IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Нямаме общо с отравянето на бившия руски полковник

Руското посолство в Лондон изпрати нота в отговор на искане на британското министерство на външните работи

22:08 | 13.03.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руското посолство в Лондон е изпратило нота в отговор на искане на британското министерство на външните работи, в която заявява, че Русия не е свързана със случилото се в Солсбъри, където на 4 март бе отровен бившият полковник от Главно разузнавателно управление Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предаде ТАСС.

Агенцията се позовава на съобщение на руската дипломатическа мисия в Twitter, пише БТА.

В него се посочва, че в изпратената днес нота посолството е "потвърдило, че Русия не е свързана с инцидента в Солсбъри и е изложило споменатите вече искания за провеждане на съвместно разследване".

"Великобритания трябва да спазва Конвенцията за забрана на химическото оръжие, която предвижда съвместно разследване на инцидента, на което Москва е готова", се посочва в съобщението на посолството. В него се казва, също че Москва няма да отговори на ултиматума на Лондон, докато не получи образци от химическото вещество, за което говорят британските следователи. В съобщението действията на британските власти са наречени "явна провокация" и се припомня, че Русия вече е заявила, че не е замесена в случилото се на 4 март в Солсбъри.

От своя страна британският премиер Тереза Мей даде на Москва срок до полунощ да обясни как химическо вещество, руско производство, се е озовало и е било използвано в английски град. В противен случай Лондон заплаши да предприеме ответни мерки.

Германският канцлер Ангела Меркел пък заяви, че приема изключително сериозно обвиненията на Лондон срещу Москва във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, предаде AFP. Меркел открито осъжда атакаta и приема крайно сериозно мнението на британското правителство по въпроса за отговорността на Русия, се казва в комюнике на канцеларията й.

Русия трябва бързо да отговори на законните въпроси, поставени от британското правителство, заяви по-рано Меркел, цитирана от AFP. Канцлерството съобщи, че Меркел е разговаряла днес по телефона с британския премиер Тереза Мей и е осъдила нападението с нервнопаралитично вещество.

Френският президент Еманюел Макрон също осъди атаката и припомни ангажимента на страната си да се бори срещу безнаказаността при използването на химически оръжия, посочва Ройтерс. Президентството съобщи, че Макрон е разговарял с Тереза Мей и е изразил солидарността си.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че нито една британска медия няма да продължи да работи в Русия, ако Лондон реши да спре излъчването на руската държавна телевизия RT.

Британският медиен регулатор Ofcom по-рано съобщи, че може да преразгледа разрешителното на РТ, смятана за пропаганден орган на Кремъл, ако британското правителство прецени, че Русия е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, припомня AFP.

Никоя британска медия няма да работи в Русия, ако спрат РТ, каза Захарова тази вечер в предаването "60 минути" на обществената телевизия "Русия 1". Тереза Мей не разполага с реални факти по случая с отравянето на бившия полковник от ГРУ (военното разузнаване) Сергей Скрипал, каза Захарова.

Никой не може да дава на Русия 24-часови ултиматуми, заяви говорителката на министерството, коментирайки изказването на Тереза Мей пред британския парламент вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
...и го е амнистирал и пуснал да си живее---еййй, не спря с лъжите ... и днес ! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Хааахаха... Останаха ли вече де били, дет да верват на такива нескопосани постановки...?!!! Путин, дни преди изборите, трови в Англия с руско БОВ некъв глъм, дето преди това му е бил 4 години в ръчичките - с присъда в кафеза - и го е амнистирал и пуснал да си живее... :lol:Не е ли по-лесно за Мей да не се мъчи с такива глупости, а направо да прати флота на Хър Маджести и да се разправи с жужето в Кремъл...? :lol: Или ше помогне с 14 (па да не беха 24) британски войника на Полша, Литва и Украйна, да свършат те тая работа по линия на НАТО...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
stanislavr
преди 6 години
Хора, поправете името на Мария Захарова с главно "М", че пак ще стане международен скандал, докато някой купи ЕОН България например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
В Сирия ............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
Театъра за поредната цирково-зловеща постановка също е готов !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
Казус бели (повод за война) - започва се много голяма игра:https://***.youtube.com/watch?v=rCINkr01cS0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още