IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР утвърди с 2,6% по-скъп газ от 1 април

Регулаторът отхвърли всички възражения, внесени от "Булгаргаз" относно изчисленията на работната група за цената на газа

15:38 | 30.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 1 април цената на природния газ в България ще бъде увеличена с 2,6% до 361,82 лева за 1000 куб. метра, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По-рано днес комисарите разгледаха искането на „Булгаргаз“ за обновяване на цената на суровината на закрито заседание.

От газовото дружество настояваха за поскъпване на газа с 4,82%, но от енергийния регулатор установиха, че през 2017 година „Булгаргаз“ има надвзет приход в размер на около 18,2 млн. лева. По тази причина и през второто тримесечие КЕВР прави отрицателна корекция в размер на 5,2 млн. лева и така повишението е с по-нисък процент от поисканото.

По време на открито заседание в Комисията от газовата компанията настояваха, че с по-ниската цена се поставят под въпроси приходите им и съответно – нагнетяването на природен газ в хранилището в Чирен.

Представителят на „Булгаргаз“ коментира, че не са ясни критериите, на базата на които е определена отрицателната корекция, която е в размер на 7,84 лева за 1000 куб. метра, спрямо цената, поискана от дружеството (369,99 лева за 1000 куб. метра).

От публикуваното на страницата на регулатора решение е видно, че работната група смята всички внесени от „Булгаргаз“ възражения за неоснователни. Освен за корекцията от дружеството се оплакаха още за начина, по който в КЕВР изчисляват калоричността на газа, както и заради непризнати разходи за балансиране. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още