IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Николов: Търговията на БФБ продължава да се ръководи от своя собствена логика

Над 1/3 от компаниите с най-висок оборот от януари до март дори не фигурират сред 30-те дружества с най-много сделки

15:50 | 10.04.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Дори един бърз прочит на пазарната статистика за търговията на Българска фондова борса (БФБ-София) през първото тримесечие на 2018 г. ще ни покаже, че индексите са отбелязали лека корекция спрямо края на миналата година, че общият оборот се е повишил спрямо същия период на миналата година, че делът на търговията с акциите от SOFIX като процент от общата борсова търговия е намалял и т.н. Всъщност обаче промяна няма, коментира пред Investor.bg Павел Николов, ръководител международни финансови пазари в „Евро-Финанс“.

Експертът даде няколко примера.

„Нека направим проста съпоставка на статистическите таблици между първите 30 публични компании по брой сделки за първото тримесечие на годината и първите 30 по реализиран оборот. Би следвало да има значително припокриване между двете таблици. В действителност обаче над 1/3 от компаниите в таблицата по оборот дори не фигурират в таблицата по брой сделки. Това говори само за едно – неликвиден пазар, на който голяма част от оборота се генерира от малък брой сделки с голям обем“, посочва Николов.

Той дава и друг пример за слабостите на пазара – силното влияние на ребалансирането на индексите върху цените на акциите на влизащите и излизащите компании. „Ако родният фондов пазар беше ликвиден и ефиктивен, то цените на акциите биха се ръководили от фундаментални за компаниите фактори, а не от технически процедури като ребалансиране на индекси“, категоричен е експертът.

По думите му на този етап може да се каже, че мерките за насърчаване и развитие на капиталовия пазар в страната не носят желания ефект. И ако по отношение на търговията с държавни ценни книжа на борсата, обяснението е просто – изключително ниската доходност и почти нулев интерес от страна на индивидуалните инвеститори, то видимото безразличие на инвеститорите към проекта за свързване на регионалните борси SEE-Link според него е леко смущаващо и озадачаващо.

„Предстои в най-скоро време да видим как ще потръгне следващият проект, заложен в стратегията за развитие на капиталовия пазар – програмата за листване на малки и средни предприятия на БФБ и набиране на капитал от такива дружества чрез публично предлагане на ценни книжа“, допълва Павел Николов.

Завършвайки своя преглед малко по-оптимистично, той не скри очакванията си, че през следващите месеци водещите индекси на БФБ ще възстановят загубите от първото тримесечие и ще тръгнат нагоре, подкрепени от като цяло добрия икономически фундамент на по-ликвидните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
дайте поле на изява и на хората свързани пряко с развитието на капиталовия пазар - бфб и кфн, когато има да обещават и да се хвалят нещо са на първа линия, когато трябва да си направят оценка има ли ефект от тяхната работа и реализирани идеи не ги чувам никакви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още