IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Горанов: Финансовата устойчивост на пенсионната система е под изпитание

Според министъра Сребърният фонд гарантира в дългосрочен план изплащането на пенсиите в лимитиран аспект

10:38 | 24.03.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

В дългосрочен план, фактори като увеличена средна продължителност на живота, застаряване на населението и намаление в броя на заетите лица започват да оказват все по-силно въздействие и да поставят на изпитание финансовата устойчивост на държавната пенсионна система.

Това е отговорил финансовият министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на Георги Гьоков, народен представител от ПГ „БСП за България“, относно Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система.

По думите на финансовия министър общият паричен ресурс по сметката на Фонда е 2 млрд. 789,5 млн. лв., от който 2 млрд. 785 млн. лв. са оформени в годишни депозити.

„Въпросът дали Фондът подпомага и гарантира устойчивостта на държавната пенсионна система в това си състояние трябва да се разгледа комплексно, тъй като еднозначен отговор няма. Той е свързан най-вече с политиката и бъдещите мерки по овладяване влошаването на баланса на държавното обществено осигуряване. Разчетената от НОИ дългосрочна бюджетна прогноза за развитието на пенсионната система в периода 2017-2060 г. показва, че тя ще остане на дефицит в целия период. При всички варианти и допускания за избор на осигуряване на лицата между първи и втори стълб, представени в Конвергентната програма на България 2017 – 2020 г.

През първите няколко години на прогнозния период дефицитът по бюджета на ДОО се подобрява, достигайки най-ниските си нива от около 3,9 % от БВП в периода около 2025 г. В периода 2017-2035 г. дефицитът се задържа на нива под 5 % от БВП, което  в основната си част се дължи на пакета от мерки от 2016 г., оказващи стабилизиращо влияние на системата на държавно обществено осигуряване“, коментира Горанов.

По думите му при запазване на сегашните допускания за демографските, икономическите и пенсионно-осигурителните показатели се очаква сериозно влошаване на баланса на ДОО след 2040 г., като в периода 2055-2060 г. прогнозите са да достигне най-високата стойност около 6,8 % от БВП, а разходите за пенсии в този период да достигнат 11,7–11,8 % от БВП.

Според него предвид актюерската прогноза може да се каже, че не е ефективно и целесъобразно заделянето на бюджетен ресурс в значителни размери в полза на Сребърния фонд и ползването му в периода след 2040 г., когато се очаква по-висок дефицит по бюджета на ДОО. „Това означава неефективно блокиране на бюджетни средства и в същото време вероятна необходимост от ползване на заемен ресурс за финансиране на дълговите плащания и покриване на необходимостта от финансиране на бюджета“, посочва Горанов.

„Натрупаният ресурс се явява като буфер и тук е най-големият смисъл и полза от Фонда - може да подкрепи бюджета на ДОО с около 3-4 месечни плащания за пенсии, в случай на непредвидена или кризисна ситуация в държавата“, отбелязва още финансовият министър в отговора си.

Горанов обръща внимание и на философията на възникването на подобни фондове в исторически план и констатира, че „създаването на Фонда през 2006 г. преследваше съвсем различни цели“.

„За да не създавам повод за допълнително противопоставяне, няма да ги цитирам, но пък ако искате, мога и да ги цитирам защо беше създаден Фондът тогава. Той беше създаден, за да блокира политическия натиск за харчене на излишъка, вкарвайки го в този Фонд. Това беше 2006 година.

Подобни фондове се създават в някои държави, примерно като Белгия, в момент, в който се планира някакво значително преструктуриране на държавни активи и смисъл от подобен фонд би имало, ако беше създаден в началото на прехода, веднага в 90-те. години, за да може целият обем от ресурса, свързан с приватизацията, да постъпи в него и да може да се получи един критично голям ресурс, който да има смисъл да бъде управляван. Този Фонд има смисъл да съществува и тогава, когато системата на държавното обществено осигуряване не е на дефицит. Още от самото създаване на Фонда, целейки намаляване на разходите за труд, ние намалявахме осигурителните вноски последователно през годините и гарантирахме, че фондът на държавното обществено осигуряване ще бъде на дефицит“, посочва министърът.

В този смисъл, по думите му поддържането на дефицит в държавното обществено осигуряване и финансирането му със заемен ресурс, защото дефицитът се финансира със заеми или приватизации, и същевременно държането настрани на едни блокирани целеви средства, е до някъде неоправдано, от гледна точка на общата логика на управление на държавния ресурс.

„Не искам да казвам, че Фондът е безсмислен, но той може да гарантира в дългосрочен план изплащането на пенсиите или подпомагането на финансирането на дефицита в държавното обществено осигуряване, в относително лимитиран аспект“, коментира още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Ето това е добра идея - целият валутен резерв след приемането на еврото - в Сребърния фонд. Хем за пенсии ще има, хем няма да го изхарчат набързо и безконтролно за каквото друго си искат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
Благодаря за инфото....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
крас
преди 6 години
До комисията Калачников не знам дали ще се стигне , но до НАРОДЕН СЪД със сигурност. Притеснява ме, че предстоящото ИЗЛИЗАНЕ ОТ ПАРИЧНИЯ СЪВЕТ което е задължително преди влизането в "чакалнята" на ЕС ще завърши с един познат от АРЖЕНТИНА сценарии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Няма какво друго да е когато на власт са престъпници, мафиоти и обръчи от техни фирми и предприятия.Да развиваш дейност и да плащаш данъци в страна управлявана от мафия и пълна догоре предимно с корумпирани политици е престъпление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 2
крас
преди 6 години
ТОТАЛНО СБЪРКАНА ПЕНСИОННА СИСТЕМА. Защо от заплатите на ДЪРЖАВНИТЕ ХРАНТУТНИЦИ не се отчисляват нито ЗДРАВНИ , нито ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ?Защо сметката на ПЕНСИОННИЯ ФОНД и тази на СОЦИАЛНИЯ е една??Не позволява ли това от скачените съдове на двата фонда да се точат средства за ПАРАЗИТСТВАЩИ "самотни майки" , почти милон болни от които не е ясно колко са реално болни и колко са на СОЦИАЛ. ИСТИНСКИ ПРОБЛЕМ ОБАЧЕ Е СЪСТОЯНИЕТО НА СРЕБЪРНИЯ ФОНД чиято сметка се пълни със средства постъпили от ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВНИ АКТИВИ!НИМА ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ТАКИВА АКТИВИ СА СЪБРАНИ САМО ТЕЗИ смешни 2,7 млрд. лева??!!Че с тези пари не можете изплати и три месеца пенсиите бе Горанов!Сега отидете и попитайте ИСПАНСКИЯ ТАРИКАТ за колко продаде ЕРП-та , БТК, ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ ЗАВОДИ, МАРИЦИТЕ.... , а охранителя му довърши нещата с БУЛГАРТАБАК , КРЕМИКОВЦИ , ЗЛАТОДОБИВ и разбира се с ЗАКОНА ЗА КОНЦЕСИИТЕ.ЗАЩО ПАРИТЕ ОТ МИТА И ТАКСИ ОТИВАТ В БРЮКСЕЛ , А ОТ ТАМ НИ ДАВАТ ОБРАТНО В БЮДЖЕТА НЯКАКВИ СМЕШНИ 160 МИЛИОНА ЛЕВА?!Границите ни ЕВРОПЕЙСКИ ЛИ СА или БЪЛГАРСКИ?!ИЗОБЩО ИМА ЛИ ТАКАВА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ?!НЕЩАТА СА КАТОСТРОФИЧНИ !Някакви евро чиновници с една българска КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ се упражняват върху населяващата тази територия човешка маса.ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ, С ТАЗИ НЕСПОКОСАНА ПОЛИТИКА РИСКУВАТЕ СКОРО НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ДА ОСТАНЕТЕ САМО ВИЕ.А МОЖЕ БИ , НЯКОИ ВЕЧЕ СА И МЕТНАЛИ ОКО, ЧУСТВАЙКИ Я БЛИЗКА ДО СЪРЦЕТО И ДУШАТА СИ.За разлика от вас те доказаха, че могат да създават ИМПЕРИИ, а вие да унищожавате всичко като пирани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
"Вие все едно буквално ми казвате да заминавам за чужбина и да се пенсионирам в някоя страна, където има смисъл да се раздаваш."Хепи , на запад ше ти изцедят соса и ше те изхвърлят на *** ...ти си само тор за тях ...пенсиите са за други !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
Докато не се вземе в ръце Комисията Калашников, тоя проодажен "елит" няма да спре да загробва народа !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
Споко ве, 6 американски президента за започнали 11 войни за демокрация.В резултат от тия войни - диктатура или анархия!!!И друга мъдрост: не е добре да имаш Америка за враг, но още по-лошо е да я имаш за приятел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
ABBA
преди 6 години
Импе, не са инвестирали добре парите не защото са деееееееБили, а защото са проооооДажни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
thehappyroger
преди 6 години
Младите да си знаят, че тук бъдеще няма, спасявайте сееееееееееееееее!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още