IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп блокира сделката за придобиването на Qualcomm

Има надеждни доказателства за заплаха на националната сигурност, твърди президентът на САЩ

09:02 | 13.03.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп блокира опитите на базираната в Сингапур компания за производство на чипове Broadcom да придобие американския си конкурент Qualcomm от съображения за националната сигурност на САЩ, предава Bloomberg.

Белият дом съобщава, че Тръмп е взел решението по препоръка на Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS), която осъществява надзор върху придобиванията на американски фирми от чуждестранни купувачи. Нейното решение бе обявено само няколко часа след като Хък Тан, главният изпълнителен директор на базираната в Сингапур Broadcom, се срещна с представители на Пентагона като последно усилие да спаси най-голямата технологична сделка в историята.

„Има надеждни доказателства, които ме карат да вярвам, че Broadcom Ltd., придобивайки Qualcomm, може да предприеме действия, които заплашват да накърнят националната сигурност на САЩ", казва Тръмп в заповедта, подписана в понеделник вечер във Вашингтон.

Заповедта подчертава твърдата позиция, която администрацията на Тръмп пое по отношение на чуждестранните поглъщания на американски технологични компании. През септември той блокира продажбата на Lattice Semiconductor Corp. на инвеститора Canyon Bridge, подкрепян от Китай. Сделката щеше да е за 1,3 млрд. долара. Това е едва четвъртият път в рамките на четвърт век, в който президент на САЩ спира чуждестранното поглъщане на американска фирма на основание национална сигурност. Най-малко половин дузина технологични сделки бяха прекратени по време на управлението на Тръмп заради опасенията, повдигнати от CFIUS.

Broadcom заяви в изявление, че преглежда заповедта и че „категорично не е съгласна, че предложеното придобиване на Qualcomm поражда опасения за националната сигурност". Qualcomm не е отговорила на молбите на Bloomberg за коментар. Broadcom Broadcom

Заповедта е безпрецедентен ход от страна на Белия дом, с който се спира враждебна оферта за дадена компания. Broadcom няма съгласие да закупи Qualcomm от Сан Диего. Концернът се бори да спечели подкрепа от акционерите на Qualcomm, за да придобие контрол над борда на конкурента си и да придвижи напред предложението си. Преди да изчака истинската сделка, агенцията започна разследване, за да прегледа рисковете за националната сигурност.

Първоначално CFIUS е била разделена по въпроса. Служителите на Пентагона са настоявали за преглед на предложението на Broadcom, докато тези на Министерството на финансите са нямали възражения, твърдят източници, запознати с въпроса. 

На 4 март Министерството на финансите нареди на Qualcomm да отложи гласуването на акционерите си с 30 дни, заявявайки, че поглъщането от Broadcom заплашва лидерството на Qualcomm по отношение на разработването на следващото поколение безжични технологии. Правителството заяви, че се опасява, че Broadcom ще намали инвестициите в научноизследователска и развойна дейност, за да увеличи краткосрочната печалба. Това би позволило на китайски компании, а именно на Huawei Technologies Co., да станат доминиращ доставчик, твърдят властите в САЩ.

Oт четири месеца Broadcom опитва да купи компанията Qualcomm, която отхвърли няколко предложения от нежелания си ухажор да бъде придобита, стигнали до 121 млрд. щатски долара. Това щеше да бъде най-голямата сделка, сключвана в историята на технологичната промишленост.

Въпреки че името ѝ не е много известно извън технологичната индустрия, Qualcomm е един от водещите в света производители на процесори, които захранват много смартфони и други мобилни устройства. Qualcomm също така притежава патенти за ключови мобилни технологии, на които Apple и други производители разчитат за своите продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Кое е правово в този случай?----нима ти твърдиш че той ще наруши закона ?? всичко е правово!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
тоест квото правят китайците от две десетилетия ... обаче на тях ще им кажеш евала! Лично за мен да си пазиш високите технологии е въпрос на национална сигурност и е нормално всеки читав държавник да го прави ... поне докато света не стане една голяма държава!Тук не говориме за пласмаса, *** или леене на стомана, неща които се правят от години, а за чипове дето може да пилотират ракети ! ..... сешташ ли сааа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
I.Georgiev
преди 6 години
Кое е правово в този случай? Дъмп (да Дъмб от dumb) воден от крайно националистически подбуди прави всичкo възможно срещу всеки външен доставчик/инвеститор. ''америка на първо място'' ще им навлече доста главоболия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 6 години
рижия почва да ме кефи ! време беше някой да стисне китайците за топките , че много се разпищолиха с техните кражби !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
khao
преди 6 години
Къде е сега мазния гАз да ни обясни че това е частна сделка и да пита кой закон е нарушен, ама той уви никога няма да разбере кво е правова държава с тоя промит от комунизма мозък ;):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още