IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти предлагат България да мине към частни пенсии

През следващите десетилетия недостигът от средства в държавното обществено осигуряване ще намалява като дял от БВП, показват актюерските разчети на НОИ

16:28 | 06.03.18 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Държавният стълб на пенсионната система в България се намира в състояние на практически фалит. Размерът на дефицита в пенсионната система е огромен – през 2007 г. е бил 1,5 млрд. лева, докато през 2018 г. в бюджета на фонд "Пенсии" е заложен дефицит от близо 4 млрд. лв., което представлява 262% дефицит в пенсионната система, натрупан само за едно десетилетие.

Тези данни обяви главният икономист на Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев, цитиран от БТА, по време на дискусия, организирана от Българското либертарианско общество.

По думите му разходите за пенсии са най-голямото разходно перо в държавния бюджет.

Перото „Пенсии“ в бюджета

През 2016 г. разходите във фонд "Пенсии" формират 26,8% от всички разходи в бюджета, което се равнява на 9,4% от брутния вътрешен продукт, пресмята Вулджев.

Според главния икономист от ЕКИП ситуацията е толкова критична, че за работещите българи, които в момента са на по 20-30 години, най-вероятно няма да има пари за изплащането на техните пенсии, когато се пенсионират.

Вулджев  напомни, че всяка година година дефицитът във фонд "Пенсии" се налага да бъде запълван с трансфери от централния държавен бюджет. 

Той е на мнение, че този проблем ще се задълбочава все повече, защото населението в България застарява.

Икономистът цитира данни на Националния статистически институт за 2015 г., които показват, че тогава всеки 100 работещи са издържали 78 пенсионери.

“В дългосрочен план застаряването на населението застрашава да доведе до сериозна фискална криза”, посочи Вулджев и изтъкна, че вдигането на данъците и осигуровките не е решение.

Предложение за нов модел пенсии

За да се реши този проблем, двете организации предлагат да се премине към напълно частно пенсионно осигуряване. Експертите в тях смятат, че то не страда от структурни недостатъци като държавното, защото следва различен модел, при който пенсионните вноски се натрупват и инвестират на индивидуална основна, а не се изхарчват за пенсиите на настоящите пенсионери. Те са категорични, че такава система не е зависима от демографските тенденции.

Едно от предложенията е в краткосрочен план да се съкратят вноските към първия държавен стълб на пенсионната система с 4 процентни пункта, като със същия размер да се увеличат към втория, частен стълб на системата. Другото е – всеки гражданин да има свободата да се осигурява както намери за добре.

Моментна картина на ДОО в България

Финансовото състояние на държавното обществено осигуряване е стабилно и ще се запази такова и в дългосрочен план, коментираха за Investor.bg от Националния осигурителен институт.

Перспективите са тази ситуация да се запази – дългосрочните актюерски прогнози на Националния осигурителен институт показват, че през следващите десетилетия недостигът от средства в държавното обществено осигуряване ще продължи да намалява като дял от брутния вътрешен продукт.  

От института обясняват, че за тази година разходите на държавното обществено осигуряване са планирани да бъдат около 11,1 млрд. лева, като от тях разходите за пенсии са малко под 9,5 млрд. лева.

През 2017 г. разходите за пенсии са били малко над 9 млрд. лева, като нарастването е обусловено преди всичко от мерките за осъвременяване на пенсиите и по-високия среден осигурителен доход, от който се изчисляват новоотпуснатите пенсии. Демографските фактори също оказват влияние, посочват от института с управител Ивайло Иванов.

От НОИ напомнят, че в последните години се реализираха редица инициативи за подобряване финансовата устойчивост на държавното обществено осигуряване. Сред тях е плавното повишаване на осигурителната вноска за пенсия с по 1 пункт през 2017 г. и 2018 г.

Резултатът е, че през 2017 г. трансферът за покриване на недостига от средства от държавния бюджет се очаква да бъде малко под 4,1 млрд. лева при планиран около 4,4 млрд. лева, отчитат в НОИ. В сравнение с 2016 г. намалението е значително – тогава трансферът за покриване на недостига от средства е надвишавал 4,5 млрд. лева.

Експертите на осигурителния институт напомнят, че темата за влиянието на демографските промени върху системите за социална защита не е нова – нито в международен план, нито за България, затова още в края на миналото десетилетие у нас беше приет Закон за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. „Сребърен фонд“), който в моменти на силен демографски натиск да съдейства за подобряване устойчивостта на пенсионната система.

По данни на Министерството на финансите към края на 2017 г. във фонда има близо 2,8 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
справедлив1
преди 6 години
коментар се прави когато имаш конструктивно мнение а не да се заяждате помежду си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
справедлив1
преди 6 години
до 16 коментар прочети точно какво съм написал и тогава коментирай ЗАЩОТО ЯСНО СЪМ НАПИСАЛ ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ В СОБСТВЕНА СМЕТКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
LChristoff
преди 6 години
Много хубави въпроси:от 2002 до 2017 г. всички осигурени в УПФ са получили доходност 2.7 % годишно. В същото време СОДС, от който се изчисляват пенсиите от НОИ, е нараствал със 7.8 % годишно [СОДС = среден осигурителен доход за страната].Затова у нас ДВЕ ПЕНСИИ СА ПО-МАЛКО ОТ ЕДНАВж. https://infogram.com/pensadeq-1hxr4zoy8dpe6yo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Dies Irae
преди 6 години
1 всички който се осигуряват на 2250 лева плащат много повече от всички на 510 лева.2250 плаща 932 лева на месец данъци510 плаща 211.25 лева на месец данъциТака, че проблема не е хората с големи заплати, че не плащат! Набийте си в главите, че тия с големи заплати плащат много повече от тия с минимални заплати!Проблема е само един - че тези с големи заплати знаят, че когато се пенсионират (ако се пенсионират) няма да видят и 50% от това което са платили, защото няма индивидуални партиди и парите които сега се внасят не се трупат, а се харчат на момента. Хората на такива заплати се предполага, че са по образовани и затова са наясно, че след 40 години няма да има кои да изработи техните пенсии и затова НЕЖЕЛАЯТ да се осигуряват (ако по закон не бях задължен нямаше и 1ст. да внеса!). Аз лично искам лична (индивидуална) онаследяема партида! Ако аз умра преди да се пенсионирам най близкия ми роднина да наследи всичко което съм внесъл в държавата, а не да потънати и тези пари като всички други мой данъци! ТАМ Е ОСНОВНИЯ ПРОБЛЕМ! Че на колкото и да се осигурявам (на 29 години съм) от сега знам, че аз пенсия няма да видя (дори и да доживея пенсионата възраст от 150 години) то тя ще е минимална и няма да отговаря на внесеното от мен! Ако пенсионната система заработи като банкова (индивидуална партида която да се разглежда като един вид влог управляван от държавата) то аз ще съм доволен, ще знам, че колкото съм внесъл толкова ще взема. Тогава аз бих имал доверие в тази система и бих плащал колкото е нужно, но като знам, че няма значение колко внасям, а колко на някой си някога ще му скимне да вземам стигам до извода, че парите които днес внасям ако ги отделям или влагам в нещо то бих имал доста по добри доходи като пенсионер или бих оставил нещо на бъдещите си деца. Вярно е, че не всеки може да управлява правилно парите си и затова има фирми които могат да го направят. Дори има влогове точно с тази цел (доходи след 20 години като се пенсионираш). Така, че има опции, но държавата никога не е и никога няма да е една от тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
справедлив1
преди 6 години
не ми се пишеше но ще напиша ПЪРВО всеки жител на страната да се осигурява на минималната сума за страната която да му позволява да взема пенсия осигуряваща в момента 325 лв ВТОРО всички получаващи доход до 2250лв да се осигуряват за по голяма пенсия по собствена сметка ТРЕТО както един ЕТ си плаща от дохода своята осигуровка така и всички на държавната софра да си плащат от собствените заплати а не в бюджета да плащаме един път осигуровки на тези хора и после също да им плащаме и ранни пенсии и то големи защото направете статистика и ще видите че всички големи пенсии са в държавния сектор а не в частния и спрете с тези инвалидни пенсии те са капка в морето от държавните пенсии в сектора И ПОСЛЕДНО ДА НАПОМНЯ иван костов и сие девалвираха пенсиите на хората и по този начин всяка година се краде от пенсионерите сума равна на 3000000000 лвизчислете колко пари са откраднати до сега ЗАДАЧАТА НЕ Е ТРУДНА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
NickyDickinson
преди 6 години
Напротив, много сме си готови. Одавна сме готови, но ***, безсрамно наричащи се държавници и политици, не допускат това да се случи. За чий беше въвеждането на втория капиталов стълб, след като го замразиха на нивата, с които го стартираха. Логиката беше и продължава да е, постепенно да се увеличава тежеста на този стълб за сметка на намаляването на ДОО. Дори това да е с цената на свиването на щата на НОИ, а това ни е най-малката грижа. Чиновници и хрантутници не ни трябват, трябва ни здрав и работещ икономически модел на пенсионното осигуряване. Същото е и с НЗОК. Там даже е още по-трагично положението, защото държавната каса позволява несвойстени харчове, откровени измами и кражби. Само частните пенсионни и здравно-осигорителни фондове могат да решат проблемите. Колкото повече се туткат чиновниците и политиците, толкова по-трудно ще става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 4
redcretin
преди 6 години
Много се краде, затова и не стигат парите.С изключение на социалните пенсии всички други са внесли повече, отколкото са получили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 40 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Когато доверието изчезне (към пенсионната система, политици, държавни институции, медии, т.е. към че държавата защитава интересите на обикновенният човек), започва отдръпване от участие (емиграция, собствен бизнес без плащане на данъци, висване на социални помощи, безделие, безхаберие, бягство от гражданско участие и отговорности).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 4
doba
преди 6 години
Първо да видим как сегашните пенсионни фондове ще се представят след година-две. АКО залеят техните вносители с пари - няма лошо да се увеличи делът им в пенсиите от 1/3 нагоре. НО ако се провалят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 16
ABBA
преди 6 години
"Икономисти предлагат България да мине към частни пенсии "1. "Американските (разбирай англосаксонските) вестници не са продажни, те просто са купени веднъж за винаги" Марк Твен2. Тази идея перфектно ще довърши вече започналия геноцид!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още