IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ, Франция и Великобритания са ударили химически обекти в Сирия

Русия обмисля свикването на заседание на Съвета за сигурност на ООН по казуса

10:04 | 14.04.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Обединените военни сили на САЩ, Франция и Великобритания са имали за цел да поразят обекти от химическата промишленост в Сирия, става ясно от коментари след удара от тази сутрин в страната. Това е най-голямата атака на западните сили в конфликта, посочва Ройтерс.

Рано тази сутрин президентът Доналд Тръмп коментира, че атаката е в отговор на химическата атака от 7 април срещу граждани в град Дума. Той обясни, че ударът е срещу "варварството и жестокостта".

Неговият партньор в тази операция Тереза Мей обясни, че атаката е "ограничена и таргетирана". Тя допълни, че е наредила участието на Великобритания в операцията, след като е получила доказателства от разузнаването, които са показали, че президентът на Сирия Башар Асад и неговото правителство са отговорни за химическото нападение в Дума.

Ракетите не носят мир, контрираха обаче опозиционните сили във Великобритания.

Френският президент Еманюел Макрон пък допълни, че ударите са били ограничени до съоръжения за производство на химически оръжия.

Повече от 100 ракети бяха изстреляни срещу цели в Сирия. По данни на съюзниците са поразени три от основните обекти за производство на химически оръжия в страната. Сред целите са и съоръжения в столицата Дамаск в зона, в която има център за производство и тестове на химически и биологически оръжия, коментира Ройтерс, позовавайки се на информацията на американския министър на отбраната Джим Матис.

Другите удари са насочени към Хомс и района около сирийския град.

Според сирийските власти няма жертви при въздушните удари, щетите са само материални. Част от ракетите са били прихванати, заявиха още по-рано днес от Дамаск.

На този етап коалиционните сили твърдят, че това е еднократен удар. Целта е да бъде спрян сирийския режим да използват химически оръжия, коментира Доналд Тръмп в телевизионно обръщание.
Ударите тази сутрин могат да повишат сериозно напрежението в региона, въпреки че не е имало отговор на военните сили от Русия или Иран, каквито бяха заканите по-рано през седмицата.

Руският посланик в САЩ Анатоли Антонов предупреди, че тези действия няма да бъдат оставени без последствия. Все още обаче няма официално заявление от Москва - реакцията на Антонов е в Twitter, а по-рано днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира темата в своя Facebook-профил.

По информация на агенция РИА Новости Русия ще поиска свикване на Съвета за сигурност на ООН по казуса със Сирия.Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова страните в този конфликт да проявят сдържаност. и да не допускат действия, които да доведат до ескалация на напрежението.

Иран вече осъди атаката на коалицията, водена от САЩ, допълва още Ройтерс. 

Въпреки атаката в Сирия Доналд Тръмп не се отказва от желанието си да изтегли 2000 американски военни от Сирия от Близкия изток, пише още агенцията. Те са позиционирани в Сирия и имат за цел битката с "Ислямска държава" (ИДИЛ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
dani de vito
преди 6 години
Седемдесет високоточни томахавки по един гнусен химически завод ,който по всичко личи че е и изоставен. Там сега трябва да има кратер с размер на среден наш град и димен стълб виден от космоса.Всяка ракета мисля че беше по тон и половина тротилов еквивалент ,или сто тона тротил се е взривил в район с площ на стадион :)Това би се усетило като трус трета степен в радиус от хиляда километра :))))На това му викам фалшиви новини ,ама чак безсрамно фалшиви.Сирийците са свалили доста от скъпичките стрелички ,щом няма и счупени прозорци наблизо :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Slavi.13
преди 6 години
100 ракети.....трима ранени?! 1 автобус...6 убити?! Къде се води война ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
От няколко химически тоалетни колко отровни вещества да изхвърчат? Има слухове, че след примера на храбрите български чистачки, храбри сирийски чистачки са свалили няколко томахавки с мокри парцали. Както знаем от надеждни американски и английски източници водата е най-надеждното средство срещу всякакви отрови, ядрени ракети и други подобни. След натравяне с нович.оци и зарини просто се поливаш с две чаши вода и си като нов. Новият български лозунг трябва да е Изхвърлете ракията, заредете бутилките от кола с вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 2
rumeni72
преди 6 години
След като са нанесени удари над обекти на химическата промишленост и складове където според тях има химически оръжия, очакваме потвърждение и за съответното обгазяване и множество жертви в околностите им. Но засега е едно голямо НИЩО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още