IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли приемането на еврото в България да доведе до безконтролни публични разходи?

Тъй като липсва цялостен анализ на всички възможности и рискове, е трудно да се прецени кои аргументи надделяват

09:02 | 11.02.18 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Присъединяването на България към еврозоната отново излезе на преден план, след като финансовият министър в първия кабинет „Борисов” се отказа от тази стъпка през 2012 г. Несъмнено това е свързано както с възможности, така и с рискове за икономиката и често позициите са в двете крайности – или въвеждането на единната валута е добро, или е лошо. Тъй като липсва цялостен поглед, анализ, оценка и т.н. на всички възможности и рискове, е трудно да се прецени кои аргументи надделяват, пише Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Един от аргументите против присъединяването към еврозоната е очакваното понижаване на лихвите, на които се финансира държавния дълг, което може да доведе до разхлабване на фискалната политика – било то от популизъм или от желание да се подкрепят близки до властта фирми (или и двете). Именно това е една от причините Гърция да се озове в ситуацията, в която се намира през последните около 10 години, тъй като присъединяването към еврозоната почти заличи рисковите премии между страните в нея. 

Т.е. до кризата от 2008-2009 г. финансовите пазари считат, че финансирането на всички страни в еврозоната е със сходен риск, а Гърция се възползва от това, трупа бюджетни дефицити и дълг, докато в един момент финансирането пресъхва и тя изпада в криза.

След настъпването на кризата от 2008-2009 г. обаче разликите между тези лихвени проценти се завърнаха, като проблемни страни като Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Италия са със значително по-високи рискови премии от останалите. През последните години на повишена икономическа активност тези разлики отново намаляха, но са далеч от това, което се наблюдаваше в периода преди кризата. С други думи за разлика от периода до 2008 г., когато финансовите пазари считаха, че рисковете за страните от еврозоната са сходни, то в годините след 2009 г. се вижда, че това вече не е така.

Ситуацията при новите страни членки на ЕС, които вече са се присъединили към еврозоната, е много по-различна. При тях се наблюдава известно сближаване на лихвените проценти, но то е далеч по-малко от това, което се наблюдава при старите страни членки. Нещо повече – сближаването през 2004-2005 г. се наблюдава както между новите страни членки, така и в сравнение с лихвите в Германия. Това обаче е периодът, в който тези страни се присъединяват към Механизма на обменните курсове (ERM II), а не към самата еврозона, поради което пазарите запазват известна рискова премия.  След кризата и опита със страни като Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Италия, както и затрудненията в Литва и Латвия, лихвите по дълга отново се разделят. Т.е. пазарите отново започват да правят индивидуални оценки за рисковете на всяка страна по отделно, а не да слагат всички в общия „ниско-рисков” кюп.

Лихвите в България, независимо че е извън ERM II, следват общата тенденция и не са много по-различни от тези на новите страни членки на еврозоната. Т.е. ако правителството иска да харчи безразборно заради евтиното финансиране, спокойно може да го направи и в момента. Нещо повече – влошаването на публичните финанси веднага би се отразило на лихвите, независимо в или извън еврозоната, както се вижда от графиките както на новите, така и на старите страни членки. Към това се прибавят и механизми като Европейския семестър, които бяха въведени в действие след икономическата и финансова криза в ЕС, и които имат дисциплиниращ характер.

С други думи нито пазарите, нито бюрократите в ЕС ще позволят на малка страна като България да прави каквото си поиска, независимо дали е в или извън еврозоната, което прави материализирането на опасенията от разпускане на фискалната политика малко вероятно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 22 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 6 години
Слушай, ***! В този сайт четат и пишат само хора от семейството на белите хора! (Има един, дето е турчин и даже твърди, че и турците са бели хора, ама това подлежи на доказване). С две думи - що не си завреш т ъпата глава в черния г ъз на майка си и не спреш да сковичеш с комплексарските си блъвни тука? Кво общо имаш ти с инвесторските и изобщо - с капиталистическите обществено-икономически отношения и техните интернет-форуми? Я *** си настръхвай некъде на запад от тук - хем ше си при белите хора, хем нема да настръхваш заради сивата икономика, а заради значително по-бели причини... мишлякът винаги ще намери от какво да настръхне. Като например, двама афганци на една хамбургска гара са ти дръпнали от ръката куфара и са бегали у близкия подлез, където са се изпарили, а политкоректен полицист нищо не е видял... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 9
Sandy
преди 6 години
Ясно е като бял ден, че приеме на еврото няма да стане факт. Не сме толкова наивни и глупави, за да вярваме на всичко казано, общи приказки, потупвания по гърба и целувки по главата. При 60 - 70% сива икономика, тоест икономика никаква, при наличие на висока корупция и престъпност, приказките и обещанията за Шенген лъжа и манипулация. Виждайки, че белите хора няма да ни приемат в тяхното семейство сега, а може и никога, то управниците ни може да изпаднат в отчаяние и да прибегнат към мерки, които отдавна говорят и предлагат като належащи. Ако приемем, че се вземе решение за премахване на Валутният борд или пък решение само за промяна на валутният курс, което естествено няма да бъде разгласено предварително, а ще го направят внезапно, то при сегашната ситуация на икономика и държавата, какъв ли ще е новият курс евро - лев определен от БНБ? Някой може ли да прогнозира, защото аз настръхвам, само като си го помисля?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 1
Aloha
преди 6 години
Макар, че темата сега е за спредовете на отделните страни към бенчмарковите книжа, заради разразилата се полемика относно членството ни в ЕЗ, към аргументите на автора бих добавил и това, че като цяло десетилетието на 20-те се очертава да е на глобален възходящ лихвен цикъл...с евро или с лев, това явление няма да подмине и нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Да, приемането на еврото може да доведе до раздути правителствени харчове. Също и неприемането. Някой дори би си помислил, че спазването на бюджетна дисциплина е безусловна отговорност на управляващите, а не на единната валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 6
bigmamascandal
преди 6 години
Гърците направиха много повече бели. Например си подправиха статистическите данни. Така че такива сравнения са непели....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 5
Jorkata
преди 6 години
Може - справка Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още