IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на работници кара хотелиерите да се замислят за роботи

Според експерти някои процеси ще са по-ефективни без намесата на човек

17:23 | 01.02.18 г. 1
<p>
	Роботът Тео Тронико, проектиран от Матео Сузи, свири на пиано и пее популярни песни по време на конференция за роботиката в Пекин. 22 август 2017 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Роботът Тео Тронико, проектиран от Матео Сузи, свири на пиано и пее популярни песни по време на конференция за роботиката в Пекин. 22 август 2017 г. Снимка: Ройтерс

Недостигът на човешки ресурси в областта на туризма ще тласка все повече фирми да използват роботи и изкуствен интелект. Това каза във Варна проф. Станислав Иванов, зам.-ректор във варненското Висше училище по мениджмънт, на форум за туризма.

„Роботизацията на услугите в туризма ще намали големия проблем с липсата на човешки ресурси“, каза той. Според него някои процеси могат дори да бъдат извършвани по-бързо, по-качествено и ефективно без намесата на човек.

В хотелиерството например новите технологии могат да бъдат използвани при настаняването и напускането на гостите, доставките на храни и напитки. Както и за дейности като приготвяне на храна, косене на тревата, почистване.

Огромни биха били ползите от ползването на изкуствения интелект, казва експертът и дори предвижда спестени разходи за персонал и увеличени приходи. 

Проф. Станислав Иванов очаква и някои недостатъци на роботизацията. Например някои служители да решат, че техните работни места са заплашени и да саботират използването на роботи във фирмата.

По думите му има фирми у нас, които въвеждат автоматизирани програми за настаняване на гости, за напускане и за поръчка на храни.

В бъдеще малко ще са фирмите, които ще предлагат изцяло автоматизиран или изцяло човешки труд, прогнозира проф. Иванов.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
justiceforall
преди 6 години
Смешна статия.Смешна като нашите курорти пълни с бедни туристи и алкохолизирани тумби от младежи.А пък нашите хотелиери както са я подкарали да плащат ниски заплати че да спестят за роботи явно са доста далновидни.Само че роботите не са без пари а и кой ще ги подържа...високотехнологично?Роботче 200 000 лева плюс заплата на инженнер 10 000 много икономично няма що.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още