IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Спадът в доверието към Facebook

Дори Yahoo! се радва на по-високо потребителско доверие в момента

08:08 | 30.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато става дума за спазване на законите, защитаващи личната информация, американците имат по-малко доверие към Facebook, отколкото към други технологични компании, Това сочи проучване на Reuters/Ipsos, което беше публикувано през уикенда, пише Statista.

Facebook е погълната от поток от критики, след като стана ясно, че компанията за политически консултации Cambridge Analytica е събрала и използвала личната информация на 50 млн. потребители на социалната мрежа. Facebook се опитва да възстанови своя силно опетнен имидж, а главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг се извини публично. Ако се съди по резултатите от анкетата, социалната мрежа определено има да свърши доста сериозна работа, за да си върне доверието на потребителите.

Проучването сочи, че само 41% от американците вярват, че Facebook спазва законите за поверителност на данните в САЩ, далеч по-малко, отколкото вярват на други компании, за които се знае, че събират подобна чувствителна информация. 66 на сто от респондентите твърдят, че вярват на Amazon, 62% - на Google, а 60% се доверяват на Microsoft. Apple и Yahoo! също изпреварват Facebook. Проблемът с доверието на потребителите не единственото главоболие на социалната мрежа напоследък.

Федералната търговска комисия на САЩ заяви, че разследва фирмата, за да установи дали тя „не е успяла“ да защити личните данни на потребителите. Според бивши служители на комисията социалната мрежа може да бъде наказана сериозно, ако бъде установено, че е нарушила или не е успяла да изпълни законовите изисквания. Глобата може да достигне 40 хил. долара за нарушение, а това може да означава сума до 2 трлн. долара.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Като стана дума за доверие, какво пишат умните хора:"Междувременно, докато руските либерали-западници крещят защо да харчим за отбрана, раздайте на пенсионерите тези ракети! образецът им за подражание харчи рекордни суми за военния бюджет и то при това, че всеки шести в САЩ живее на купони за храна, а в центровете на големите градове, по тротоарите и парковете има огромни палаткови лагери за бездомници.Може би някой ще поиска да поспори с мен, да разкаже какви блестящи перспективи имат САЩ в развитието си? Давайте, например, назовете ми какви са двигателите за техния ръст, на кого и какво ще продават (особено в условията на започващата търговска война с ЕС и КНР)? Или какво може да тласне производителите да преместят производството си в САЩ, където няма нито подходяща инфраструктура, нито редки минерали, нито достатъчно на брой квалифицирани работници?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още