IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Случаят "Скрипал" може да накара Лондон да размисли за Brexit

Проявената от ЕС солидарност поставя въпроса настина ли е умен ход напускането на общността, смята бившият финансов министър на Германия

15:24 | 30.03.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Бундестага Волфганг Шойбле изрази надежда, че случаят с отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал може да промени хода на Brexit, пише Politico, позовавайки се на местни медии.

„Надявам се, че британците ще останат в ЕС“, коментира той. Според Шойбле използването на нервно-паралитично вещество в британския град Солсбъри ще накара Лондон да размисли относно излизането си от ЕС.

През изминалата седмица 19 държави от общността изгониха руски дипломати. Мярката е съгласувана по време на заседанието на лидерите на ЕС и тя показва, че „Европа работи“.

Тази проява на солидарност поставя въпрос пред Великобритания дали наистина е умно да напускат блока, смята бившият финансов министър на Германия. 

По време на заседанието на Европейския съвет в края на миналата седмица лидерите от ЕС изказаха своята солидарност с Великобритания по случая "Скрипал". "Съветът е съгласен с оценката на правителството на Великобритания, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна и че няма друго правдоподобно обяснение", написаха те в съвместно изявление, подкрепено от всички европейски страни. 

Помти всички страни предприеха дипломатически действия по този казус. 19 държави от общността изгониха руски дипломати. Няколко държави, сред които и България, се решиха на по-мек, но също важен дипломатически ход - да привикат посланиците си в Русия за консултации.

Лондон получи подкрепа и от НАТО - Алиансът прекрати акредитациите на седмина души от руката мисия. Москва обеща реципрочен отговор на всички тези действия. 

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно по темата по искане на Великобритания. По време на изказванията повечето държави обявиха своята подкрепа за Лондон и осъдиха използването на бойно отровно вещество на територията на Европа за първи път от Втората световна война насам. В изказванията си повечето представители се обявиха за разследване и пълно изясняване на случая. 

Още по темата за Сергей Скрипал можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
най много да ме биеш с газ по оная работа .... *** :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
пак ли трябва да припомням историята на която си бил свидетел на дементиралата ти кратуна ??? до кога само учи, ..би, учи, еб... ? писна ми от теб :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
citizen_bg
преди 6 години
Cui bono? :))Ще си кажат... ама няма да е без бой... пък май почнаха да забравят какво е туй и кога го ядоха за последно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Я сподели какво по-точно си е "казал" Сталин, че май нещо съм пропуснал...?! :lol:Ти се моли Путин да не управлява колкото Сталин и да не остави като Сталин Русия толкова далече от това, което е поел, щото мое да доживееш пенсия в рубли... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 11
khao
преди 6 години
нали знаеш че един ден и путин ще си каже всичко ! ... както си го "каза" сталин и повечето техни сатрапи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 6 години
не бееее, тексасци са, щото искат да се отделят от САЩ :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
"... Шойбле изрази надежда, че случаят с отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал може да промени хода на Brexit..."Абе сичко ше си кажете... некой ден... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Айдеееееее... сега е време троловете да ревнат че Германия е отровила Скрипал за да спре Брекзит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
"Случаят "Скрипал" може да накара Лондон да размисли за Brexit "АНАТЕМА !!Стойте си на мъгливия Албион. Винаги ви е било добре там.Като ви свършат кинтите, пак ще си спомните вашите корени: Велика Британия се става с плячкосване на търговските пътища... Упс!С'я има: Буревестници, Посейдони, Авангарди, Кинжали и пр. зла гадъ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още