IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП поиска чешкият доклад за сделката за ЧЕЗ да бъде разсекретен*

Левите искат да бъде изслушано ръководството на ББР, което било излъгало, че няма отношение към сделката за дружеството

11:21 | 28.02.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Депутати от БСП са прочели класифицирания доклад от Чехия за сделката за ЧЕЗ България, съобщи депутатът Жельо Бойчев. Според него няма основание тази информация да бъде засекретена и поиска докладът да стане публичен.

Депутатът поясни пред журналисти в Народното събрание, че не става въпрос за документация, а за "хвърчащ лист" без подпис и печат.

Бойчев призова в четвъртък в енергийната комисия да бъде поканено и ръководството на Българската банка за развитие (ББР), за да обясни защо излъга, че няма отношение към сделката за активите на CEZ Group. Според него това означавало, че и премиерът Бойко Борисов стои зад купувача на ЧЕЗ България. 

Депутатът обаче не отговори дали в доклада са посочени имената на други банки и офшорни компании и призова Министерския съвет, който е поискал засекретяването на документа, да го направи публичен.

Таско Ерменков призова сделката да бъде прекратена, защото "вони на корупция" и държавата да изкупи активите на чешката компания.

От БСП ще поискат създаването на анкетна комисия, която да провери всички аспекти по тази сделка.

Левите са категорични, че законодателни промени са необходими, защото всички институции могат да действат само постфактум, посочи още Бойчев.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев обаче посочи малко по-късно, че има достатъчно постоянно действащи комисии и не е необходимо създаването на анкетна комисия за ЧЕЗ България, което само би означавало само допълнителни разходи за парламента. 

Той също така посочи, че ще обмисли предложението дали да покани ББР, защото ще бъде нарушен класифициран документ. Добрев посочи, че ако в БСП смятат, че документът не трябва да бъде засекретен, да кажат имената на трите посочени банки и и трите да бъдат поканени на изслушването в четвъртък.

*Допълнено с коментара на Делян Добрев 

Темата за продажбата на ЧЕЗ България можете да следите тук 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Работа на опозицията е да атакува такива сделки и решения, това е хубаво.Инак се пръкват такива като МазНия *** тук е коментарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
А не е ли най-добре всички сделки да се сключват под надзора на специална, черезвичайна революционна комисия, чиито комисари да преценяват ту би ор нот ту би - дали е в интерес на трудещите се работници и селяни и дали е полезна за Народната власт? Щото иначе законите ги пишат едни корумпирани депутати и после един корумпиран съд следи за техното спазване, а щом стаа дума за кинти, то сички, дето си ги разменят, особено в големи количества, нема как да не са мошеници, нали? И си плащат да им пишат подходящи закони, а после си плащат и на правоналагащите органи, да ги прилагат тези закони - разбира се, в интерес на богатите, за да стават все по-богати... Щото сигурно некой корумпиран разбойник е написал и удобен закон кое може да е публично и кое - не и очевадно, тоя закон е във вреда на Държавата и трудещите се... :lol:Колко справедливо би било една ЧК и един трибунал да набутат сички мошеници у кауша и най-после да се възцари мир и братство между народите ... Ура, другари! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
така е, прав си. Нито една корупционна сделка не трябва да се потулва. Но ме дразни непрестанното им плачене за всичко (често без реална причина), което в последните 6 месеца им стана партийна линия и стратегия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Което не значи да се потули и тази сделка.Евала в случая, макар че подбудите им не са ясни - добре е нещата да са на светло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
khao
преди 6 години
а като засекретявахте коленния договор за белеНЕ, къде бяхте ? :):)броихте пачките в К ТБ ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още