IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ Group активно търсела начин да напусне България от 2010 г.*

Подценихме ролята на политическата интрига, заяви директорът на компанията купувач "Инерком" Гинка Върбакова

15:28 | 01.03.18 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<strong>Гинка Върбакова:&nbsp;</strong>Случващото се е &quot;безпрецедентна кампания&quot;, а сделката - политизирана. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Гинка Върбакова: Случващото се е "безпрецедентна кампания", а сделката - политизирана. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Още от 2010 г. CEZ Group е търсила възможност да напусне българския пазар. Това стана ясно по време на изслушване по казуса в енергийната комисия към Народното събрание. От данните на Държавната агенция "Разузнаване" в периода 2010 година - 2012 година са водени преговори с руски холдинг с участие на "Газпром", както и американска компания. Те обаче са се отказали по финансови причини.

Тогава цената е била 240 млн. евро, но чехите са били готови да отстъпят до 200 млн. евро. Информацията на агенцията е, че ако сделка не е била сключена до края на 2017 година, купувач на активите е щяла да бъде Energo Pro. 

Какво очаквате да се случи със сделката за активите на CEZ в България?

Да бъде сключена, но да предизвика политически катаклизми.
Да бъде приключена без проблеми.
Да бъде прекратена и това да предизвика политически катаклизми.
Не знам.
Общо 2223 гласа

От ДАНС разкриха своята информация за CEZ Group и опитите да продават активи след 2014 годин.От думите на на председателя на агенцията Димитър Георгиев стана ясно, че тогава са обсъждани продажби на активите на руска компания, българо-австрийско дружество и турски инвеститор, както и продажбата на пакета акции през БФБ-София.

През 2017 година желаещи активите са вече други - Николай Вълканов, "Приста ойл", Христо Ковачки чрез "ТЕЦ "Бобовдол", чешката Energo Pro, румънската "Електрика", "Инерком" и две турски компании. Офертата на Ковачки е била първоначално 302 млн. евро, а по-късно увеличена до 360 млн. евро, сочи информацията на ДАНС. Офертата на "Инерком" пък е била за 290 млн. евро, а след това увеличена до над 300 млн. евро, съобщи още Георгиев.  

В началото на заседанието депутатите приеха част от изслушването да бъде закрито за външни лица. По време на заседанието част от депутатите от БСП напуснаха залата, подразнени от коментар на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обвини левите, че защитават чужди интереси.

Пред депутатите представителят на купувача на ЧЕЗ България Гинка Върбакова определи случващото се като "безпрецедентна кампания" и посочи, че сделката е била политизирана. Според нея атаките са дошли от отпаднали кандидати, които искат да спечелят "по служебен път". 

"Подценихме ролята на политическата интрига", каза още Върбакова по време на изказването си пред депутатите.
По отношение на сключената сделка Гинка Върбакова беше категорична, че тя е обвързана със строги конфиденциални клаузи, а информацията за финансиране и участие на банки може да бъде предоставена, когато законите изискват това.

Тя беше категорична, че разговорите са водени в централата на CEZ Group в Прага по чешкото законодателство, а договорът е сключен по английското право. Собственикът на "Инерком" потвърди, че има желание да допусне държавата в тази сделка, но в договорът с чешката компания има клауза за дългосрочна забрана за смяна на собствеността. По тази причина и трябва да бъдат водени нови преговори дали CEZ Group ще допусне влизането на държавата в компанията.

Юлия Ненкова от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отбеляза, че все още няма нотификация за сделката. Тя даде информация каква е процедурата в регулатора, който проверява дали ще има концентрация и пречки за други конкуренти, които да пречат на други участници да навлязат на този пазар и каква промяна ще доведе промяната в собствеността на енергийния пазар.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов отново повтори, че регулаторът по закон няма правомощия да анализира сделката на този етап. КЕВР обаче има контрол върху дейността по отношение на как се изпълнява лиценза от фирмата. Иванов също посочи, че в регулатора не е постъпило искане за промяна на лиценз.

Председателят на енергийния регулатор даде за пример сделката от 2011 година, когато E.On продаде активите си в България на чешката Energo Pro. Това е станало без залог на активи и в цялост, при което КЕВР само е регистрирала смяна на собствеността.

Бойко Атанасов, зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), обясни, че контролът на институцията е само върху дружествата, които са публични - "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електроснабдяване". "Нямаме законови правомощия да извършваме предварителен надзор", каза той и допълни, че все пак институцията следи казуса.

Галя Димитрова от Националната агенция за приходите (НАП) съобщи, че се извършват проверки на "Инерком" и свързани с компанията лица. Тя припомни, че данъчните декларации  за дейността през 2017 година се подават до края на март и очаква информацията от компанията.

Върбакова посочи още, че през 2017 година приходите на компаниите й, които определи като един от най-големите производители на електроенергия от соларни паркове, са в размер на 50 млн. лева, а активите им са на стойност 100 млн. лева. 

Стоян Мавродиев беше категоричен пред депутатите, че Българската банка за развитие (ББР) не е дала гаранции, нито е кредитирала сделката за ЧЕЗ България. Той посочи, че банката не е имала контакт с CEZ Group, нито са издавани писма за намерение да рефинансира дълга на "ЧЕЗ Разпределение" към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

"Инерком" обаче се е обърнала към ББР с запитване дали банката може да поеме този кредит, отговорът е бил стандартен - че интерес има, но писмото не е "правно обвързващо". Последващо искане не е получено и банката не е анализирала сделката.

Според Мавродиев бордът на CEZ Group манипулира чешкия премиер с информацията за казуса, защото е трябвало да провери дали банките действително имат заявените намерения, каквато е добрата банкова практика. Той уточни, че ББР и CEZ Grou имат добри контакти от години.

Ръководителят на банката посочи още, че премиерът Бойко Борисов или друг член на правителството не са влияли върху дейността на банката по никакъв начин. Мавродиев обясни още, че кредит над 5 млн. лева се одобрява от Управителния съвет и Надзорния съвет на ББР.

Темата за собствеността и финансирането на сделката също беше повдигната в залата. Гинка Върбакова обясни, че не притежава офшорни компании. Тя посочи, че сделката ще бъде финансирана от международни банки, но не може да разкрие повече подробности, заради конфиденциалността на договора. Депутатът от БСП Славчо Велков обаче съобщи, че по негова информация сделката ще бъде финансирана с 94% заемни средства и само 6% - собствени средства.

От "Инерком" посочиха, че конфигурацията на финансирането още не може да бъде обявено. Финансовият консултант по сделката Валентин Захариев от "Мейн Кепитъл" уточни и някои аспекти от финансовото обезпечение на сделката.

Той поясни, че процедурата е стандартна при сключване на подобни сделки в световен мащаб - със собствен и привлечен капитал. Той каза, че обикновено банките искат между 20 и 30% собствен собствено финансиране, но не уточни какъв е вариантът при сделката за ЧЕЗ България. Захариев съобщи още, че активите на дружествата на ЧЕЗ България няма да бъдат залагани срещу заема, защото те са стратегически и по закон не могат да бъдат залог за заем.

"Инерком" ще осигури собствения капитал в сделката чрез парични средства, натрупани през годините и със заем, гарантиран с бъдещи парични потоци и активите на фирмата, поясни още финансовият консултант.

Председателят на БСП Корнелия Нинова също присъстваше на заседанието и заяви в изказване, че премиерът Борисов е излъгал в коментарите си за сделката. На първо място е имал информация за нея - от ДАНС и Агенция "Разузнаване", които са докладвали още преди години за намерението на чешката компания да напусне България. На второ място - нито една институция не проверява сделката, защото тя все още не е финализирана, посочи още лидерът на левите.

От ДАНС обаче посочиха, че имат четири информационни материала по сделката и нито една от тях не е изпратена на премиера Бойко Борисов. Информацията е изпращана към секретаря на Съвета за сигурност, Министерството на енергетиката и други институции. От Държавната агенция "Разузнаване" пък уточни, че няма информация до кого са изпращани докладите с информацията, с която разполагат. Тяхната информация е била споделяна с ДАНС.

*Актуализирано в 16,50 часа

Темата за ЧЕЗ България можете да следите тук 

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 6
shinawatra
преди 6 години
СОЛАРНИ, ВЕТРО-ПАРКОВЕ И ВЕИ, СТРУВАТ МНОГО МИЛИОНИ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА. ЧЕТЕТЕ И СЕ ОБРАЗОВАЙТЕ. МНОГО ОТПАДНАХА. МАЛЦИНА ОСТАНАХА, ТЕЗИ КОИТО СЕ УСЕТИХА ОТ ПЪРВИТЕ НЕ МОЖАХА ДА ИМ ВРЪТНАТ КРАНЧЕТАТА. ПРОСТО Е. НЕ ГЛЕДАЙ КЪДЕ Е ЦЕНТРАЛНИЯТ ОФИС, МОЖЕ И В СУСУРЛЕВО ДА Е, ВЪПРОСЪТ Е КАКВИ ПРИХОДИ ГЕНЕРИРА. СПОКОЙНО МОЖЕШЕ И С ТЕРМИНИРАНЕ НА МОБИЛЕН ТРАФИК ДА СЕ ЗАНИМАВА ЖЕНАТА, ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА ПАК ГЕНЕРИРАТ МНОГО МИЛИОНИ НА ГОДИНА, НО НОВИ ИГРАЧИ НЕ СЕ ПРИЕМАТ, ОСВЕН АКО НЕ СА РЕШИЛИ ДА РИСКУВАТ МНОГО МИЛИОНИ. ВИНАГИ ИМА АКТУАЛНИ СХЕМИ И ТЕНДЕНЦИИ, КЪДЕТО ЧОВЕК МОЖЕ ДА НАПРАВИ ИСТИНСКИ ПАРИ, СТИГА ДА МУ СЕЧЕ ПИПЕТО, ДА Е БЪРЗ И КОМБИНАТИВЕН И ДА МУ СТИСКА, НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ЛИЖАТ *** ЦЯЛ ЖИВОТ, ЗНАМ ЧЕ НА 90% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ТОВА МУ Е ЛЮБИМОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ, НО НА ОСТАНАЛИТЕ 10% ИМ Е АДСКИ КЕФ - ГАРАНТИРАМ ТИ ГО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 3
zelka007
преди 6 години
"Да, с активи за 100 милиона можеш спокойно да вземеш нещо за 300, къв е проблема, или Боко Тиквата трябва да го изповяда преди това?"извинявай , не се заяждам гледам станала е дискусия добра , посочи ми какво в пазарджик струва 100.000.000 :))) , ако си ходил до там :))) . къде ги тези недвижими имоти дето банка ще вземе за 100.000.00 актив и ще ти даде 300.000.000. и по принцип по цял свят това с бензин/нефт/оръжие/енергия е дълбока вода и се играе на вързано с държавата. винаги. това не е да отвориш магазин/мол/склад/хотел ... това са лицензии и разрешителни ум да ти зайде. очевадно е че тази дама е лице , на КОЙ не е ясно на 100% , но че е от дълбоката вода този КОЙ ти гарантирам... и така за проткола питам ти колко пари въртиш годишно, щото гледам как ги споменаваш сумите в стотици милиони :))) . и понеже не се бъзикам, пробвай да врътнеш търговия с палмово масло примерно - един-два камиона примерно. или да купиш терен за бензиностанция в софия примерно и да я построиш и пуснеш. гарантирам ти че не знаеш дори откъде да започнеш и какво да направиш иначе 300.000.000лв ... имаш ли си на идея за колко пари иде реч... естествено е че е политика , а не бизнес :))). ние тука можем само да си чешем езиците по темата и да се отваряме излишно един на друг кой е по-по-най ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
*** е баща ти, че те е направил.Не схващаш, щото пък ти по-*** си и от него.Да е *** да ти го набия, ама нейсе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 8
shinawatra
преди 6 години
Изобщо не ти схващам малоумната идея, ако имаш такава. Всичко се купува с кредити и банкови гаранции, с всичко е така. И изобщо даже да съм врътнал продавача ЗАЩО ДЪРЖАВАТА МИ СЕ МЕСИ В СДЕЛКАТА, АЛАНКООГЛУУ? Знаеш ли за каква сума може да осъдят БГ-то ако сделката пропадне, поне МИЛИАРД!!! *** селския пръч, немам думи. Всички си заслужавате дереджето тука, селяци прости. Знаеш ли що се регистрират ОШФОРКИ бе, простако? За да не може ЧОКО И БОКО ДА РАЗБЕРАТ КОЙ СЪМ И УТРЕ ДА МИ ПОТРОПАТ НА ВРАТАТА, ЗА ДА ИСКАТ ПРОЦЕНТ. КОЙ ПИШЕ ЗАКОНИТЕ С/У ОШШШФОРКИТЕ, ОТВОРЕНГЯС? КОЙ, КОЙ ИЛИ МАЙ СА ДОГАН И ПЕЕВСКИ, ДЕМЕК ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, Т*ЪПАКО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Аре бе, инвеститор. С какво? С кредити и държавни гаранции. Аре у лево с тия инвестиции. Или с южноафрикански оШфорки?Нашия пумпал още малко ще НИ купи 51% от гинкиното оод, което всъщносъ е ~10-15, щото като го фалитнат след като ошушкат активите на ЧЕЗ-а, я държавата вземе некой квартален трафопост, я не.Номера с държавата е спасителна сламка, щото вече комисионите са платени, а положението е кръв повръщам пари не връщам с тия зад Инеркома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 6
shinawatra
преди 6 години
Смешно е, тъжно дори, но това е самата истина - ФАКТ! 2018-та трябва да излезем на улицата, за да отстояваме правата си за търговия и пазарна икономика, а аз си мислех че това време вече е отминало. Утре си представям как някой случаен купува Топлофикация, доста народ на хранилката ще се разквичи като за последно, но и това време ще дойде неизбежно г-да, и тогава вече нещата ще си дойдат на мястото. В тази оскотяла държава ПРЕМИЕРЪТ трябва да пътува с ТРАМВАЙ и да гледа в земята, когато някой инвеститор стои пред него!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 7
shinawatra
преди 6 години
Ако покажеш парата всеки ще си говори с теб, повервай ми! Може и да те заобичат в един момент (ако си достатъчно *** да им дадеш повече от реалното).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
shinawatra
преди 6 години
Абсолютно си прав, аз поне не се сещам за развита държава в която частна сделка би се обсъждала по подобен начин, направо ТРЪПКИ МЕ ПОБИВАТ!! Все едно живеем в тоталитарна държава по времето на Бай Тошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
shinawatra
преди 6 години
Анатолчу бе, какво 10 милиона като банките са го оценили на 100 милиона? Имате ли акъл в тия кухи кратуни бе?! Да, с активи за 100 милиона можеш спокойно да вземеш нещо за 300, къв е проблема, или Боко Тиквата трябва да го изповяда преди това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Защото чрез НЕвръщане на кредитите може да се извърши нерегламентирана реална продажба.При такъв непропорционален привлечен меко казано съмнителен капитал кражбата на активи и последващото ликвидиране на купувача горното е изключително вероятно.Това не е първият такъв случай.Затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още