IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия се чуди къде да съхранява конфискуваните си биткойни

Според разпоредбите на Хелзинки криптовалутите не може да се държат във виртуални валутни борси

14:37 | 21.02.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Властите във Финландия се опитват да измислят начин за съхранението на близо 2000 биткойна, които страната е конфискувала.

По-голяма част от средствата, които в момента са на стойност от около 23 млн. долара, са били иззети в рамките на няколко операции от 2016 г. насам, съобщават от митническата служба на Хелзинки.

Трудностите пред съхранението на биткойните се появиха, след като властите в страната публикуваха вчера нови насоки за контрол на виртуалната валута. От тях става ясно, че съответните органи, отговарящи за тях, няма да имат право да ги съхраняват във виртуални валутни борси. 

Вместо това те ще трябва да бъдат държани извън интернет пространството, става ясно от документа на финансовото министерство, цитиран от Bloomberg.

Митническите власти не съобщават къде са държали виртуалните пари досега.

Новите разпоредби също така посочват, че държавните органи не трябва да се отнасят към биткойна или други подобни дигитални разплащателни средства като към истински валути. Според текста от финансовото министерство криптовалутите са актив, който също така не може да бъде използван или приеман като средство за разплащане или като инвестиция.

Иззетите криптовалути от финландските власти обаче могат да бъдат обръщани в евро, но чак след като в сила влезе съдебно решение за тяхното придобиване.

Също така продажбата на биткойни или други дигитални валути трябва да става посредством публични търгове, а не през обменни бюра, които могат да бъдат недостатъчно надеждни или дейността им да не е достатъчно прозрачна, посочват още от финансовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 1
Ivel
преди 6 години
Да отскочат до съседна Естония, да ги осребрят и да си ги сложат в банка като истински пари а не шииткойни! Толкова е лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Койните, или по-точно ключът за тях може да се съхранява офлайн на хардуерен или хартиен носител. Това не е проблем. Проблемът е, че всеки който има достъп до него може да ги открадне - и след това няма начин да бъдат върнати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 6 години
задръж всичките коини за себе си, на мен ми дай хартия :):) ... па нека ми е зле ... и за после ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Хаха.Да ги даде на българската прокуратура.Те знаят много добре как да се оправят с тези екзотики :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
abdul
преди 6 години
Още по интересно! Щяли да съхраняват биткойни извън интернет!Ама чакай сега, то това нали вирее само в интернет и не можеш да го пипнеш?! Май на някой му се услаждат тия койни хихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
А де :-).Правителството конфискувало 1 камион с хероин. Какво да го прави? Къде да го съхранява? Да го изгори или да го продаде?Май най-добре да ги даде на khao, на него и без друго не му трябват тия фалирали койни... засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
studioaa
преди 6 години
Аз също съм готов да помогна в решаването на тази трудна задача на тези финландци. Предлагам да ги дадат на мен за отговорно съхранение и обещавам, че няма да крада от тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
ABBA
преди 6 години
"Финландия се чуди къде да съхранява конфискуваните си биткойни "У дома, имам едно чекмедже свободно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още