IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: ЕС има цял арсенал от оръдия, с които да отговори на митата на Тръмп

Част от стоките, за които се обмислят реципрочни мерки, са до голяма степен произвеждани в избирателни райони, държани от републиканската партия

13:00 | 08.03.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европа иска да избегне търговска война със САЩ заради плановете им да наложат мита върху вноса на стомана и алуминий, но за всеки случай подготвя незабавни контрамерки, заяви еврокомисарят по финансовите въпрос Пиер Московиси.

Очаква се Тръмп да подпише президентски указ за налагане на митата на церемония в четвъртък, макар че представители на Белия дом заявиха, че това може да се случи в петък, тъй като документите трябва да бъдат одобрени посредством правен процес, съобщава Ройтерс.

„Ако Доналд Тръмп наложи мерките тази вечер, имаме цял арсенал на наше разположение, с който да отговорим“, каза Московиси за BFM TV в четвъртък.

Той заяви, че ответните мерки ще включват европейски мита върху внос от САЩ на портокали, тютюневи изделия и бърбън. Европа може да подаде и жалба пред Световната търговска организация, каза Московиси.

Трябва да приемем, че светът се превръща в място, в което всеки човек е сам за себе си“, заяви еврокомисарят.

Предложението на американския президент да наложи мито от 25% върху вноса на стомана и от 10% на алуминий  разтърси глобалните пазари, а изтъкнати републиканци от Конгреса и бизнес лидери се опасяват за потенциалните икономически негативни последици.

Московиси заяви, че част от стоките, за които се обмислят реципрочни мерки, са до голяма степен произвеждани в избирателни райони, държани от републиканската партия на Тръмп.

Искаме Конгресът да разбере, че това ще бъде ситуация, в която всички ще изгубят“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
"Трябва да приемем, че светът се превръща в място, в което всеки човек е сам за себе си, заяви еврокомисарят.'Щот досега беше всички за един, нали? Просто една глутница доминираше над друга... Сега - смяна на местата... :lol: Скоро и в Европа ше се размирише яко и ше требва да забравите безполовите си блянове, докато спасявате кожляците ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Най-добрата ответна реакция срещу тези мита е... никаква. САЩ сами си го нахендрят с това мито :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още