IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият 1% ще контролира две трети от световните богатства до 2030 г.

До края на следващото десетилетие сумата, притежавана от световните елити, ще е в размер на 305 трлн. долара

17:48 | 08.04.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-богатият 1% от хората ще контролира две трети от световното богатство до 2030 г. Това става ясно от доклад на Библиотеката на Камарата на общините на Обединеното кралство, цитиран от британския вестник Guardian.

Според данните продължаващото акумулиране на средства в ръцете на елитите ще предизвика все по-нарастващо недоверие и гняв през идното десетилетие, освен ако не бъдат предприети мерки за възстановяване на баланса.

Ако тенденциите, наблюдавани от финансовата криза през 2008 г. насам продължат, то най-богатият 1% ще контролира 64% от световното богатство до 2030 г. Дори и като се вземат предвид ефектите от кризата и измерването на активите в дългосрочен план, най-богатите отново ще притежават повече от половината средства в света. 

От 2008 г. насам благосъстоянието на най-богатия 1% нараства средно с по 6% на година – по-бързо от 3-те процента годишно за останалите 99% от населението на света. Ако тенденцията се запази, най-заможните хора ще притежават общо състояние равно на 305 трлн. долара. В момента притежанията им са в размер на около 140 трлн. долара – т.е. повече от двойно увеличение.

Според анализа концентрирането се дължи на неравенството в доходите, по-високите лихвени проценти върху спестявания при най-богатите и акумулирането на активи. То е следствие и от инвестирането на средства във фирми, акции и други финансови активи с висока доходност.

Вестник Guardian цитира и британско проучване на агенция Opinium, според което избирателите намират голям проблем във влиянието, упражнявано от най-богатите. На въпрос кой ще има най-много власт през 2030 г. мнозинството от участници (34%) са посочили свръхбогатите, а 28% са отбелязали, че това ще са националните правителства. Признак за намаляващите нива на доверие е и фактът, че допитаните са заявили, че изпитват страх от последствията от неравенството в доходите, които могат да бъдат нарастваща корупция (41%) или неправомерно влияние на най-богатите върху политиките на правителствата (43%).

Проучването е по поръчка на Лиам Бърн, бивши британски министър от Лейбъристката партия, като надеждата е, че по този начин ще бъде оказан натиск за предприемането на действия в глобален мащаб по време на предстоящата среща на страните от Г20 в Буенос Айрес през ноември.

„Ако не предприемем действия за пренаписване на правилата, по които нашите икономики работят, то тогава се обричаме на бъдеще с постоянно неравенство“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 58 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
думата "елит" е грешна тъй като тия 1% са си престъпници и грабители, но кат падладей народот 2030та Тошковата ше напише как тоз 1% е бил изтребен и обесен от озверялата популистка, недемократична, расистка тълпа под диктатурата на некой кат Путин или Орбан ..... мдам така завършват всички филми с тия контролирания без happy end накрая ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 53 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Да , така е в демократичните и независими медии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 48 rate down comment 3
mrynmryn
преди 6 години
Даже в празничен ден, се трият коментари под статиите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 61 rate down comment 4
dr.5rov
преди 6 години
Ако имаш богатство, животът ти минава в грижи за него. Значи няма свобода.Ако нямаш богатство, животът ти минава в някакъв вид работа. Пак няма свобода.Май свободни ще са само тези с базов доход. Времето ще е тяхно. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 52 rate down comment 8
mrynmryn
преди 6 години
Не знам защо това изобщо е новина, може би защото е неделя и не знаят какво да пусна, макар че аз бих им препоръчал една статия за етериума и асик машините. Хората не са еднакви (противно на едно друго време) и всеки има различни умствени/физически заложби. Още преди 1000 години богатството са държали царете и групата около тях и сега не е по-различно, както и в бъдеще, няма нищо да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 54 rate down comment 5
pinoccio
преди 6 години
Да се чуди човек - тук идваме с празни ръце, там отиваме с празни ръце, а в промеждутъка мъкнем като изоглавени. Прилича ми малко на вдигането на тежести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 59 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
...и ше остане удовлетворението , че елитът няма да занесе нищо от богатството си на оня свят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 56 rate down comment 11
pinoccio
преди 6 години
Ами, изглежда справедливо. Ако се абстрахираме от този един процент, които имат всичко, благата са разпределени равномерно сред останалите, които нямат нищо. В този смисъл бедността е ликвидирана в световен мащаб, както се прокламира, и ще бъде наречена с друго име, което да приляга на цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още