IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Марев: Пенсионните фондове са защитени от пазарната волатилност

Засега не бързаме да излезем от позиции, има финансови инструменти за хеджиране на рисковете, посочи изпълнителният директор на ПОК "ДСК Родина"

17:26 | 21.02.18 г. 5
Николай Марев: Пенсионните фондове са защитени от пазарната волатилност

2017 беше изключително успешна година за българските пенсионни фондове. Това се дължи на значителния ръст на капиталовите пазари, продължил без прекъсване цели 14 месеца. Това коментира в Bloomberg TV Bulgaria в предаването „В развитие“ изпълнителният директор на ПОК “ДСК Родина“ Николай Марев.

“Голяма част от растежа на активите ни се дължи на високата доходност, като при някои дружества доходността премина 9%, но резултатите варират”, посочи Марев.

Той обясни още, че 2018 година е започнала много добре, като това е продължило до 26 януари, когато Dow Jones регистрира абсолютен рекорд с най-висока стойност от 26 616 пункта, след което последва корекция.  

Изпълнителният директор на ПОК "ДСК Родина" смята, че „големият ръст не беше нормален, още повече на зрял пазар като американския”.

„Пазарите винаги си имат водещ лайтмотив – било то инфлация, дефлация, Гърция, Китай... В момента страховете са свързани с инфлацията, с повишаването на лихвите, с края на програмата за количествени улеснения на ЕЦБ“, коментира несигурната среда на външните пазари Марев. 

Какво предприемат пенсионните фондове, за да парират опасностите?

„Още миналата година се очакваше волатилността да се увеличи и ние сме готови за това. Макроданните обаче не вещаят голям проблем, няма ги експозициите, предшестващи кризата от 2008“, изтъкна Марев. – Волатилност ще има, фондовете са готови за нея, но засега не се предвижда преоформяне на портфейлите с дефензивна насоченост.”

Финансистът прогнозира, че се очакват корекции при печалбите на публичните компании и на тяхната оценка на борсите.

„Засега не бързаме да излезем от позиции, има финансови инструменти за хеджиране на рисковете“, посочи той.

Колко достигнаха активите на пенсионните компании? Защо пенсионните дружества се отказват от портфейлите си с недвижими имоти? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Сега и пенсионните фондове страдат от липсата на защита от вредното влияние от лева. Последиците ще са идентични с тези в ситуацията при "КТБ" АД.Днес всеки е жертва на допусканата държавна грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
doba
преди 6 години
По-притеснителното за тях са идеите за национализирането им, които бяха близки до изпълнение в предния мандат на бат'Бойко. И които Орбан приложи в Унгария.Тези дни излезе подобна идея с парите за пенсии да се строят пътища.Парите стават все повече, апатите към тях също...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
DarkStar
преди 6 години
С такава увереност на господина ще бъдат защитени от волатилност до следващата криза...много се съмнявам се ако борсите в САЩ се сринат другите да си останат стабилни... а който мисли предвидливо се подготвя за тези моменти още преди да са се случили събитията..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
fortiss
преди 6 години
ехххххкак само да мога да се махна от този монополнямам нужда от обяснения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Верно ли?Защитени са лично от Пеевски, ДПС, Цацаров и Борисов точно толкова, колкото беше защитена и КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още