IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри новия план за подобряване на данъчната си политика

Мерките засягат спазване на данъчното законодателство и повишаване на събираемостта на приходите

14:16 | 14.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Правителството удължи срока на прилагане на Единната национална стратегия за повишаване на събираемостта на приходите, справяне със сенчестата икономика и намаляване на разходите за спазване на законодателството 2015-2017 г .

Министрите одобриха и план за действие към стратегията за 2018 г., съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Със специфична препоръка на Съвета на ЕС от юли 2017 г. България беше посъветвана да продължи да подобрява събирането на данъците и да спазва данъчното законодателство, включително чрез цялостен пакет от мерки за периода след 2017 г.

Предвид тази препоръка и отчетените до момента положителни резултати от прилагане на мерките към стратегията, правителството прие действието на този документ да се удължи с още една година и одобри план с конкретни дейности за изпълнение през 2018 г.

Стратегията беше разработена през 2015 г. във връзка с три поредни специфични препоръки за страната ни в областта на данъчното облагане, които се отнасят до две основни предизвикателства – високи разходи, свързани с изпълнението на данъчните задължения, и липса на цялостна, широкообхватна стратегия за спазване на данъчното законодателство.

Основната цел беше да се подобри спазването на законодателството, да се защити фискалната стабилност на страната и да се осигури равнопоставеност и конкурентоспособност на всички икономически субекти.

Стратегията съдържа мерки и дейности, които да доведат до увеличаване на приходите от данъци, осигурителни вноски и такси чрез по-висока ефективност при тяхното администриране и предотвратяване на възможностите за укриването им, както и чрез стимулиране на доброволното изпълнение.

От Министерския съвет напомнят, че със стратегията се въведе добрата практика на единен междуинституционален подход за координация и тясно оперативно сътрудничество между компетентните национални институции в областта на приходите, разработи се система от индикатори за мониторинг и оценка, които са с конкретни срокове за изпълнение и отговорни институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
При наличното прилагане на лева без защита срещу неговото вредно влияние, в България колкото по-добро данъчно облагане се осъществява, толкова са по-големи щетите.Досега правителството отлага своя провал чрез заплащане на държавните щети от грешката с пари от нови заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още