За разлика от заключителния предизборен митинг на Орбан в родния му Шекешфехервар миналата седмица, където преобладаваха визрастните и хората на средна възраст, протестът в Будапеща привлече хора от по-младите поколения, отбелязва Ройтерс. Една от тях, 26-годишната Палма, казва, че е разочарована от изборните резултати и че според нея унгарската избирателна система дава несправедливо предимство на управляващата партия, но добавя, че е недоволна и от опозиционните партии.

"Те са жалки. Ужасно е, че са толкова слаби, неспособни да постигнат компромис и се убиват едни други, вместо да обединят силите си за нас", казва тя.

Изпълнение на поп певец, заклеймяващ "псевдокрацията" на Орбан, откри митинга, а накрая участниците пяха химна на Унгария и химна на Европейски съюз - Одата на радостта. 

Комернтар по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 18 rate down comment 4
power grid
преди 6 години
Божке не пиши глупости.Оня дъртия *** дано гушне букета скоро да се отърве светът и от него и от Кравария
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Поредният бълвоч на сорросоидния Инвестор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Заглавието би трябвало да бъде евреина Сорос все пак успя да накара 100 000 унгарци да протестират срещу Орбан въпреки убедителната му победа на изборите.Сорос и неговите пропагандни машини да им ******* **********!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 5
vzhekoff
преди 6 години
Орбан спечелил "само" с 50%, а онези видите ли са повече и затова протестират. Смешници ! 4 мандата, последния с 2/3 мнозинство. Не е ли ясно всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
Чобанска, можеш вместо да сееш преписани пропаганди тип "промоция в Кауфланда" да обясниш първо на себе си след тва и на другите, щот аз съм с основно и не ми тряят обяснения, как аджаба тоя печели убедително (имате такава статия тука) и в същото време как стотин хиляди милиона коприлиона мажари излизат и протестират срещу тоя дет са го избрали те самите с голямо мнозинство ?!?! Айде обясни да видм в УНСС кво са ви научили .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още