IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канцлерът на Австрия иска ЕС да ореже бюджета на програми за Източна Европа

Себастиан Курц се противопоставя на идеята за по-високи вноски в бюджета на блока след Brexit

11:24 | 05.02.18 г. 2
<p>
	Канцлерът на Австрия Себастиан Курц. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц. Снимка: Архив Ройтерс

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц се обяви против увеличаване на вноските на страните членки в бюджета на Европейския съюз (ЕС) след излизането на Великобритания от общността. Той обаче иска орязване на някои програми, най-вече плащания за страни от Източна Европа.

Курц, чиято страна ще поеме председателството на ЕС през юли след България, заявява това в интервю в днешния брой на в. "Стандард", цитирано от Франс прес.

Австрия иска ЕС "да проявява повече пестеливост по отношение на парите на данъкоплатците" и "да преразгледа" различните си програми, за да прави икономии, тъй като средствата й ще намалеят след Brexit, посочва австрийският канцлер, цитиран от БТА.

"Алтернативата е да се искат по-големи финансови вноски, но това не е моят избор", обяснява Курц.

В преговорите за бюджета след 2020 г. той възнамерява "твърдо да представлява" лагера на нетните вносители заедно с холандския премиер Марк Рюте.

"В момента се превеждат много пари на Източна Европа. Въпросът отчасти е дали парите са насочени към правилното място", допълва Себастиан Курц.

Запитан дали Полша и Унгария, които са сред нетните получатели на европейски фондове, трябва да очакват намаляване на плащанията, канцлерът признава, че по тази тема "има силно разминаване на гледната точка" с унгарския премиер Виктор Орбан.

Наскоро Курц прие във Виена своя унгарски колега и съсед, изразявайки близки виждания с него по множество въпроси, включително твърда миграционна политика на контрол по външните граници на ЕС.

Сред другите европейски програми, които според него трябва да бъдат преразгледани, той посочва "стотиците милиони" евро, предвидени от ЕС за сближаване с Турция.

Според Европейската комисия излизането на Великобритания, която е нетен вносител в бюджета на ЕС, ще предизвика финансова дупка от 12 до 13 млрд. евро годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
... в статията пише млако по различно от това което заглавието ни внушава .... пак фейк нюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Да пита американците какво мислят по въпроса за спирането на корупционните траншове за Източна Европа.Спрат ли милионите ще трябва да се мине към терористичен подход за справяне с проблемите в сигурността, която иначе е главната причина за тези .. мултимилионни траншове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още