IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да покаже по-голям оптимизъм за икономиката, но едва ли ще клати лодката

Според анализатори Марио Драги вероятно ще запази мълчание по темата с по-високите лихви

09:49 | 08.03.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да даде сигнал за по-голям оптимизъм за еврозоната на днешното си заседание, но ще запази мълчание по въпроса за приключването на програмата в подкрепа на икономиката, прогнозират анализатори, цитирани от AFP.

На фона на очертаващата се трансатлантическа търговска война и надигането на популизма на изборите в Италия от неделя президентът на ЕЦБ Марио Драги едва ли ще клати лодката с темата за по-високи лихви или съкращаване на програмата за изкупуване на държавни облигации.

Наблюдателите са на мнение, че ЕЦБ е на път да излезе от програмата си за стимулиране на икономиката, след като реши да съкрати наполовина изкупуването на държавен и корпоративен дълг до 30 милиарда евро (37 милиарда долара) месечно от януари тази година, посочва БТА. 

Наред с исторически ниските лихви, изкупуването на облигации има за цел да подкрепи икономическия растеж в еврозоната, като налива пари в брой във финансовата система и така се вдигне инфлацията до целевите 2%, които се възприемат като благоприятни за дългосрочен растеж. 

Според анализ на Вloomberg ЕЦБ вероятно ще има по-голямо раздвояване по време на вътрешните дискусии, когато управителния съвет на банката се срещне днес. Основният въпрос е свързан с политическите насоки, които ЕЦБ предоставя на пазарите за това, което ще се случи, след като текущата програма за месечно изкупуване на активи на стойност 30 млрд. евро изтече през септември.

Макар брутният вътрешен продукт в еврозоната да нарасна с 2,5% миналата година, цените не се повишиха със същото темпо.

През декември ЕЦБ прогнозира инфлацията да се повиши до 1,7% до 2020 г., което отново е под целта.

Показатели като бизнес доверие, безработица и растеж на кредитирането отговарят на положителната оценка на ЕЦБ за бъдещ растеж от 2,3% тази година и 1,9 на сто догодина, посочва икономистът от банка Pictet Фредерик Дукроцет.

Протоколите от януарското заседание сочат, че представителите на ЕЦБ, които са за по-бързо приключване на програмата за изкупуване на облигации стават все "по-гръмогласни". 

Според икономиста на ING Карстен Бжески краят на тази програма е близо, а рискът от дефлация е останал в миналото и единственият въпрос е как точно да се направи излизането от програмата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
fri
преди 6 години
Лодката е пробита :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Когато заради вредното влияние от еврото започне катастрофална европейската криза, Европейската централна банка ще признае ли своето реално съгласие с допусканата грешка? Навярно (както направи Българската народна банка през 1997 г.) няма да признае своята отговорност за възникналата катастрофална криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
DELCHO SMOKA
преди 6 години
Каква лодка да клати, след като ЕЦБ от 2 години е самотния купувач на италиански дълг. ЕС в лицето на ЕЦБ е открил начин за перпетомобиле на финансите, подобно на СССР по съвестко време, чрез самофинансиране!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още