IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ ще има нови такси при приемане на банкноти и монети

Няма да се плаща такса за банкноти, когато са повредени при активиране на средства против кражба и при опит за за грабеж с доказан документ от МВР

12:53 | 05.04.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) променя от 10 април тарифата за таксите, които централната  банка събира за обслужване на клиенти с банкноти и монети, съобщи пресцентърът на банковия регулатор. Досегашната тарифа влезе в сила през ноември 2016 г.

Операциите с пари се извършват на касите на териториалните поделения на „Дружество за касови услуги“ в София, Плевен, Пловдив, Варна и Бургас.



Без такса ще е приемането на банкноти до 1000 лева, разделени по купюри, при внасяне по сметка, когато титулярът е от държавни организации на бюджетна издръжка. При вноска над 1000 лева обаче вносителят трябва да плати 0,3% върху разликата над 1000 лева, но не по-малко от 0,50 лева. Когато парите не са разделени по купюри, таксата на БНБ е 0,5% върху цялата сума, но не по-малко от 1 лев.

Без такса  ще е приемането на разменни монети от купюри по 1 и 2 стотинки, както и на пари до 100 лева от 5, 10, 20 и 50 стотинки.

При изплащане на банкноти и монети при теглене от сметка до 1000 лева държавните ведомства са освободени от такса.

Без такса е приемането на пари с неизтекъл срок на обмяна, както и на повредени български банкноти и монети.

Няма да се плаща такса за банкноти до 100 броя, когато са повредени при активиране на средства против кражба, както и при опит за за грабеж с доказан документ от МВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Сега Българската народна банка (БНБ) осъществява своята дейност без да зачита липсата на защита срещу вредата от лева.Допусканата държавна грешка принася вреди за всеки, включително за БНБ.Заради държавната грешка, колкото по-добре БНБ подпомага икономическия растеж, толкова са по-големи щетите.Мнозина очакват БНБ да е спасител от съвременни щети. Те са със заблуда. БНБ е без необходимите права и не може да предотврати щетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Има ТАКСА ПРИЕМАНЕ , има и ТАКСА ПОЛУЧАВАНЕ на пари.В превод това означава - НЕ НИ ДАВАЙТЕ СПЕСТЯВАНИЯТА СИ , ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕМ КАКВО ДА ПРАВИМ С ТЯХ !Какво да правят с парите наистина когато ДЕПОЗИТИТЕ растат главоломно , а КРЕДИТИРАНЕТО ИЗОБЩО ГО НЯМА никакво!!Знаеш, че в баланса на банките ДЕПОЗИТИТЕ са със знак МИНУС , а КРЕДИТИТЕ с знак ПЛЮС.За да закърпят положението на БАЛАНСИТЕ на БАНКИТЕ започна се с едни ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ на общините представляващи прехвърляне от пусто в празно с цел да се учредят ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ на бъдещите вземания от МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ!След някоя друга година ще видиш как обслужвайки тези ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ общините ще вдигнат с пъти местните данъци и такси. Банковата система се превърна в една ФИНАНСОВА ПИРАМИДА на която никой не обръща внимание какво е отношението на УЧРЕДИТЕЛНИЯ КАПИТАЛ към този на ПРИВЛЕЧЕНИЯ!!Кави ли не безумия се родиха като това с ОСОБЕННИТЕ ЗАЛОЗИ НА АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ които през 2012 година ДОБРЕВ даде на прокуратурата. При тази измама СОБСТВЕНИЦИТЕ на централите ги купуват със ЗАЕМИ КОИТО НЕ ТЕ , А НИЕ ПЛАЩАМЕ?!Настоящата "РЕФОРМА" на ЕНЕРГЕТИКАТА предвижда изграждането на Фонда "Сигурност на електроенергийната система", с който ще се плащат ЗАЕМИТЕ на "АМЕРИКАНСКИТЕ" МАРИЦИ и ТЕЗИ НА ЗЕЛЕНАТА БАНКА НА ФОТОВОЛТАИЦИТЕ. Нима е нормално някой да купува със заем ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ , а ние чрез ТАКСА "Задължения към обществото" СЪБИРАНА във Фонда "Сигурност на електроенергийната система" да обслужваме заема му?ЗАЩО ТЕ ДА СА СОБСТВЕНИЦИ , А НЕ НИЕ КОИТО ПЛАЩАМЕ ЗАЕМИТЕ ИМ?ЗАЩО ДЪРЖАВАТА ГИ ПОДКРЕПЯ И УЗАКОНЯВА ГРАБЕЖА В КОЙТО СА НИ ВКАРАЛИ БЕЗ ДА СА ИСКАЛИ СЪГЛАСИЕТО НИ?!Държавата лобира за частника и е обърнала гръб на ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
das
преди 5 години
Ти да видиш, да плащаш на държавата да ти приеме парите които тя самата е напечатала. То бива куриози, ама чак толкова. Ако толкова са я закусали в БНБ-то, дайте направо да се приватизира и новия частник да си печата парите както си реши. Гинка вече е заета с един бизнес проект, ама може да има някоя приятелка да се заеме с този бизнес.А за парцалите в обръщение, много взеха да стават. Лошото е че и хартията на парите ни е по-калпава и просто трябва да се подменят по-често купюрите. Направо срам може да го хване човек като вземе да плаща с някакви парцали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
крас
преди 5 години
ТОЛКОВА ЛИ Е ЗАКЪСАЛА СИСТЕМАТА?КАК НЯМА ДА Е КАТО ОТ ВЪВЕЖДАНЕТО НА БОРДА ДО СЕГА ПАРИЧНАТА МАСА СЕ Е УВЕЛИЧИЛА от 0,590 милиарда до 15,2 милиарда лева!!!!За 20 години паричната маса е скочила 26 пъти !!!!През последните няколко години ПЕЧАНТИЦАТА РАБОТИ ЗДРАВО!От 9,7 млрд. лв към към 04.04.2014 година в момента парите в обръщение са 15,2 млрд. лв. !!За последните четири години паричната маса е нарастнала с 56 % !!!!!Нима БВП за тези последни четири години е нараснал с 56 % ???Свободното летене към дъното на пропаста е нещо което няма как да не е свързано и с един много важен показател - БАНКОВИТЕ ДЕПОЗИТИТЕ, ЧИЯТО ЦЕНА ГОНИ ЦИФРАТА ОТ 70 МИЛИАРДА ЛЕВА!Как ви изглежда една банкова система в която темпа на нарстване на депозитите които в баланса на банските са със знак МИНУС е достигнал такава цифра на фона на паричната маса от 15 млрд. лв.??КОЕ ПОРАЖДА ТОЗИ ВИСОК РЪСТ НА ДЕПОЗИТИ - липсващата икономика или темпа на нарстване на БВП във формирането на който участват и търговските дружества наречени БОЛНИЦИ?!МОЖЕ И ДА СЪМ В ГРЕШКА , НО СПОРЕД МЕН СЛУЧВАЩИТЕ СЕ АНОМАЛИИ СА В РЕЗУЛТАТА ОТ КОРУПЦИЯ И ПРЕСТЪПНОСТ ХАРМОНИЗИРАНИ С НЕПРАВИЛНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА БЮДЖЕТНИТЕ СРЕДСТВА ВОДЕЩИ ДО РАЗПАД НА ДЪРЖАВАТА.Ние отдавна сме стигнали дъното и вече уверено копаем надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
oio
преди 5 години
Куул, държавата да събира такси за да приема парите печатани от нея. Направо кърти мивки.А какво се прави по въпроса с парцаливите купюри в обръщение? Все още има едни парцаливи двулевки, отделно и голяма част от купюрите по 50лв. вече са на края на живота си ... Защо държавата няма адекватна политика за поддържане на качеството на купюрите които е пуснала в обръщение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още