IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да загуби повече от САЩ от търговска война в технологичния сектор

Ако големите американските компании върнат у дома производството си, това ще значи загуба на работни места в Китай

20:22 | 05.04.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай има шанса да загуби повече от САЩ от продължаващото напрежение в сферата на търговията, което се разпростира и над технологичния сектор, твърди базирана в Хонконг фирма за инвестиционни услуги, цитирана от CNBC.

Това е така, защото големите американски технологични фирми, опериращи в Китай, вече са под натисик от страна на президента Доналд Тръмп да върнат своето производство обратно в САЩ и да създадат повече работни места в нейната икономика, твърди Гевин Пери, управляващ директор на Parry Global Group. По думите му, ако това се случи, ще доведе до загуба на работни места в Китай.

По-рано тази седмица Тръмп разкри списък със стоки, внос от Китай, към които неговата администрация ще се насочи, като част от усилията си да се справи с това, което държавният глава нарича нечестни търговски практики. В отбелязаните сектори, на които ще бъдат наложени по-високи мита за вас, са продуктите, използвани за роботи, информационните технологии, комуникационните технологии и други.

“Китай всъщност има много за губене от икономическа гледна точка, въпреки че много хора говорят за САЩ като за по-големия губещ от търговската война”, коментира Пери.

Един от примерите, които експертът посочва, е Apple. Технологичният гигант се снабдява с части за своите смартфони от редица компании, като южнокорейските Samsung Electronics и SK Hynix. Тези компоненти се сглобяват от фирми като тайванската Foxconn. Голяма част от този процес обаче се случва в Китай.

По данни на държавния вестник China Daily от миналата година близо половината от телефоните на Apple са произведени от завода на Foxconn в Централната част на Китай. Статията допълва, че има 94 продуктови линии в завода, на които работят 350 хил. работници. Така че, ако Apple и Foxconn решат евентуално да прехвърлят производството си в САЩ, това ще доведе до загубата на стотици хиляди работни места в азиатската страна.

Пре януари Apple обяви инвестиции, с които ще подкрепи американската икономика. Прогнозира се, че компанията ще донесе 350 млрд. долара на икономиката на САЩ и ще създаде около 20 хил. работни места в следващите пет години. Освен това ще подкрепи иновациите сред местните производители.

Отвъд Apple Пери смята, че администрацията на Тръмп може да предложи данъчни отстъпки и други стимули, за да насърчи повече американски технологични фирми да върнат операциите си в страната. На теория това ще насърчи местната икономика, докато митата върху вноса ще окажат натиск върху Китай.

Пари допълва, че Пекин все още се нуждае от работните места, които много американски компании предлагат на нейна тетитория. Става дума за позиции с добавена стойност, които помагат за насърчаването на покупателната способност и за разрастването на средната класа на Китай.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 6 години
Те за това китайците опитват да накарат техните хора да купуват повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
data
преди 6 години
А инфлацията у САЩ ще хвръкне до небесата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 6
Стефчо
преди 6 години
Играта е двустранна, то наслучайно е измислен термина Кимерика. В момента в който тръгне изтегляне на производства китайците ще почнат да затварят пазарите за американски продукти на същите тези изтеглени производства. И ще стане мазало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 17
power grid
преди 6 години
Ми то сега един китайски айфон е 2000 лева.Кат го сглобят у САЩ ше е 4000 лева и мача приключва.У САЩ нема инженери и не е ясно кой ше произвежда.Тия меринджей с връзки костюми и куфарчета дет ги бълват прехвалените американски университети те ли ше бачкат у заводо????Чичо Дончо е клоун и циркаджия.....вожд на некаква треторазрядна аграрна държавичка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 6
Hahoto
преди 6 години
Ако големите американските компании върнат у дома производството си, това ще значи загуба на работни места в Китай==== Така е , но пък американските стоки ще поскъпнат и ще станат неконкурентни и няма да се харчат както до сега. Всичко е навързано! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още