IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките ВЕИ-производители в ЕС може да играят по правилата за големите играчи

В момента в ЕП се водят дискусии за нови регламенти на пазара на електроенергия, които предвиждат премахване на изключенията

14:25 | 05.02.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Домакинствата, училищата и болниците, които решават да поставят слънчеви панели на покривите си, може да се наложи да спазват същите правила като големите енергийни компании. Това предвиждат нови регламенти на Европейския съюз (ЕС) за пазара на електроенергия, които в момента се разработват от Европейския парламент (ЕП), пише онлайн изданието euractiv.com.

В Парламента се води сериозна борба дали малките инсталации за възобновяема енергия трябва да се ползват с т.нар. „приоритетно изпращане“ в рамките на електроразпределителната мрежа и да бъдат освободени от отговорностите за балансиране на мрежата.

Евродепутатите се изправят пред засилващ се натиск от страна на разгневени малки производители на енергия от възобновяеми източници.

В предложенията, представени преди повече от година, Европейската комисия (ЕК) обещава да постави потребителите на мястото на водача на енергийната революция. Институцията казва, че "потребителите и общностите ще бъдат оправомощени да участват активно на електроенергийния пазар и да генерират собствена електроенергия, консумират или продават обратно на пазара“.

Проектодокладът, който се обсъжда в ЕП, обаче обръща на 180 градуса този принцип, като предлага малките инсталации за възобновяема енергия да спазват същите правила като големите електроенергийни компании.

"Има голяма разлика между малките възобновяеми енергийни източници и местните енергийни общности и огромните проекти за възобновяема енергия, собственост на компании за комунални услуги", посочва Себастиан Манг, консултант по енергийната политика на "Грийнпийс".

Ако не се разграничат двете, това ще "противоречи на заявената от ЕС цел за овластяване на потребителите на енергия", предупреждава той.

Предупреждението се потвърждава от сдружението SolarPower Europe. "Днес не съществува равнопоставеност между една държавна компания с масивни слънчеви централи и местен фермер със слънчева система на покрива", посочват от организацията.

За малките производители на енергия от възобновяеми източници, като болници, фермери и училища, чиято основна дейност не е свързана с производството на енергия, "административните и финансови тежести със сигурност ще играят ролята на силен възпиращ ефект за производството на енергия от възобновяеми източници", допълват от фондацията.

Засега от ЕП отказват коментар с мотив, че окончателните текстове на проектодирективата не са договорени.

"Предоставянето на изключения на някои участници на пазара означава дискриминиране на други, което фундаментално подкопава структурата на пазара, увеличава разходите за потребителите и създава несигурност за инвеститорите", пише в проектодоклада, с който изданието разполага.

На 7 февруари ще се проведе среща на политическите групи в ЕП, които ще се опитат да напишат компромисен текст преди гласуването в парламентарната комисия по промишлеността, предвидено на 21 февруари. Пленарното гласуване се очаква през следващите месеци, което ще отвори вратата за окончателните преговори с държавите членки на ЕС.

Малките производители на енергия от възобновяеми източници обаче имат малко надежди. Министрите на енергетиката на държавите членки не се интересуват много от проблема. Отделно в момента се правят опити да се премахнат постепенно субсидиите за електроцентрали, работещи с въглища и газ. Вероятно ще се позволи на всяка държава да реши дали да запази изключенията на пазара на електроенергия от възобновяеми източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Последно - генерация на нужната на тях енергия, или присъединяване към мрежата? За какво ти е мрежата, ако си генерираш само за себе си? Или все пак искаш да продаваш? Може би и с клауза за задължително изкупуване - без никакви условности и бюрокрация... хем на преференциални цени, гиби... :lol: Демек - да продаваш на НЕК през деня ток от панелчето на покрива, когато всички тарикати произвеждат и на никого не му трябва, а вечер и нощем да купуваш с приспадане от балъците, които издържат ТЕЦ-ове и АЕЦ-ове... Пей сърце... А НЕК по веднъж годишно да тегли по 1 млрд да си покрива загубите от това, че през деня купува ток, докато произвежда ток? Хитро, баце! Верно не ти требва бюрокрация. Даже най-добре - много гледали, малко разбрали... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Това, ако е вярно - много тежък удар. Трябва да се поощряват дребните производители - основно за генерация на нужната на тях енергия. Събираш + складираш. Всъщност, те просто трябва да улеснят присъединяването към мрежите и да орежат едната купчина бюрокрация. Но има един проблем - как бюрократ да реши да ореже бюрокрацията? Все едно да си спре сам въздуха, който диша :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още