IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война на Тръмп може да тласне Европа към Китай

Американският президент може бързо да оползотвори всички запаси от мека сила, с които разполагат САЩ

15:36 | 10.04.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер (вляво) и председателят на Европейския съвет Доналд Туск (вдясно) по време на посещение при китайския президент Си Дзинпин в Пекин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер (вляво) и председателят на Европейския съвет Доналд Туск (вдясно) по време на посещение при китайския президент Си Дзинпин в Пекин. Снимка: Архив Ройтерс

Търговският двубой между САЩ и Китай създава дилема за Европейския съюз (ЕС) – трябва ли най-големият търговски блок в света да заеме страна? И ако да, то чия?

На теория САЩ са естественият съюзник за Европа – двете си сътрудничат тясно от края на Втората световна война, създавайки многонационалните институции, които в момента са под заплаха. Но въпреки това небрежният подход на Доналд Тръмп към търговската дипломация рискува да тласне ЕС в ръцете на Китай. Основният стратегически интерес на Брюксел в тази битка е да гарантира, че многостранната търговска рамка – включително и Световната търговска организация (СТО), ще оцелее. В момента това притеснение се споделя повече от Пекин, отколкото от Вашингтон, посочва Bloomberg в свой материал.

В много отношения САЩ и ЕС са в сходна позиция спрямо Китай. Двете икономики са нетни вносители – техният търговски дефицит представлява съответно 351 млрд. долара и 178 млрд. долара по данни на Bloomberg. Разбира се, до известен смисъл търговската пропаст отразява различните етапи на развитие на страните – големи дялове от производството се преместиха в Китай, за да се възползват от по-ниските заплати, докато местното потребление едва сега започна да се покачва.

Западните страни също така от дълго време се оплакват, че Пекин субсидира несправедливо своите индустрии. По отношение на стоманата - предмет на някои от митата на Тръмп, САЩ и ЕС са на едно мнение, че Китай трябва да направи повече, за да ограничи свръхпроизводството. 

Вашингтон и Брюксел също така споделят тревоги по отношение на китайската политика за трансфер на технологии – те обвиняват Пекин в опит за злоупотреба с интелектуална собственост, посягайки на западните високотехнологични компании. Това беше оправданието на Тръмп, когато миналата седмица обяви мита върху внос от Китай на стойност около 50 млрд. долара. САЩ също така заведоха дело пред СТО, към което по-късно се присъединиха ЕС и Япония.

Но макар ЕС и САЩ да са естествени партньори в пренаписването на правилата на световната търговия с Китай, стратегията на Тръмп рискува да лиши Вашингтон от стратегически съюзник. Президентът многократно критикува блока за неговата търговска политика, която според него е „много нечестна“ спрямо САЩ. Тръмп също така освободи едва в последния момент блока от своите мита върху стоманата и алуминия. Освен това изключването е временно, като Тръмп се опитва да окаже влияние върху европейските страни, за да направят отстъпки в други сектори на търговията, а това не е точно отношението, което ЕС очаква от приятел.

От съществено значение е и това, че американската администрация показва презрително отношение спрямо многостранната търговска система, за чието създаване е допринесла. Обратно, Китай се опитва да се придържа към правилата на този вид търговия. Президентът Си Дзинпин многократно представи Китай като твърд защитник на глобализацията, включително и в рамките на историческата си реч на Световния икономически форум в Давос миналата година. Сега Пекин оспорва американските тарифи пред СТО – сигнал, че страната иска да запази съществуващия механизъм за уреждане на спорове. Тази позиция пасва на европейската опозиция срещу самостоятелното справяне на страните с търговските конфликти. Миналата година еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом сравни свят без СТО с „Дивия запад“.

Ухажването на ЕС от страна на Пекин се усили в последно време. Китайският постоянен представител в блока Джан Мин посочи миналата седмица, че „Китай и ЕС в ролята си на основни членове на СТО и обширни стратегически партньори трябва да заемат ясна позиция срещу протекционизма“. Това намирисва на лицемерие, но може да се окаже всичко, на което ЕС може да разчита на този етап.

Съществуват много области, в които алианс между ЕС и Китай е възможен – Пекин търси стратегически партньори за своята инициатива за Нов път на коприната. Няколко страни, сред които Франция и Германия, изразиха първоначален интерес към проекта, който би могъл да се увеличи.

Подобно, европейските страни биха могли да заемат по-активна роля в Азиатската инфраструктурна инвестиционна банка – китайската банка за развитие, чиято цел е да подкрепя осъществяването на инфраструктурни проекти в Азиатско-тихоокеанския регион. САЩ не са се присъединили към тази инициатива, тъй като възприемат банката като съперник на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка. Повечето европейски страни вече имат участие, като е възможно да инвестират и повече.

Разбира се, все още се намираме далеч от това да видим как ЕС се отвръща от САЩ за сметка на Китай. Брюксел все още има много резерви спрямо търговските политики на Пекин, като съществуват малко признаци, че те ще изчезнат. Тръмп обаче рискува да изразходва бързо големите резерви от мека сила, които САЩ имат спрямо Европа от последната световна война насам. Това може да е също толкова вредно, колкото икономическите ефекти от митата на Тръмп върху американската и световна икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
крас
преди 6 години
Каква европа , какви пет лева?Кой ги брои тези двама шутове за някакви фактори в световния ред. САМОИЗОЛИРАХТЕ СЕ ОТ НАЙ НАДЕЖНИЯ СИ СЪСЕД - РУСИЯ. Влезнахте в сценария на Тръмп и се га жъните плодовете му. РУСКА ГАЗ ЗА ЕВРОПА НЯМА ДА ИМА!Това дали го проумяхте и дали разбрахте, че РУСКА ГАЗ ще имат само приятелите на ШРЬОДЕР в Германия и ПРИЯТЕЛЯ ЕРДОГАН. ГАЗОВИТЕ ТРАСЕТА ВЕЧЕ СОЧАН НЕ ЗАПАД , А ИЗТОК КЪМ КИТАЙ ЯПОНИЯ ИНДИЯ И РАЗБИРА СЕ КОРЕЯ. ГАЗ СРЕЩУ НОВИ ТЕХНОЛОГИИ - това иска Путин, а не никому ненужни хартийки печатани от ФЕД и ЕЦБ. ТАМ КЪДЕТО ИМА ГАЗ ЩЕ ИМА И ИКОНОМИКА , А КЪДЕТО НЯМА ЩЕ ДУХАМЕ ТАРАТОРА И НИЕ И МЕРКЕЛ И ВСИЧКИ ЧОК ТАРИКАТИ ВЪОБРАЗИЛИ СИ , ЧЕ НЕЩО ЗАВИСИ ОТ ТЯХ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още