IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софиянски: България трябва да отмени валутния борд и тогава да влезе в еврозоната

Според него дали ще има увеличение на цените много зависи от подхода

09:44 | 06.02.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Има две възможности – България да влезе в еврозоната с валутен борд и другата България да отмени валутния борд, да предприеме някои стъпки и тогава да влезе. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV Стефан Софиянски, бивш служебен премиер.

Отмяната на валутния борд дава свободата на България да определи курса на лева към еврото и дава по-голяма свобода на бюджета, по-големи възможности на икономиката, по-големи възможности на банките, отменя рестрикции, които бордът е въвел. Въпросът е те да бъдат използвани правилно и разумно, каза Софиянски.

По думите му, ако България реши да влезе в еврозоната с валутен борд, нещата са ясни – това е удобен, но скучен вариант, защото е рутинната стъпка. „Ще влезем с 2 лв. за 1 евро, ние сме свикнали на това и ще продължим с този стандарт и този начин на развитие”.

Според Софиянски дали ще има увеличение на цените много зависи от подхода.

Три са нещата, върху които трябва да се работи според него.

Влизането в еврозоната е процес, той трае 2-3 години, правителството на г-н Герджиков беше готово да предприеме тази стъпка, но за съжаление политическите сили нямаха единомислие в това. Има две измерения влизането в еврозоната – едното е икономическото, другото е политическо.

Политическото измерение е, че влезем ли в еврозоната, ставаме неразделна част от Европа, каза Софиянски. Срещу това очевидно има задръжки от страна на националистити, на евроскептиците, на БСП. ГЕРБ също се въздържаха досега от тази стъпка. Чисто политически за мен е задължително България да тръгне в тази посока, за да няма връщане назад.

Икономическото измерение е как ще се отрази влизането в еврозоната на обикновения човек, как ще се отрази на бизнеса и на публичните финанси.

Аз бих работил върху варианта България да излезе от валутни борд, да намали еврото – примерно лев – евро и тогава да влезем в еврозоната. При този вариант обикновения човек печели, доходите му се качват два пъти, каза Софиянски.

Този вариант, според Софиянски, фаворизира обикновения човек, но обременява бизнеса много.

„Силната местна валута затруднява експорта, затруднява бизнеса, но тук вече е ролята на правителството и  на фискалната политика да може да поеме този буфер и да облекчи обикновения човек, да му качи доходите два пъти, но същевременно да подкрепи бизнеса и да не му ограничи експорта”.

21 години ние спазваме тези ограничение, които еврозоната налага на една държава, добави Софиянски.

„Ако сме били честни и сме спазвали ограниченията и покажем възможността да спазване определен курс – тогава влизането е леко. Трябва да сме подготвени и като хора, и като бизнес, и като държава. Правилните стъпки са излизането от валутния борд, намирането на подходящ курс за лева, благоприятен за хората, отежняващ бизнеса, но държавата трябва да изиграе този буфер”, коментира Стефан Софиянски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Money
преди 6 години
Борда няма да е лошо да се премахне, но идеята да се направи курса едно към едно в безумна. Има смисъл борда да се бутне ако леко обезценим лева, за да насърчим износа. Иначе е безсмислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 4
Mohave
преди 6 години
Кой го чете тоя ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 6
Спящият бик
преди 6 години
Мисля, че такива манипулативни изказвания за бутане на борда точно преди кандидатстването ни трябва да се криминализират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още