IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон започва разследване на криптовалутите

Комисия от британския парламент ще проучи ползите и рисковете от дигиталните пари, които по-късно трябва да влязат в тяхната регулаторна рамка

09:41 | 22.02.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британски законодатели започват проучване на криптовалутите, за да направят оценка на техните ползи и рискове, които по-късно ще бъдат включени в регулаторната им рамка.

Финансовата комисия към британския парламент ще разследва влиянието на биткойна и другите подобни разплащателни средства върху банките и потребителите, проучвайки това дали криптовалутите биха могли да станат заместител на конвенционалните валути, се казва в изявление на властите в Лондон, цитирано от Bloomberg.

По думите на Ники Морган, председател на комисията, депутатите ще разгледат и това как да бъде запазен балансът между контрола на дигиталните валути и защитата на потребителите и бизнеса от една страна и поддържането на сектора на иновациите от друга. 

„Ние също така ще проучим потенциалните ползи от криптовалутите и технологиите в основата им – как те могат да създадат иновативни възможности и до каква степен те биха могли да нарушат икономиката“, посочи тя, цитирана от ВВС. Дейността на депутатите ще включва и оценка на рисковете, свързани и с волатилността на криптовалутите, прането на пари и онлайн престъпността.

Разследването на британската парламентарна комисия идва на фона на опити от страна на редица правителства по света да влязат в крак с манията около дигиталната валута. Само за последните 12 месеца общата стойност на всички 1515 дигитални валути на световния пазар нарасна с над 2000%.

На този фон други държави вече предприеха действия за тяхното регулиране. Китай забрани продажбата на нови монети, а Япония въведе изискването борсите за дигитални пари да се регистрират пред правителството и да предават финансови отчети. В САЩ Комисията за ценни книжа и борси отправя предупреждения за първичното монетно предлагане от месеци, което може да се разглежда като сигнал, че предстои въвеждането на строги регулации.

До момента Великобритания предприема относително по-предпазливи действия. През ноември Службата за финансово управление предупреди потребителите за съществуването на „изключително висок риск“, свързан със „спекулативни продукти“.

Проучването на комисията започва в четвъртък, като тепърва трябва да бъде обявена дата за първата сесия, на която да бъдат представени доказателства и заключения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
ABBA
преди 6 години
Нито са крипто...., нито са валути!Факт!Другото е медийна дъвка и зарибявка за наивници + радост за тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
abdul
преди 6 години
Темата на срещата: Как да спрем свободната търговия.Извода: като я забраним.Остава да видим как изглежда това на практика. Как се спира биткойн?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още