IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички признаци са налице: Фед ще продължи да увеличава лихвата

Пазарите очакват институцията да повиши основния лихвен процент в САЩ с 0,25 пункта на следващото си заседание

21:24 | 21.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Фед</em></p>

Снимка: Фед

Членовете на Федералния резерв на САЩ виждат ръст на икономиката и ускоряване на инфлацията, което е основание за постепенното повишаване на лихвените проценти, пише CNBC след публикуването на документите от последното заседание на институцията.

Фед реши да не променя лихвата на срещата си на 30 и 31 януари. Това беше и последното заседание, председателствано от Джанет Йелън.

Тя успя да преведе институцията при прехода от нулеви лихви към нормализирането на работата на институцията след годините на икономическата криза.

Стенограмата показа още, че повечето членове на Фед се притесняват от растящата инфлация, но само "няколко" смятат, че американската икономика може да прегрее. Институцията завишава очакванията си за ръста на инфлацията през тази година спрямо нивото от 1,5% през декември, посочва още Market Watch.

Едно от заключенията от заседанието е, че икономиката на САЩ изглежда по-добре през януари, отколкото в края на 2017 година.

Икономическият растеж е подкрепен от намаляването на данъците и повишаването на потреблението и на доверието в икономиката. Тенденцията по отношение на трудовия пазар също изглежда стабилна, е записано още в документа.
През януари заплатите в САЩ се увеличават с 2,9%, допълва още CNBC.

Пазарите вече очакват заседанието на Фед през март и прогнозата е, че ще има повишение на лихвата в рамките на 0,25 п.п - от сегашните 1,5% до 1,75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Всички признаци са налице: Фед ще продължи да пренебрегва вредното влияние от долара и в САЩ нарастват щетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още