IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ най-вероятно ще бъде проверена от ДАНС

Изведнъж фирма с 90 хил. лева активи придобива една трета от мрежата в България, каза депутатът

10:46 | 23.02.18 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Заради важността на сделката за ЧЕЗ най-вероятно тя ще бъде проверена от ДАНС, за да се установи дали има „нещо сиво“ в нея. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на енергийната комисия Делян Добрев, цитиран от БТА.

По-рано днес той коментира темата пред Нова телевизия. "Очевидно купувачът на ЧЕЗ не е стратегически инвеститор, каза депутатът от ГЕРБ. Повод за коментара е вчерашното съобщение на елекроразпределителното дружество, че продава изцяло активите си в България на "Инерком". „Той никога не се е занимавал с този бизнес“, каза Добрев за купувача.

Депутатът заяви, че съобщението за сделката първоначално му прозвучало като фалшива новина. „Не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 хил. лева активи и 11 хил. лева загуби ще купи най-големия частен енергиен бизнес в България”, подчерта той. И изтъкна, че ЧЕЗ притежава една трета от разпределението на електроенергия в България и е най-голямото ЕРП с оборот 1,8 млрд. лева годишно или близо 2% от БВП.

„Не съм чувал нито за г-жа Върбакова, нито за „Инерком“ до вчера. Изведнъж тази фирма придобива една трета от мрежата в България. Не виждам тази фирма да има опит, свързан с бизнеса на ЧЕЗ, защото ЕРП-тата са специфичен вид бизнес“, каза Делян Добрев. По думите му служителите на ЧЕЗ са около  900 души.

„Изненадан съм, че ЧЕЗ избира такъв купувач и се питам дали той ще отговори на условията да управлява адекватно един бизнес като ЧЕЗ“, коментира той. И допълни, че ЧЕЗ имат право да продадат на когото решат бизнеса си, но дали държавата ще се съгласи, зависи от КЗК и КЕВР. 

„Цената, която се върти в общественото пространство, е 300 млн. евро“, заяви Добрев.

На въпрос има ли връзка между Славчо Върбаков, съпруг на Гинка Върбакова (собственик на "Инерком" – бел. р.) и енергийния министър Теменужка Петкова, и дали купувачът е свързан с Христо Ковачки, Добрев заяви, че не знае за такива връзки.

„Аз не мисля, че това е най-важното. По-важното е дали тази фирма има капацитета да управлява дружество като ЧЕЗ“, обясни той.

По темата за това какво се разбраха бизнесът и държавата за поскъпването на тока, Добрев каза: „Манипулациите на пазара и съмненията на бизнеса за такива бяха не по отношение на борсата, а по отношение на собствените платформи на дружествата и начина, по който една шепа търговци купуват енергията в България”, каза той.

Още декември сменихме законодателството и цялата енергия минава прозрачно през борсата, допълни народният представител.

По темата за отношенията между коалиционните партньори в управлението той каза, че, ако има напрежение, то трябва да се обсъжда в рамките на коалиционния съвет.

Добрев каза, че погледнато математически броят на депутатите на „Атака“ е приблизително равен на тези на Веселин Марешки, които също подкрепят кабинета. „Хипотетично могат да бъдат заместени с друга подобна по размер парламентарна група – тази на Марешки”, каза депутатът от ГЕРБ. 

Вицепремиерът Валери Симеонов също е изненадан от сделката за ЧЕЗ. "Не знам каква е фирмата и не съм я чувал", каза той, цитиран от агенция „Фокус“. Според него няма основание държавата да се меси в сделката между двама крупни субекта. Не може държавата да се меси в такива частни сделки, категоричен е той. По-важен е въпросът защо държавата няма дял в дружествата и не може да влияе на такива сделки, посочи Симеонов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 25 rate down comment 2
bertram
преди 6 години
то ако имаше работещ ДАНС и Делянчо щеше да е на друго място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
s3
преди 6 години
Може и да е вероятно да се провери, сделката но не бива да се спира. Както се казва, добре е да се стимулира средния и малкия бизнес, какво като била малка фирмата?Отделно, то си има причина на кого да е фирмата. То и Кремиковци беше купено от един млад шофьор, ама ДАНС нищо не каза, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още