IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Походът на технократите

"Революцията на инженерите" от 1930 г. може да ни научи на ценни уроци

11:18 | 03.03.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Илон Мъск. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Илон Мъск. Снимка: Архив Ройтерс

Една от повтарящите се теми в историята е, че технологиите понякога изпреварват обществото, оставяйки политиците да се опитват да ги настигнат и да се справят с последиците. Такъв е случаят с печатната преса, парния двигател и компютъра. Със сигурност може да се каже, че днес отново се случва с редактирането на гени, социалните мрежи и изкуствения интелект. Въпреки че експертите често твърдят, че политиците просто “не схващат” технологиите, политиците се противопоставят на това и твърдят, че хората в технологиите рядко схващат политиката, пише Джон Торнхил в свой анализ за Financial Times.

Един интересен пример за двете страни на дебата беше историята на технократското движение, което за кратко предизвика фурор в Северна Америка през 30-те години на миналия век. “Революцията на инженерите”, както беше наречена, донесе някои от най-ценните уроци и до днес.

Появата на радикални движения през 30-те години в САЩ, в отговор на Голямата депресия, е нещо разбираемо, точно както комунизмът и фашизмът се разпространиха из Европа. Технократското движение твърди, че най-добрият изход от кризата е бил отхвърлянето на бъркотията на пазара и старомодната политика, а вместо това да се въведе “модерна научна гледна точка”.

Във “Въведение в технокрацията”, публикувана през 1933 г., лидерите на движението твърдят, че остарелите социални институции блокират напредъка, а политиците трябва да бъдат изтласкани встрани, както алхимиците и астролозите вече са се отказали от науката. Традиционната икономика, обсебена от произволните ценови механизми, а не от рационалното производство, е нищо повече от “патология на дълга”.

“За разлика от заблуждаващите методи на политиката, заблуждаващите методи на финансите и бизнеса… ние разполагаме с методите на науката и технологиите”, гласи манифестът на движението. “Съвременният здрав разум сега призовава физиката и технологията да разширят границите на обхвата си”.

Премахването на ценовия механизъм и максимизирането на производството има очевидни паралели с това, което се случва в Съветския съюз. В своя антиутопичен роман “Ние, руснаците” руският писател Евгений Замятин има толкова технократско мислене, че предвижда едно общество, в което хората ще имат номера, а не имена, и работят като зъбци в индустриална машина. Северноамериканското технократско движение обаче твърдо протестира срещу комунизма и фашизма и твърди, че е далеч по-хуманно.

Въпреки медийния интерес, технократското движение така и не постига успех в САЩ, най-вече защото лидерите му са безнадеждни политици.

Може би най-големият провал на движението е, че никога не предлага практически решения, които обикновените гласоподаватели биха разбрали. Разочаровано, че не успява да постигне много, в крайна сметка движението се разцепва.

На север от границата технократското движение е взето толкова насериозно, че бива забранено от канадските власти, които се опасяват, че то планира да свали правителството.

Според този мироглед технологиите предлагат отговори на почти всички проблеми и хората могат най-добре да бъдат анализирани като сбор от данни. Отговорът на политиците е, че човешкото поведение не може да бъде изчислено. Както по отделно, така и колективно, ние действаме ирационално.

Една малка, но интригуваща бележка под линия от историята на технократското движение обаче може да има особен резонанс днес. Един от внуците на лидера на канадското движение Джошуа Халдеман, който напуска Канада и заминава за Южна Африка, e Илон Мъск. Мъск е космически предприемач, който има за цел да превърне човечеството в междупланетен вид. Може би технокрацията най-накрая ще има успех, при това достатъчно адекватно… на Марс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
човека каза компютър, не процесор ... Ти неграмотен ли си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
Суперкомпютъра е работил на земята естествено.Я, някой ти дал линкче за утре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
"Искам да те помоля за нещо.Ровя се из интернета от доста време.Би ли ми казал от къде мога да си купя руски компютър.Виждам, че си запознат, та дай малко информация. "Повече от запознат. Ама по-добре потърси българския супер компютър (по тогавашните мерки и теглилки), който руснаците са използвали за космическите си кораби... Нали днес е 3-ти март. За руския - остави за утре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 9
julian12
преди 6 години
https://technews.bg/article-102985.html ето ти един процесор. Прочети и коментарите. Отне ми 2 секунди да го намеря. Явно не ти достига сивото..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
honaniga
преди 6 години
Искам да те помоля за нещо.Ровя се из интернета от доста време.Би ли ми казал от къде мога да си купя руски компютър.Виждам, че си запознат, та дай малко информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 11
ABBA
преди 6 години
Еленке, ако забеляза, походът на технократите към Луната и Марс е.... руски.Ако не забеляза, виж речта на Путин пред Федералното събрание.Зер супертехнологиите рано или късно от военни стават граждански!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
mrynmryn
преди 6 години
Другарю, лекувай се, не е срамно да потърсиш помощ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 13
scott
преди 6 години
в рамките на 30 секунди, ако му се предцтавиме, както сме се родили?!?!?!?!?ДА САМОНАПУСНЕМЕ РАЙСКАТА ГРАДИНА?!?!?!?!?!? Това само ена змия може да го иска. Адам и *** поне са били ИЗГОНЕНИ и са докъзали, че имат и малко мозъкес.ИМАМ САМО ЕНО-ЕДИНСТВЕНО ОБЕСНЕНИЕ: КУКЛОВОДИТЕ НА СВЕТЪ ИСКАТ ДА ВПРЕГНАТ ИЗЛИШНИТЕ ХОРА НА ЗЕМЯТА В САМОУБЙСТВАНЕ, БЕЗМИСЛЕНА И ЗАБАВНА ОТ ТЕХНА ГУЕДНА ТОЧКА МИСИА. ОК, ***, щурм на марс, както ви е заповедано. Ама не дигай врева и не се имай за герой. Слушай мъск и си плати. не ни занимавай с лудостта си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 13
scott
преди 6 години
Колко мъка има но тоа свет.........ЦЕЛАТА ВСЕЛЕНА ти крещи: *** за органичниа живот. А се намерило некво органично, дет убеждава, че космическите инвалиди-лузъри, които са времеени и то само под похлупака на земната атмосфера, МОГАТ ДА СТАНАТ МЕЖДУПЛАНЕТЕН ВИД! И ОСТАНАЛИТЕ ЛУЗЪРИ МУ ВЕРВАТ! И МУ ДАВАТ ПАРИ, ВМЕСТО ДА ГО ПРЕБИЯТ С КАМЪНИ?!?!?!? Не съм виждал и нема да вида по-*** същества, може би.Ше Ви го обесним ПОПУЛЯРНО. Мъск е кат ЗМИЯТА, която подава на *** ябълката у райската градина. Защо питам ас, вместо да си хедонистваме в рая, требав да ходиме на който и да е космически каманак? който ше ни убие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
"Може би технокрацията най-накрая ще има успех, при това достатъчно адекватно на Марс."Първо на Луната да успеят пък сетне Марс ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още