IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обрат: Държавата прояви интерес да участва в сделката за ЧЕЗ България

Правителството предлага да купи контролния дял от българското дружество, което купува активите на CEZ Group

09:45 | 01.03.18 г. 44
<p>
	<em>Гинка Върбакова в Министерския съвет.&nbsp;Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Гинка Върбакова в Министерския съвет. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Държавата е проявила интерес към участие в сделката за покупката на активите на CEZ Group в България, стана ясно от изявление на министъра на финансите Владислав Горанов след среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов и собственика на компанията купувач "Инерком България" Гинка Върбакова.

"Виждаме добрата воля на българското дружество да пусне държавата в тази сделка", каза финансовият министър.

От изявленията стана ясно, че ще се цели покупката на "най-малкото" контролния пакет от акции в българското дружество, което купува ЧЕЗ България, ако чешката компания е съгласна на промяната.

Гинка Върбакова заминава за Чехия, за да уведоми CEZ Group за промяната в обстоятелствата. Пред журналисти Върбакова отново повтори, че финансирането по сделката е осигурено от международни банки и няма български банки, които участват в него.

По отношение на разговорите с Борисов тя каза, че премиерът е поискал да има пълен контрол върху сделката, която се сключва, и върху компанията, която ще придобием. Върбакова поясни, че е съгласна на този вариант, защото е от интерес на потребителите.

За вероятността правителството да участва в покупката на ЧЕЗ България стана ясно още след втория разговор на Бойко Борисов с чешкия премиер Андрей Бабиш късно снощи. В него той е поискал съдействие за среща с ръководството на CEZ Group, за да бъде обсъдена подобна ситуация, посочват от правителствената пресслужба.

БСП многократно настоява България да купи активите на ЧЕЗ България, но до този момент правителството настояваше, че сделката е между частни компании и държавата не може да се намесва, нито има интерес от покупката на активите.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air!

Развитието на темата за ЧЕЗ може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
На един друг (значително по-интелигентен от тебе) в съседна тема му обясних, че тука не е литературен кръжок и разтегането на локуми е занимание за безработни или ненатоварени с работа надничари. Тука се предполага, че четат или пишат хора, които боравят с кинти или с техните деривати и са свикнали да мерят нещата прагматично и в материални субстанции.В тая връзка ште питам: Има ли договор между ЧЕЗ и Гинка? Има! В него договорена ли е цена? Договорена е! Продавачът приел ли е условията и гаранциите за плащане на купувача? Приел ги е, иначе немаше да се подпише под договора! След като никой не оспорва факта, че има подписан договор за покупко-продажба, какво остава да се случи, освен да се изпълни този договор? Кво още има да блееш с твоите литературни тези тука?Това, че една държава може силово да не позволи един договор да се изпълни, знаеме, че може. Ама и вече добре знаеме, че това не остава без последствия, че санкциите са предимно от финансово-правен характер и се налагат от международни арбитражни органи, които имат гадния навик да присъждат на разни гинчета и минчета, често даже доста ***, полагащите им се обезщетения за незаконни действия и бездействия на държавата... А при такива сериозни сделки и суми и обезщетенията са сериозни - справка - реакторите за Белене.А ти и останалите смарти наблюдатели продължавайте да си кудкудякате тука и да се опивате от собствената си проницателност... Може и да се прекръстите, та дано ЧЕЗ не се запънат и да кажат, че за тях договорът е в сила, да си дръпнат кинтите от издалите банковите гаранции и да шупурнат акциите или квото там на Гинчето, па те после с Боцко и Горанов да си ги делкат както си искат.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
NickyDickinson
преди 6 години
Ти или си непоправимо ***, или пишеш небивалици просто да се правиш на интересен. ЧЕЗ добре знаят, че няма как да се случи сделката им с Гинчето. Нито с Ковачки щеше да се случи. Гинчето е световно неизвестна и много малка във всяко отношение, за да може да придобие ЧЕЗ. Ковачки е тарикат и нечия маша(Гинка също е маша), който одавна се е компрометирал. Енерго Про също не стават, защото биха станали монополист. И така не остана сериозен потенциален купувач, освен Държавата. И след като тя не е проявила интерес, номинират Гинка, за да скадализират и да принудят Тиквун да действа. Goze, не ставаш. Спри да се излагаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 6 години
знам че няма да успееш, нали и аз това казах :):) ... и кво да пробвам, нали вече пробвах няколко пъти, ама то не е ... да ти го набия и насила просто не става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Нема да успея. Пробвай ти да разясниш позицията на смарти тийм... и ще се извиня за първосигналните плюнки. Може и други да не вдяват - помогни на нискочелите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 2
comet
преди 6 години
За мен, тук става дума за придобиване/прехвърляне на ключова компания от една чужда банкова институция към друга още по-едра международна банкова институция (преразпределение не толкова на пари (които те си печатат колкото си искат), колкото крайно прерзпределение на контрол върху жизнено важни за държавата ни активи). Тук роля на нашата частно-българска мизерна банкова система не й е отредено да играе, та както Гинка е поставено лице, подобно и Тиквонций ще си изпълнява задълженията на поставен от чуждите банки наш политик (да замита за пред родния плебей).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 6 години
добре, браво, молодец, след 20 минути мислене почваш да се доближаваш до позицията на тези които плю първосигнално понадолу .... дай още малко разсъждения и може да успееш да вденеш, въпреки че аз не вярвам !!! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Хахаха..."По отношение на разговорите с Борисов тя каза, че премиерът е поискал да има пълен контрол върху сделката, която се сключва, и върху компанията, която ще придобием. Върбакова поясни, че е съгласна на този вариант, защото е от интерес на потребителите."Само не става ясно Върбакова какъв интерес има, ако държавата има пълен контрол "върху компанията"...? Или иска да Боко да я назначи на надница в собствената й компания? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
И за кво й е на държавата тоя цирк с "Интерком"? Не можеше ли просто да купи от ЧЕЗ активите и пасивите и да си национализира електроразпределението?Казано с още по-прости думи - класическо гасене на пожар от доктора на противопожарните науки... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
И кво изкрънка ЧЕЗ от държавата бре, жмок? На ЧЕЗ й е през шпагата от кого ше си земе кинтите! ЧЕЗ продава за неква сума активите си. Дали ше я плати целата сума Гинка с кредит от некой си, или държавата ше даде половината - ЧЕЗ квото има да зима, ше си го земе. Познал си числата от националната лотария... :lol: Това ли е "драстичната намеса на държавата" - да купи половината фирма на Гинка?А ако чехите кажат "тате рече - нече!" Сделката е приключена, вие там си се оправяйте - продавайте си, купувайте си - нас не ни бъркайте!....? Ко прайме...? :lol:Боко спасява кожляка, щото ако Гинка остави половин България без ток, тесно ше му стане у България... :lol: А и ако не е неговата пасмина зад Гинка, а некви руснаци, и у Европа ше му отеснее ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 11
gmgoiko
преди 6 години
Гинка сдобри управляващите и опозицията, та държавата са пореден път доказа, че действа адекватно... сделка явно ТРЯБВА да има... не е препоръка, жалко все пак за продавалите 3CZ вчера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още