IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко брутално беше първото тримесечие за биткойна и другите криптовалути?

Общата стойност на всички цифрови пари се понижи с над 300 млрд. долара

23:00 | 30.03.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Първото тримесечие беше ужасно за инвеститорите в криптовалута – няма как по друг начин да го опишем, пише в свой анализ Market Watch.

Най-популярната криптовалута започна годината с цена от над 14 000 долара за брой, което не беше чак толкова далеч от най-високата му стойност от 19694,69 долара, достигната на 17 декември 2017 г. В първите седмици на 2018 г. биткойнът дори продължи да се движи във възходяща посока, след което спря и започна продължително падане надолу.

До 6 февруари биткойнът вече беше потънал под границата от 6 хил. долара, удряйки дъно на около 5947 долара, което представлява понижение от 58%. За сравнение и широкият показател S&P 500 загуби около 58% от стойността си по време на финансовата криза през октомври 2007 г. 

Загубата за биткойна от най-високите му нива достигна 70%, като това е едно от най-големите му понижения от 2010 г. насам. Тогава само през първите три месеца на годината общата стойност на всички криптовалути намаля от 618 млрд. долара до 300 млрд. долара.

От десетте най-големи криптовалути по пазарна капитализация според CoinMarketCap нито една не е на плюс за първото тримесечие на 2018 г. Всъщност най-добре се представят цифровите пари NEO, които са загубили 24,9% от стойността си. Биткойнът записа загуба в цената си от 43,6%. Cardano пък поведе отбора на губещите с поевтиняване от 77,7%.

Близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос продължават да смятат, че цената на биткойнна може да достигне 300 хил. долара. Основателят на Fundstrat Global Advisors Томас Лий запази прогнозата си за цената на биткойна в края на 2018 г. от 25 хил. долара.

Крайно противоположно беше мнението на анализатора от Goldman Sachs Стив Стронгин, според когото е много по-вероятно някои от криптовалутите да не съществуват в следващите 5 до 10 години.

От Deutsche Bank също останаха предпазливи, смятайки, че таванът на биткойна не е толкова висок, колкото мнозина смятат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
cashman
преди 5 години
Ха ха ха, а колко брутално ще изригне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Jorkata
преди 5 години
Точно! След няколко години ще си ги спомняме, както си спомняме за дотком балона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
red6
преди 5 години
МИ нормално всичко да е леш с друг актив, понеже другите активи са... истински активи. А не някакви *** на спекуланти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 9
BobbyM
преди 5 години
Крипто валутите бавно се движат към истинската си стойност която е точно 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
mrynmryn
преди 5 години
Много от тия са на печалба, докато е над 4к$, а други докато е над 2к$. Миналата година бе изцяло за етериума, за който вие така и не писахте нищо почти. Само вижте цената на акциите на Нвидиа и АМД за последните две години. В момента не можеш да си купиш видео карта от технтие сайтове, защото налични просто няма. Преди беше далавера да си купиш цена под препоръчителната (по ниска от цената в сайта на нвидиа примерно), в момента всички видео карти са с по 30-50% отгоре. Истината е, че докато едни се вайкаха и се чудиха какво е това криптовалута, яде ли се, пие ли се, хората влязоха хилярдери и излязоха милионери. Вече и там предполагам, че няма да има такива големи печалби, въпреки че много "копачи" очакват цената да се вдигне в пъти, което ми се струва невъзможно, заради нежеланието на всички да се развива в една посока, дадена криптовалута и така до следващата "залъгалка"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 2
Money
преди 5 години
Продавай всичко и взимай койни :p
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
0
преди 5 години
"В последния работен ден от април биткойнът отново се свлече под границата от 7 хил. долара. "-от март/не април/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 17
Sakamano
преди 5 години
Ако това се беше случило с който и да е друг популярен актив, на пазарите сега щеше да е мop и лeш. Спомнете си за Lehman Brothers. За "лошото" представяне на биткойна на никой не му дpeме. Инвеститорите които са проучили концепцията на криптовалутата знаят, че рано или късно тя ще се върне към ръст. А спекулантите нека продават на загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още