IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на газ в Азия се усеща чак в Норвегия

Първият кораб на Statoil с LNG се очаква да пристигне в Южна Корея по-късно тази седмица

08:38 | 13.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Все по-засиленото търсене на втечнен природен газ (LNG) в Азия черпи от източници на неочаквани места.

Страни като Китай, Южна Корея и Япония плащат големи суми в долари в замяна на течното гориво. Търсенето е толкова силно, че стига дори до Норвегия, където Statoil ASA, която обикновено изнася втечнен газ за Европа, изпрати товарен кораб още по на изток, като планира и нови доставки, съобщава Bloomberg.

Азия получава основна част от течното гориво предимно от Австралия, включително от газовите полета на находището Gorgon край северозападното ѝ крайбрежие. Други големи доставчици са също Малайзия, Папуа Нова Гвинея и Индонезия. 

Пристигането в Южна Корея на танкера Arctic Aurora по-късно през седмицата показва, че пазарът на втечнен природен газ става глобален, като все повече товари пътуват между Атлантическия и Тихоокеанския регион. За Statoil това означава шанс да получи още печалба от производството си на газ, което вече е в почти пълен капацитет. 

„Това, което наблюдаваме в Азия, са високи цени“, заяви ръководителят на отдела за природен газ към норвежката компания Педер Бьорланд, според когото обаче те не са от полза, ако компанията няма капацитет за изпращане на товари.

В миналото производителят е изпращал кораби в Малайзия, Китай, Индия и Япония, но основните му пазари остават Европа и Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 10
крас
преди 6 години
Русия ще започне да доставя газ до Китай чрез нов газопровод до края на 2019 г. Това обявиха от руския държавен газов гигант "Газпром", като това е част от гигантската 400-милиардна сделка в американски долари, сключена преди години, съобщава "Франс прес".ГАЗОПРОВОДА "СИЛАТА НА СИБИР" е свързан не само със съдбата на КИТАЙ , но и с тази на ЕВРОПА която се опитва да прояви характер в преговорите с ГАЗПРОМ. Войната в СИРИЯ няма да спре докато не угаснат и последните ЕВРОПЕЙСКИ надежди за евтин газ от ЮЖЕН ПАРС.КАКВО ПРАВИН НИЕ КОИТО ПЛЮХМЕ НА КЪСМЕТА СИ отказвайки строителството на ЮЖЕН ПОТОК в името на някакви имагинерни "ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ"Знаейки какво ще се случи през 2019 година с УКРАЙНА и идващата от там РУСКА ГАЗ се мятаме като риба на сухо.Обикаляме нещастни и наритани от "ДРУГАРЯ" Путин , ту в ТУРЦИЯ, ту в Азербайджан , ту в ГРУЗИЯ, а вчера и в АРМЕНИЯ.ОТКЪДЕ ЩЕ ДОЙДАТ ТЕЗИ необходими ни 3,5 млрд. куб.м газ, които употребяваме в момента получавайки ги бадева от ПРЕНОСНИ ТАКСИ??ЕДВА ЛИ ВДИГАНЕТО НА ЦЕНАТА НА ТОКА ЩЕ Е РЕШЕНИЕТО НА ЕДНО БЕЗУМИЕ ДА ОТКАЖЕШ ДА СТАНЕШ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛ НА РУСКА ГАЗ, само затова защото газта е руска!Ще платим скъпо БЕЗУМИЕТО на някои политици, на които през 2019 година времето изтича.Те си отиват , но си отива и БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА която поради липса на икономика превърна в пустиня част от нейната територия. ЖАЛКО , МНОГО ЖАЛКО.Истинска мъка е да наблюдаваш случващото се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още