IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Населението на България доближава нивата от Втората световна война

През 2000 година на всеки 100 души, напускащи пазара на труда, са влизали 130, но днес те са едва 70, сочат данните на Иван Нейков

15:08 | 14.04.18 г. 25
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Населението на България доближава нивата, достигнати след опустошителната Втора световна война, пише в коментар Bloomberg. Както много други държави от бившия комунистически блок, най-бедната страна в ЕС българите се насочват на Запад, където заплатите са значително по-високи. Например към Великобритания.

Към това се добавя и ниското ниво на раждаемостта и растящият брой на застаряващото население. Така България се оказва една от страните застрашени в най-голяма степен от демографските заплахи, а населението е напът да падне под нивото от 7 млн., допълва още агенцията.

"Правителството трябва да намери решение, за да опази уменията на работещите и да намали негативните ефекти за пазара на труда и да осигури растеж", препоръчва председателят на балканският институт по трудова и социална политика в София Иван Нейков.

През 2000 година всеки 100 души, напускащи пазара на труда, са били замествани от 130 души. Днес те са едва 70, допълва той.

България предприе стъпки за насърчаване на раждаемостта и напускането на младите хора, за да намали негативните демографиски тенденции до 2030 година. Правителството не омаловажава проблема, смятат в Bloomberg.

"Намалението на активното население е социална и икономическа бомба, която ще експлодира, ако не вземем мерки", признава зам.-министърът на труда Султанка Петрова през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 23 rate down comment 12
Hahoto
преди 6 години
Е, колкото - толкова. Що ни е да се гъчкаме като китайците. В Монако средната възраст на населението е 51 години, докато в Нигер и Уганда 15 години. Детски трябва да се дават за 3 деца и повече тц, тогава и на Импето племето ще е влезе в пътя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 6
thehappyroger
преди 6 години
Късничко се сетихте, беше по-важно 30 години да си грабите и да си злоупотребявате на воля и да не дадете никакъв шанс в България да се развие стабилна средна класа, сега до 2030-та един град смехономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/цецочарник/горановчарник/гинкочарник/шишичарник/доганочарник/боклукчарник, до 2025-та по-голямата част от малкия и средния БГ бизнес ще фалира, те няма да може да издържат повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет ще ги събирате на ромите от висококвалифицираността, от желанието им да се размножават безразборно и умението им за 50 лв. да гласуват за който им кажат, макар и понякога да не разбират системата на числата при преференциалното гласуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още