IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Цената на тока на свободния пазар е сред най-ниските в Европа

Държавните енергийни дружества предлагат и гъвкави пакети на свободния пазар, коментира енергийният министър

12:07 | 09.02.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Архив Министерство на енергетиката

Цената на електроенергията в България е една от най-ниските в Европа, коментира пред Народното събрание в рамките на парламентарния контрол енергийният министър Теменужка Петкова. Тя трябваше да отговори на въпрос, свързан с "необоснованото поскъпване" на тока, отправен от депутата от Обединените патриоти Искрен Веселинов.

Среднопретеглената цена на свободния пазар в България през 2017 г. е била 76,90 лева за мегаватчас, докато цената в Унгария е била 50 евро, а в Румъния - 48 евро, обясни Петкова. Тя допълни, че волатилността на енергийната борса у нас е съпоставима с тази в региона и дори по-ниска от тази на утвърдените пазари в Унгария или Румъния.

"България не е изолиран остров", каза още тя и допълни, че интегрирането на българския пазар към европейския е в ход, което ще доведе до "частично конвергиране" на цените у нас с тези в съседните държави.

Работодателите у нас се оплакват от високи цени в офертите на търговци на електроенергия. Заради този проблем организациите дори поискаха оставката на енергийния министър и заплашиха с протест. След среща в Министерския съвет, на която бяха обещани законодателни промени, тези искания бяха оттеглени.

По отношение на оплакванията, че държавните предприятия не предлагат гъвкави продукти, Петкова разкри, че в последните месеци освен базовите продукти, трите държавни дружества, които са основни доставчици на свободния пазар - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток" 2 и Националната електрическа компания (НЕК), предлагат и пакети с ежедневни промени в базовия профил, тоест модулирани профили.

Степента на модулация варира от 5% до 50% в зависимост от техническите възможности на производителя. "Подобни гъвкави продукти са изцяло в интерес на купувачите и не се предлагат на други борси", заяви енергийният министър.

Искрен Веселинов каза, че има данни, че големи търговци са изкупили големи пакети електроенергия от държавните централи и сега ги продават на по-високи цени.

Петкова обаче беше категорична, че цените на свободния пазар у нас се формират на базата на търсенето и предлагането, а Министерството на енергетиката няма контрол и възможности за намеса. Тя призова сигнали за нередности да бъдат изпращани до Комисията за защита на конкуренцията.

Теменужка Петкова уточни още, че в момента текат интензивни преговори между Европейската комисия, Министерството на финансите, Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг (БЕХ) по отношение на договорите с т.нар. "американски централи" в Маришкия басейн. Засега официално становище от Брюксел дали те са недопустима държавна помощ още няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
sony
преди 6 години
1. Продължава да си повтаря едни и същи неща и да си върти една и съща плоча и вече почва да се излага:- не иска да погледне от гледната точка на индустриалните предприятия потребители на средно и високо напрежение, че има 2 фирми изкупили почти всичкия ток за 2018 г. на една по-ниска цена от Борсата чрез предварително договорена сделка с вътр.информация и го препродават зна чително по-скъпо на предприятията с огромни печалби! 2. И държавата нищо не могла да направи!?!3. Вместо да допусне министърката и други голям брой производители на ток до борсата ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 6 години
Далаверата секна и голем вой настана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
pecan
преди 6 години
Да не се прави на ощипана калинка защото забравя за такса задължение към обществото която е 37,04 лв на МВТЧ в момента и цената на ЧЕЗ като доставчик последна инстанция в момента е 142,87 лева или малко над 75 евро на МВТЧ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
sultan
преди 6 години
Стига сте ни баламосвали с тази цена на тока. Просто кажете каква е покупателната способност на средната заплата у нас и в Германия (Франция, Норвегия, Португалия.......) спрямо цената тук и там. Просто е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още