IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обрат: Държавата прояви интерес да участва в сделката за ЧЕЗ България

Правителството предлага да купи контролния дял от българското дружество, което купува активите на CEZ Group

09:45 | 01.03.18 г. 44
<p>
	<em>Гинка Върбакова в Министерския съвет.&nbsp;Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Гинка Върбакова в Министерския съвет. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Държавата е проявила интерес към участие в сделката за покупката на активите на CEZ Group в България, стана ясно от изявление на министъра на финансите Владислав Горанов след среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов и собственика на компанията купувач "Инерком България" Гинка Върбакова.

"Виждаме добрата воля на българското дружество да пусне държавата в тази сделка", каза финансовият министър.

От изявленията стана ясно, че ще се цели покупката на "най-малкото" контролния пакет от акции в българското дружество, което купува ЧЕЗ България, ако чешката компания е съгласна на промяната.

Гинка Върбакова заминава за Чехия, за да уведоми CEZ Group за промяната в обстоятелствата. Пред журналисти Върбакова отново повтори, че финансирането по сделката е осигурено от международни банки и няма български банки, които участват в него.

По отношение на разговорите с Борисов тя каза, че премиерът е поискал да има пълен контрол върху сделката, която се сключва, и върху компанията, която ще придобием. Върбакова поясни, че е съгласна на този вариант, защото е от интерес на потребителите.

За вероятността правителството да участва в покупката на ЧЕЗ България стана ясно още след втория разговор на Бойко Борисов с чешкия премиер Андрей Бабиш късно снощи. В него той е поискал съдействие за среща с ръководството на CEZ Group, за да бъде обсъдена подобна ситуация, посочват от правителствената пресслужба.

БСП многократно настоява България да купи активите на ЧЕЗ България, но до този момент правителството настояваше, че сделката е между частни компании и държавата не може да се намесва, нито има интерес от покупката на активите.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air!

Развитието на темата за ЧЕЗ може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 0 rate down comment 2
NickyDickinson
преди 6 години
Сделка още няма бе,. елеш. Няма и да има, не и с Гинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
А това какво е бре, мамул?http://m.24chasa.bg/***/article/6743824
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Как? С глоба от 500 млн за 100 неизрядни електромера.. както бяха тръгнали преди 3 месеца ли? Муахахах.Работата много се закучи с тази Гинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 1
NickyDickinson
преди 6 години
Не ***, няма договор между ЧЕЗ и Гинка. Ако си чел внимателно, аз никога не съм писал Държавата да купува Гинка, пази Боже. Точно обратното. Държавата да си вземе директно Енергото от *** ЧЕЗ. Защо въобще позволиха на престъпника Р. Овч. да продава ЕРП-тата?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Дялове от Гинка?! Колко? 30%? 50%? от нейните 20-30%? :-DМуахахах, това е *** вица. Държавата ще си купи дялове от някво Пазарджишко ООД.Мани майтап, на мен това ми прилича на гасене на лампите буквално в тая територия :-D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Последно: има ли според теб подписан договор между ЧЕЗ и Интерком България за продажба на активите на електроразпределителното дружество?Да или Не? Щото, ако Да - язък ти за дрищенето до тука, барабар със сичките ти квалификации по мой адрес...! Ако пък Не - за чий е целият вой и спешния напън държавата да купува дялове от Гинка, вместо да си купи ЧЕЗ?Контролните органи не могат да спрат придобиването! Контролтите органи могат силово да възпрепятстват новия собственик да поеме оперативното управление на дейността, но с това ще нарушат куп закони и после държавата ше требва да плаща огромни обезщетения на Гинка! А може да се стигне и до прекъсване на тока, защото държавата не може да оперира през сметките на юридическия им собственик и да обслужва оперативната дейност на чуждо дружество! Може и това, ама с армия и полиция... и това е вече друг сериал...Ако нещата беха както у празната ти тимберица, случаят до сега да е приключил, а не го вното да става все по-смрадливо... да летят оставки, посланици, правителството да се чуди къде е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Или може би вместо привлеченото финансиране, инерком ще вдигне капитала, а държавата ще извади 100+ млн. евро за да го купи? И Гинка ще остане с
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Какво точно ще блокира държавата с нейните 30-40% от гинкиното оод, когато го ликвидират и банките и офшорките станат собственици реално на активите на чез, спрямо които, купени с кредити, държавата има не повече от 10%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 2
NickyDickinson
преди 6 години
Mave, ти си безнадежден ГОЗ. Ти не разбра ли, че сделка няма. Ако имаше, щеше ли Енерго Про да претендира. Има номинция. Точно тука е разковничето, което само ти не виждаш. ЧЕЗ може и да сключи сделка с Гинка, но по-вероятно е да не сключи. Пак повтарям, на тях Гинка не им трябва, нито ще я допуснат контролните органи. Гинка вече си изигра ролята. Държавата ни се събуди и се активира. Сделката ще бъде с Държавата. Остави Тиквун и малоумното му обкръжение какви ги бръщолевят, че едва ли не ще купят Гинка. А сега ти казвам за сетен път. На думи и квалификации си докаран, но само толкова. Кръжокът за литературни напъни по икономически теми е твой, не го приписвай на други. Аз тука рядко пиша, защото наглеци като теб ме дразнят с *** си изказваания. А ти си един от най-наглите, защото си циничен и арогантен и защото се мислиш за някакъв авторитет. Не си, успокой се. Ако си купил и продал някога някоя вехта малоценна хартийка от смешната ни бакалия, наречена назнайно защо БФБ, това не те прави инвеститор, капиталист, предприемач и каквото и да е било. Ти вероятно си просто един търгаш и "специалист" по алъшвериша. Затова си гледай там далаверата и си мисли за дериватите, които никога няма да осъзнаеш какво всъщност представляват. Една подсказка, нещо като биткойна, демек пълен шит за смешници като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 6 години
Те са я притиснали да се съгласи държавата да стане мажоритарен собственик иначе не виждам с какъв акъл ще се съгласи да даде на 49% от акциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още