IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов видя сценарий за оставка на правителството в сделката с ЧЕЗ

Премиерът внесе в парламента доклад от Чехия за продажбата на ЧЕЗ България, който беше веднага засекретен, защото съдържа банкова информация

18:49 | 27.02.18 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов има съмнения, че някой се опитва да бъдат повторени събитията от зимата на 2013 година и правителството да подаде оставка. "Сценарият е друг, но със същите изпълнители - пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания", заяви премиерът в Народното събрание.

Той съобщи, че е получил доклад от своя колега Андрей Бабиш за сделката между CEZ Group и "Инерком България". Документът е внесен в деловодствто на парламента и засекретен, защото съдържа банкова информация.

В доклада от Чехия има информация за руско-грузински офшорки и руски и български банки, които участват в сделката, съобщи българският премиер. Според него притеснителното е, че банките са изпратили "писма за комфорт" за финансиране на сделката, но те не означават нищо в правния мир.

Премиерът посочи, че ще възложи на Българската народна банка (БНБ) да провери какви са тези писма, защото банките от своя страна отричат да участват в сделката.

Борисов беше категоричен още, че българското правителство няма нищо общо със случващото се в преговорите между CEZ Group и "Инерком България" и този път оставки няма да има и ще "разнищи" този казус докрай.

Той посочи, че с "цялата сила на държавата" няма да позволи да бъде петнен имиджа на България с тази сделка.  Премиерът съобщи, че ще бъдат подготвени промени в Закона за енергетиката, даващи правото на държавата да има блокираща квота при сделки от подобен мащаб.

В момента държавата няма механизъм да спре сделката за продажбата на ЧЕЗ България, но гарантира пълна проверка на казуса, включително и с европейски институции.

Борисов каза още, че при продажбата на енергийните дружества в Западна България на CEZ Group през 2004 година държавата е имала 33% от активите на ЧЕЗ България, но по силата на сключения договор този дял не е давал никакви права на държавата, включително и право за получаване на дивиденти. 

Борисов каза още, че разбира доводите на БСП, които призовават държавата да откупи активите на CEZ Group в България, но попита защо при това положение държавата да не изкупи активите и на другите две електроразпределителни дружества в страната.

В четвъртък ще бъдат изслушани институции, които проверяват сделката, и тогава ще бъде взето решение дали оставката на енергийния министър Теменужка Петкова ще бъде приета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 4 rate down comment 2
NickyDickinson
преди 6 години
Е Mavi, баш Goz, познах ли като ти писах преди два дена, че театрото с Гинка е за да се намеси Държавата и да се търсят повече кинти от нея? Познай кой на кого се смее сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 3
NickyDickinson
преди 6 години
Явно Gozът ти е достатъчно голям и със забележителен успех произвежда миризливи газове, вместо главата ти да изкара някоя трезва мисъл. Щом ти наричаш всичко това, което се случва с ЧЕЗ, нормално и неукоримо, значи си напълно изфирясъл. Такова нещо може да се случи само в някоя бананова икономика, каквато явно сме, а ти си от онези, които продават банани, ама десето качество, с правото да прибираш и обелките от трапезите на орангутаните баш капиталисти от дивия ориент.Апропо, пролетарий можеш да наричаш себе си, защото само си мислиш, че си капиталист и предприемач, а всъщност си един изполичар и *** на някой бивш пролетарски лъв, заграбил народни пари и диктуващ съответния бранш, в който ти уж нещо предприемъчиш. Ти просто се храниш с трохите, които червеният капиталистически бивш пролетарий ти е подхвърлил. А може би си мислиш, че нещо аутсорстваш?Хайде най-накрая си седни на goza и не се занимавай с глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Хаха... "Интересчия", "тарикат", "изедник", "прокопсаме"... Тая пролетарска лексика наистина е свежа струя за спарения въздух в един форум - уж за хора, които се занимават с правене на пари... :lol: Като казвам, че тука повечето сте надничари, не ви харесва... :lol: Поел въздух като кокоша въшка и с вътрешно убеждение разяснява "икономическата логика" на нещо, дет не е и помирисвал... ***, за икономическата логика винаги говорят празноглавите плямпалници! Нормалните хора говорят за кинти - дал-зел-кяр. Некои му викат "салдо".... :lol: Поне в условията на стоково-парични отношения. А ти немаш хабир от идея кой, кога, как и какво е спазарил, ама си се изпъчил тука да раздаваш квалификации... Дали е сделка или не, ако - както потвърдиха и двете страни - има подписан договор и според неговите условия се извърши смяната на някакъв актив срещу друг, и ако договорените, подписани и изпълнени по договора условия не нарушават законите на правната среда, в която се случват, това е сделка! Ти мое си споделяш тука твоите мозъчни рефлукси, но това нищо не променя.Аз, когато имам работа с договори, винаги ползвам услугите на юрист, който да се произнесе относно всички произтичащи от този договор правни и финансови последствия. За това си плащам и според това колко мога да си позволя, съответно и такъв адвокат наемам, щот има разни. За моите скромни възможности все пак съм ОК и за сега немам проблеми и правни неприятности. Имал съм, но когато напълно съзнателно не съм се допитал или съм пренебрегнал съветите му.Верно ли в празната ти кратуна се разхождат бръмбари, които ти шушнат, че некой като ЧЕЗ и некой, който може да гарантира или направо да извади и даде 320 млн. еврака, нема да плати на цела бригада юридически монстъри, за да прегледат и изпипат сека буква по дукиментите около нещо, което само некой с диагностициран синдром на Даун нема да се сети, че ше има ефекта на кофа сода бикарбонат, сипана у пълен дворен нужник...?И как ше се намеси "драстично" държавата? Ще отнеме правото на разпореждане с частна собственост, гарантирано как и къде ли не? И ако да, после кво става? Кво ти шушне икономическата логика? Чувал ли си за "шах и мат!"? Това се случва, когато некой добре е премислил ходовете си... :lol: А матираният му остава само да обърне дъската и да врещи като тебе... :lol:Некой с мноо кинти е купил активите на ЧЕЗ в България. Кой е, откъде са му парите, защо така са решили - той да купи, ЧЕЗ да продаде - все въпроси без ясен отговор за момента. Ти си последният, който може да ги знае... И седай да копаш, не се мъчи с икономическа логика... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Той пак няма нищо общо със случващото се. След изнесената от Бабиш информация за участие в сделката на ББР вече на дръвника е сложена и главата на Горанов който е принципал на тази държавна банка. Двама ключови министри замесени в скандала с Гинка и примиера да не знае какво правят подчинените му.Този скандал показва корупция преминала не само по етажите на БЪЛГАРСКАТА ВЛАСТ , но и на ЕВРОПЕЙСКИ БАНКОВИ ИНСТИТУЦИИ.РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ ГЛАВАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 1
крас
преди 6 години
БАБИШ: "Българската банка за развитие отрича участие в сделката, но е предоставила на ръководството на чешката компания документ, че ще РЕФЕНИНСИРА ЗАЕМ на ЧЕЗ-България за десетки милиони евро." Тук вече идва реч за ББР чиито принципал е министър ГОРАНОВ!АКО ТОВА Е ИСТИНА, ТО ИЗЛИЗА ЧЕ В СКАНДАЛА ВЕЧЕ Е ЗАМЕСЕНА И ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКА ЗА ВЪЗТАНОВЯВАНИ И РАЗВИТИЕ.ТЯ СЪЩО ЛИ Е БИЛА ПОДВЕДЕНА И ОТ КОГО - от Горанов и Петкова ли?НИМА В ТЕЗИ ЕВРОПЕЙСКИ БАНКОВИ ИНСТИТУЦИИ ИМА КОРУМПИРАНИ ЧИНОВНИЦИ , КОИТО РАЗДАВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ ЧРЕЗ ББР на частни банки, които пък ще ги дадат на някаква Гинка Борисов ще завлече със себе си всичко - и колегата си Бабиш и ЕБВР.Нормално е в такава МАТОВА СИТУАЦИЯ да се преведе и ПОДАДЕ ОСТАВКА. За съжаление той явно се е пристрастил много с властта и дори не иска това да си го помисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
NickyDickinson
преди 6 години
Ето ти един отговор и по темата. Това не е никаква сделка, защото няма никаква икономическа и финансова логика. Това е един кьор фишек на ЧЕЗ, за да принудят Държавата ни да се намеси драстично. Сделката с Гинка няма как да се състои, при тези параметри и при качеството на "купувача". Няма как фабричката за колелета Балкан да купи автомобилния Рено, например. ЧЕЗ блъфират чрез Гинчето и чакат офертата на Тиквун първи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
NickyDickinson
преди 6 години
Ти наистина си пълен ГЬОЗ, при това тъпиГЬОЗ. Наблюдавам коментарите ти по различни теми от доста време и ми прави впечатление натрапчивото внушение, което постоянно прокарваш, че ти си едва ли не най-"гоуемия" разбирач и "капацитет" "у инвестуру", че и у братска Македония барабар, най-малко. Абе въобще "Балканскиот полуостров" е малък за твоите възможности. Ако ти си някакъв предприемач, да пази Господ поне твоите наети(ако имаш такива) служители. От "предприемачи" като теб няма как да прокопсаме. От контрата ти към мен ясно си личи убеждението ти - ти си просто един интересчия, зле прикрит тарикат, самозван лъжепредприемач и един кандидат "изедник", който засега само ни мъчи с нелепите си коментари тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Това нали ти го написа вчера:"Гинка съвсем ни взе за баламурници. Някой може ли да ми обясни как една банка, особено международна и авторитетна, ще отпусне заем от 320 млн. при активи на заемателя от само 100 млн.? Да не се окаже накрая, че банката е *** на мошеника Цеко или някоя саудитска, която ще даде ЧЕЗ на Доганя или Шиши, след като естествено Гинка спре да обслужва кредита."Требва да е мноо умно, нали? Но всъщност, е излетяло от Goza ти...Като за мияч на автомивка, обаче, става... Щот си личи, че и от банки разбираш, колкото и от предприемачество - нали си се писал предприемач? Май предприемаш основно разбор на футболни мачове на бира след бачкане за надника, нали? Щото един предприемач знае, че една банка дава пари само, ако има интерес. Некой пък продава, ако има интерес. Друг пък купува, ако също има интерес. Интересът е нещото, което движи днешния свят, нали? И когато два и повече интереса се съберат, става сделка - банката си е направила сметката, ЧЕЗ са си направили сметката, Минка си е направила сметката и са сключили сделка. И ако тя не е срещу закона, е законна. И щом е законна, кво ше излезе от goza ти? А ти очевадно не само не си правил никога сделки, но и изобщо не е ясно чий го шкуриш тука...? И ако банката е на Доганя, Шиши, Миши... кво? Къде е казано, че Доганя и Шиши нямат право да имат банка или да купят ЧЕЗ? Кво мисли пролетарският ти goz по тоя въпрос, а? Просто си п^ърди... на къси редове.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Много хубаво се е сетил ама защо този път няма да си подава оставката?Каква е тази морална деградация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
NickyDickinson
преди 6 години
Goz, когато не можеш да кажеш нещо умно, поне си мълчи, вместо да говориш с gozа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още