IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Сделката за ЧЕЗ не е една банална сделка на търговско дружество

Държавният глава обмисля дали да не бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност по казуса

15:08 | 27.02.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румен Радев. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Румен Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Продажбата на ЧЕЗ България не е "една банална сделка на едно търговско дружество", заяви пред журналисти президентът Румен Радев, цитиран от пресслужбата на президентството.

"По закон ЧЕЗ е част от националната европейска критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност", обясни държавният глава.

Той посочи още, че обмисля свикването на Консултативен съвет по национална сигурност по казуса с продажбата на активите на CEZ Group  у нас.

Радев разкри още, че разговаря с представители на институциите, имащи отношение по сделката. Днес той ще говори и с председателя на Комисията за финансов надзор (КФН), след като в понеделник се е срещнал с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Президентът е имал среща и с представители на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

Попитан кой може да се намеси при такава сделка, Радев отговори, че въпросът трябва да се отнесе към правителството и добави, че всички тези агенции и служби са към него. 

„Очаквам от там отговори на въпроси и адекватни действия, които да защитят публичния интерес и националната сигурност. Все още не е ясен механизмът на финансиране, той ще даде отговор на въпроси - дали са само банки или има и други финансови институции“, коментира държавният глава.

Държавният глава посочва още, че "светкавичната оставка" на министъра на енергетиката Теменужка Петкова не приключва случая, а напротив - генерира още повече въпроси. "Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството", категоричен е той и посочи, че "въпросът е кой и защо крие своите намерения".

"Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси получава огромна банкова гаранция и защо досега имената на банките, най-прозрачните публични финансови институции, се крият", посочи Румен Радев.

Междувременно по време на коалиционния съвет на управляващите по-рано днес стана ясно, че все още няма решение дали оставката на Петкова ще бъде приета. Коалиционните партньори ще изчакат широка дискусия по сделката за ЧЕЗ България.

Всичко по темата за продажбата на ЧЕЗ България можете да прочетете тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Банална е, как да не е банална?!В БГто всички големи сделки са банални до болка, корупция в особено големи размери с политически чадърчета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
боже, вземи си версиите обратно в казармата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 6 години
ЧЕЗ - БЪЛГАРИЯ е българска фирма и като такава е подчинена на българското законодателство, а не на чешкото както ни се внушава !ПРОБЛЕМА Е СВЪРЗАН СЪС ЗАЕМА, КОЙТО ФИРМАТА НА ГИНКА ЩЕ ТЕГЛИ ОТ БАНКИТЕ КРЕДИТОРИ.В договора с БАНКАТА тя ще бъде принудена да впише ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ на бъдещите вземания, с който БЕЗ ДА СА НАЛИЦЕ ИЗИСКВАЩИТЕ СЕ ПРАВОМОЩИЯ като СТРАНА по договора с банката ще бъдат отразени онези ТРИ МИЛИОНА БЪЛГАРИ които ще плащаме заема.ИЗГОДЕН ЛИ Е ТОЗИ ЗАЕМ ЗА ТЕЗИ ТРИ МИЛИОНА ПЛАЩАЩИ ГО БЪЛГАРИ ИЛИ НЕ?ЛИПСАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ НА ТЕЗИ ТРИ МИЛИОНА ДУШИ КОИТО СА ОБСЛУЖВАЩА СТРАНА ПО ТОЗИ ЗАЕМ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДОГОВОРА ПРЕД БАНКАТА ДА БЪДЕ АТАКУВАН. ИНТЕРЕСНО МИ Е КОЯ БАНКА БИ ПОЕЛА ПОДОБЕН РИСК ДА ВКЛЮЧИ В ДОГОВОРА СИ КАТО СТРАНА ТРИ МИЛИОНА БЪЛГАРИ КОИТО НЯМАТ ИЗИСКВАЩАТА СЕ ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
forexar
преди 6 години
Чудесна статия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още