IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: За Шенген не представляваме никакъв риск

Ние като дясна партия оставаме верни на философията си, че трябва да насърчаваме частния бизнес, коментира премиерът по повод сделката за ЧЕЗ

16:00 | 25.02.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За Шенген не представляваме никакъв риск. По въздух и вода могат да ни приемат още сега. Това заяви председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов пред над 120 младежи от цялата страна в рамките на 9-ия Зимен университет на Младежи ГЕРБ, съобщиха от партията.

Форумът е в Сандански, а организатори са Младежи ГЕРБ, Фондация "Ханс Зайдел" и Сдружение "Граждани за европейско развитие на България".

"Всички казват, че сме готови да влезем в Шенген по вода и въздух. Репутационни проблеми в това отношения нямаме. Някои европейски държави обаче се притесняват, че ако се присъединим и по суша, голяма вълна от мигранти ще се насочи към тях. Затова ги разбирам", е обяснил още премиерът, цитиран в съобщението.

По думите на Борисов е от изключително значение европейски коридори номер 4, 8 и 10 да бъдат напълно завършени, защото това би дало тласък както на бизнес отношенията, така и на културния обмен между страните. "През последните 10 години започнахме строителството на 6 магистрали. Някои и ги завършихме. Когато дойдохме на власт, пътищата бяха в много тежко състояние. Веднага се сещам за "Дунав мост 2". Вижте как изглежда сега", е отбелязал още Бойко Борисов.

Министър-председателят е коментирал, че България и Балканите са изключително стратегическо място, в което се преплитат редица геополитически интереси. "Дали районът ще просперира зависи от мира и спокойствието в него. В същото време този мир е невъзможен, ако не поддържаме добри отношения с Турция и Русия. Никой не може да ме убеди, че без да са налични нормални отношения с тези две страни, Балканите могат да се развиват", е отбелязал Борисов.

Той е допълнил, че друг важен аспект от поддържането на спокойствието на Балканите е въздържането от даването на съвети и оценки. Борисов е подчертал, че Атина и Скопие трябва да си стиснат ръцете, но не трябва ние да сме тези, които да посредничат за намирането на компромис. "Нека историята си остане за историците", е заявил Бойко Борисов.

Според Бойко Борисов БСП не иска да има успешно председателство . "Разбирам, че Корнелия Нинова е настоявала да се върна в България между "две вечери". Яд я е. Аз на нейно място бих се радвал, че българският премиер е канен на такива събития", е посочил премиерът и е допълнил, че вечерите са били с цел европейските лидери да обсъдят какви са основните проблеми пред техните страни и какви са пътищата за решаването им.

Министър-председателят е коментирал и сделката за ЧЕЗ. "Тя е направена в Чехия между частни субекти. Ние като дясна партия оставаме верни на философията си, че трябва да насърчаваме частния бизнес. Държавата е лош стопанин, не е добра идея да одържавяваме фирмите", е подчертал Борисов. Той е бил категоричен, че поддържането на свободен пазар и частен бизнес е обвързано с наличието и на силен регулатор.

Председателят на ГЕРБ е уверил, че ще бъдат проверени всички участници в сделката. "Колегите от БСП ни попитаха защо не извадим 380 млн., за да купим активите на ЧЕЗ. Защо само на ЧЕЗ, а EVN и "Енерго про"? Защо да не вземем и "Лукойл Нефтохим", е допълнил той. Борисов е посочил, че Западът не работи по този модел и ние, като проевропейска държава, трябва да следваме техния пример. Той е обяснил, че е казал на Теменужка Петкова да подаде оставка, защото на пръв поглед много хора са повярвали, че в тази сделка има следи от корупция. "Това обаче е абсолютна лъжа. Нямаше как да оставя нейната репутация и тази на правителството под заплаха", е допълнил премиерът Борисов.

Междувременно председателят на БСП Корнелия Нинова каза, че ще отправят запитване до чешкото правителство и до Европейската комисия за сделката с ЧЕЗ.

БСП се интересува по време на посещението на чешкия премиер водени ли са разговори за сделката с ЧЕЗ, "поеман ли е ангажимент от страна на Бойко Борисов по тази сделка, какъв, държавата ще финансира ли през банката за развитие нечий частен интерес, не на Гинка, разбира се". Не сме толкова наивни да не разбираме, че отзад стои друг, коментира Нинова. Те ще отправят запитване и до Европейската комисия. Левицата ще иска проверка дали при сключването на тази сделка са спазени европейските директиви, засягащи темата "Енергетика".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
ние (хората) не представляваме риск, Боко тиквата - да. ... за еврозоната важи същото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
ivs
преди 6 години
За Шенген не представляваме никакъв риск - ама само ББ си го приказва и почти никой не го слуша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 6 години
чакай бе, кек. Кво ти дреме, след като си пляснал алт дясната жаба на профила си, че във Франция се взривяват? Нека идват да купуват от тук. Поне ще вкарват пари в икономиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Жал ми е само за младоците, чиито мозъци замъглява този банкянски бек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 6 години
Тия от ЕС явно са на различно мнение от Тиквун
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
national power
преди 6 години
Дано Бог ни отърве от тва недоразумение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
studioaa
преди 6 години
Няма никаква полза от това да влизаме в шенген. Не само това, но и ще загубим от шенген при положение, че френските и германски радикални ислямисти ще могат да се доберат до черния пазар на оръжие у нас и да го пренесат необезпокоявани у дома заради липсата на контрол по границите и така кланета като Баталан ще станат ежедневие. От друга страна бежанците ще почнат плават на разнебитени салове и по Черно море както по Средиземно и натискът от тях ще се усили многократно, а да не говорим са престъпността и заразите, които ще донесат у нас опитвайки се да проникнат в шенген.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 1
съни(тя)
преди 6 години
"Ние като дясна партия оставаме верни на философията си, че трябва да насърчаваме частния бизнес, коментира премиерът по повод сделката за ЧЕЗ"...частния бизнес - тип "Шиши, Миши и Гинка"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
"Ние като дясна партия..." Това е само за "Господари на ефира" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още