IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Състоянието на фонд "Пенсии" е критично

Необходима е спешна и фундаментална структурна реформа на настоящата система, категоричен е Георги Вулджев

11:18 | 13.03.18 г. 13
Икономист: Състоянието на фонд "Пенсии" е критично

Състоянието на фонд “Пенсии” е критично с тенденция към постоянно влошаване поради структурните недостатъци на разходопокривния модел, който се следва от държавното пенсионно осигуряване и отрицателните демографски тенденции. Това каза в ефира на Bloombreg TV Bulgaria Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП.

Той е категоричен, че ако системата не се реформира, състоянието на фонд “Пенсии” ще продължи да се влошава, което в дългосрочен план сериозно застрашава фискалното здраве на държавата и може да доведе до фискална криза.

„В момента, в който се стигне до това един работещ да издържа един пенсионер, системата ще рухне“, обясни Вулджев.

По думите му осигуровките на практика са данък, който всеки един работещ българин плаща, защото парите, които отиват в първия държавен пенсионен фонд на нашата система, не стигат да покрият дори и наполовина разходите за настоящите пенсии.

"Начинът, по който е устроена настоящата система, е, че работещите плащат пенсиите на пенсионерите. Това не са пари, които спестявате, а пари, които давате на настоящите пенсионери и разчитате, че в бъдеще ще има достатъчно работещи, чиито средства политиците ще могат да вземат, за да дават на вас", посочи икономистът. 

Според него няма как младите хора, бъдещи пенсионери, да имат стабилни пенсии, след като още сега има дефицити в системата. "Разходите в държавния пенсионен фонд са двойно по-високи от приходите и този дефицит ще се увеличава, защото такива са демографските тенденции. Размерът на дефицита е колосален. От 1,5 млрд. лв. през 2007 г., през 2018 г. в бюджета на фонд “Пенсии” е заложен дефицит от близо 4 млрд. лв. Това е скок от 262% само за едно десетилетие.

Разходите за пенсии са най-голямото разходно перо в държавния бюджет. През 2016 г. разходите за пенсии формират 26,8% от всички разходи в бюджета, което се равнява на 9,4% от БВП“, обясни Вулджев.

Според него за да се реши този проблем и да се подсигури пенсионното бъдеще на настоящите млади работещи, е необходима спешна фундаментална структурна реформа на настоящата система. „От ЕКИП предлагаме пълна приватизация и либерализация на пенсионната система в дългосрочен план. Частното пенсионно осигуряване не страда от същите структурни недостатъци, защото следва различен модел, при който пенсионните вноски се натрупват и инвестират на индивидуална основа, а не се изхарчват за пенсиите на настоящите пенсионери“, поясни още Вулджев.

По думите му в краткосрочен план начало на подобна реформа може да се даде чрез съкращаване на вноската към първия държавен стълб на пенсионната система с 4 процентни пункта и увеличаване на вноската към втория, частен, стълб на системата със същия размер. Освен това може да се отмени реформата от 2015 г., която позволи еднопосочното прехвърляне на пари от втори към първи стълб и да се въведе опция осигуряващите се лица да могат да прехвърлят своите вноски от втори стълб в алтернативни осигурителни програми по своя преценка, но не и в първи стълб.

„На практика първият стълб не функционира и не носи никаква доходност“, категоричен е икономистът от ЕКИП.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 1
ABBA
преди 6 години
*** да се чете цииииииганска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
"Икономист: Състоянието на фонд "Пенсии" е критично "Наблюдател: Състоянието на *** раждаемост е отлично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още