IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Стати Статев: Трябва да привлечем повече чуждестранни студенти

Изключително е затруднен приемът на чужденци в български висши училища, посочи ректорът на УНСС

17:36 | 06.03.18 г. 3
Проф. Стати Статев: Трябва да привлечем повече чуждестранни студенти

Това, че хиляди български младежи отиват в чужбина, за да получат висше образование, е нещо нормално. Така е и почти навсякъде по света. По отношение на проблема с недостига на студенти ключовото е, че в момента сме затворили и двата канала за прием на чуждестранни студенти.

Така коментира недостига на студенти и липсата на специалисти на пазара на труда ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Стати Статев, който е и зам.-председател на Съвета на ректорите.

„Ако си от страна от ЕС, разполагаш с равни права с всички европейски граждани. Следователно трябва да се явиш на изпит заедно с българските кандидат-студенти. Това не е сериозно и намали много сериозно броят на студентите ни от страни като Гърция, Румъния, Австрия“, посочи проф. Статев.

"По отношение на кандидат-студените от държави, нечленуващи в ЕС, то там е в сила своеобразен параграф 22 – в Закона за висшето образование е записано, че студент може да се запише, ако има виза, а в правилника за издаване на виза е посочено, че такава се дава, ако си студент,” допълни той.

Според него за решаването на тези въпроси се работи и Министерство на образованието и науката е предприело съответните действия, като например увеличаване на квотите за прием на студенти от българските диаспори в чужбина.

„Трябва непрекъснато да се усъвършенстват учебните планове на специалностите, на учебните програми и то във връзка с бизнеса“, убеден е проф. Статев.

В ефира на Bloomberg TV Bulgaria той обяви, че във висшето образование студентите са недостатъчно, но вече има правилни стъпки по отношение на държавните поръчки.

Ректорът на УНСС напомни за свое старо предложение – държавата да обяви поръчка, но да поеме изцяло издръжката на студенти в престижни висши учебни заведения, след което да ги задължи да работят по специалността си пет години.

Кои са предизвикателствата пред университетите в България? Трябва ли да си плаща бизнесът, за да му "произвеждат" кадри във ВУЗ-овете?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 6 години
Като тези в ТУ-Варна, дето освен турски друг език не говорят и са си в къщи през седмица за байряма. А като трябва да се разберат нещо с преподавателите и едните и другите си говорят с жестове и мимики?Пълна пародия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
нямате студенти, щото сте некадърни като преподаватели .... елементарно, може да се сетите и без ВишО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
national power
преди 6 години
Тоя дон.осник явно пие и пуши разни некачествени смески.Какви чуждестранни бълнува??Че то има ли поне един дето с дипломата от УНСС да си е намерил работа в чужбина по специалността?Един да ми посочи.Тва е най смешното и долнопробно училище ръководено от доносник и раздаващо безсмислени дипломи срещу пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още