IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Куюмджиев: Сделката с "Инерком" крие репутационен риск за CEZ Group

Владимир Каролев пък изказа съмнение, че купувачът ще успее да събере нужната сума, дори чрез банков кредит

10:38 | 26.02.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Явор Куюмджиев: Сделката с "Инерком" крие репутационен риск за CEZ Group

Сделката с "Инерком България" крие голям репутационен риск за CEZ Group, защото в историята почти няма случай голяма компания да бъде успешно погълната от малка компания. Това коментира в ефира на телевизия Bulgaria on Air бившият депутат от БСП Явор Куюмджиев.

Той припомни, че CEZ е листната на борсите в Прага и Лондон (в действителност е листната на борсите в Прага и Варшава, б. ред.) и този риск би имал огромни последствия, ако се стигне до спад на цената на акциите на чешкото дружество.

За България рискът се състои в това как ще бъде управлявано дружеството и кой ще покрие заема от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), изтеглен в края на 2016 година. Тогава дружеството взе кредит от 116 млн. евро за развитие на мрежата. 

Според Куюмджиев в договора е посочено, че банката също трябва да одобри купувача на активите на CEZ Group в България или заемът ще стане предсрочно изискуем.

Куюмджев посочи още, че държавата няма общо със сделката за продажбата на активите на CEZ Group в България, защото през 2012 година продаде всички свои дялове в ЧЕЗ България, но може да извърши задълбочена проверка на сделката.

Той препоръча държавните институции да проверят произхода на парите на купувача, неговия експертен капацитет и собствеността на фирмата, която придобива енергийното дружество. 

Експертът Владимир Каролев също беше категоричен, че в момента държавата може само да провери купувача на активите. Той отхвърли съмненията, че тази проверка е закъсняла, защото чешката компания е обявила само преди дни, че е финализирала процеса по продажбата на активите си в България.

По отношение на капацитета "Инерком" има опит в енергетиката, но според Каролев той не е достатъчен. Експертът заяви, че компанията притежава соларни паркове с инсталирана мощност 23 мегавата.

Каролев прогнозира, че заемът за "Инерком" ще е синдикиран заем, посочвайки, че българската банкова система не може да си го позволи. По тази причина водеща няма да бъде българска банка. Въпреки това той изрази съмнението си, че купувачът ще успее да набере нужните средства дори чрез банков заем, защото сумата ще нарасне значително заради нужните инвестиции и евентуалното търгово предложение.

Какво още казаха двамата можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 0
superexpert
преди 6 години
НА ГИНКА КОНСУЛТАНТ СИГУРНО Е АНКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
арбитраж* :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 6 години
ЧЕЗ съди държавата в международен арботраж, като загубим делото ще се изчистят сметките даже ще им остане, те са го помислили И това :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
superexpert
преди 6 години
ПОТРЕС ,ИНВЕСТИТОРКАТА ОТ ПАЗАРДЖИК С ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
superexpert
преди 6 години
Кой ще покрие заема от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), изтеглен в края на 2016 година. Тогава дружеството взе кредит от 116 млн. евро за развитие на мрежата защото сумата ще нарасне значително заради нужните инвестиции и евентуалното търгово предложение.320млн +116млн+50млн търгово =500млн евро =1 000 000 000 лева. КОЙ има в България толкова кеш или гаранция за кредита .ГИНКА -БРАВУС АЙШКУСУМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Да погледнем някои факти - фирмата купувач според данните, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, собствени средства, след това банкови гаранции и накрая - почти половината е финансирана чрез кредити от офшорни фирми. Част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци Парадайз пейпърс. Една от въпросните офшорни компании е Score Trade, чиито съсобственик е руско-грузински бизнесмен.По-нататък няма нужда от коментар.По подобна схема с офшорки през 2008 г. беше купена и БТК. А кои бяха на власт тогава? Явно независимо кой е на власт, когато и да си решат едни офшорки идват в България и веднага им се дава каквото си поискат. Точно като дебелия Пеефски. От когото и да си поиска каквото и да било тутакси го получава или си го взема на сила със съдействието на българската прокуратура и правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 6 години
глейте ги, излизат "припомнят" и се изказват като експерти а бъркат в малките, но важни детайли ... медиите дават думата само на най големите малoyмници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още