IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон предвижда МКС да премине в частни ръце след 2025 г.

Космическата лаборатория струва на НАСА годишно около 3 млрд. долара

13:24 | 13.02.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Астронавт излиза в открития Космос по време на престоя си на МКС. Снимка: архив Ройтерс</p>

Астронавт излиза в открития Космос по време на престоя си на МКС. Снимка: архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп иска да сложи край на американското финансиране за Международната космическа станция (МКС) до 2025 г., като целта му е тя да премине в частни ръце.

Плановете му за орбиталната лаборатория, както и за американската космическа агенция НАСА, бяха представени в новия проектобюжет на страната за 2019 г., който беше представен късно снощи, съобщава ВВС.

Той предвижда и отделянето на 150 млн. долара за „окуражаване на търговското развитие“ на МКС, което трябва да замени държавното финансиране. В същото време текстът включва и увеличение на разходите за космическата агенция с 3% следващата година.

„Бюджетът предлага прекратяване на директната американска финансова подкрепа за Международната космическа станция през 2025 г., след което НАСА ще разчита на търговски партньори за своите изследвания в ниска околоземна орбита“, се посочва в текста, публикуван от Белия дом. 

Преди това обаче американското правителство ще отпусне 150 млн. долара за създаването на програма, която да помогне за обучението и подготовката на частни компании, които да поемат станцията в рамките на следващите седем години.

Самата МКС, чиято поддръжка струва на НАСА 3 млрд. долара годишно, ще остане в употреба до края на 2024 г.

По отношение на американската космическа агенция бюджетът ще отдели 19,6 млрд. долара през 2019 г., което е ръст с 500 млн. долара в сравнение с настоящата година.

Проектът също така иска разрешение да бъдат отделени 10,5 млрд. долара за „иновативна и устойчива изследователска кампания“, която да „върне хора на Луната“, последвана от мисия с екипаж до Марс и „други дестинации“.

През 2015 г. Конгресът гарантира финансирането на американската част от МКС за срок до 2024 г., като дискусиите за това какво да се случва с нея след този срок продължават, посочва ВВС. Според медията всеки опит за спиране на държавното й фнансиране ще бъде посрещнат със съпротива. По думите на сенатора от Демократическата партия Бил Нелсън, който е и бивш астронавт, на Белия дом ще му предстои битка, ако реши да оттегли подкрепата си.

Съпротива има и от страна на космическата индустрия. Високопоставен представител на Boeing – основният изпълнител на проекти на НАСА за МКС, предупреди, че ранното предаване на лабораторията може да застраши бъдещото участие на частния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
точно такава е тенденцията, тоест *** няма да имат вече станция след 6-7-8 години :):) щото вече не могат, можеха миналия век преди малкия диктатор да дойде на власт.*** не провозват толкова много космонавти :):) 2-3 мисии на година само и това още година ... а после ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 6 години
*** от превозване на товари и американски космонавти не сварват с много работи :DТенденцията вече е всеки сам да си прави космически станции. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Няма страшно, Мъск ще я купи като продаде теслите :]И от там - към Марс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
v_tin
преди 6 години
MКС не е само на янките, по спомен имат един модул
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още