IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите сценария за преодоляване на липсата на работна ръка в България

Ремиграцията е добър вариант, но доходите не може да се разглеждат като единствен стимул, смята вицепремиерът Томислав Дончев

15:34 | 30.01.18 г. 39
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Три сценария за преодоляване на липсата на работна ръка в България предложи вицепремиерът Томислав Дончев - активиране на неактивните безработни българи, ремиграция на тези българи, които в момента работят в чужбина, и привличане на чужди работници от трети страни. Това стана в рамките на 12-та годишна среща на бизнеса с правителството с акцент върху основния проблем на пазара на труда в момента - как България да постигне устойчив ръст, докато губи човешки капитал.

Що с отнася до първия вариант - активирането на безработните българи, които са неактивни – около 200 хиляди души, Дончев призна, че това е трудна задача, тъй като около 75 хил. от тях са дълготрайно безработни и освен че са нискообразовани, са и без трудови навици. По думите му става дума дори за десоциализация.

Безспорно ремиграцията е добър вариант, посочи вицепремиерът, както и привличането на работна сила от трети държави с български общности. По думите му този сценарий работи, а и вече са видими резултатите особено в сферата на услугите.

Относно варианта с ремиграцията Дончев каза, че около 11 хиляди българи се връщат годишно в страната, което е два пъти по-малко от темпа на емиграцията и изтъкна, че трябва да се работи по този сценарий като се анализира в детайли. 

Заплатата е основен движещ фактор, призна той, но беше категоричен, че не може да се водим само от доходите като единствен стимул. Той акцентира върху комплекса от фактори, които трябва да са налице, за да говорим за ремиграция и то на качествена работна сила. В този смисъл Дончев посочи два резерва, които са неизчерпани – жилищна политика на първо място, тъй като в страната има много необитаеми жилища. Ако местните власти разполагат със свободни жилищни фондове, може да се предлага като стимул, каза вицепремиерът.

Социалният министър Бисер Петков посочи дисбалансите на пазара на труда и се съгласи с Дончев, че ключовите стъпки са активиране на неактивните на трудовия пазар, ремиграцията и вносът на работна ръка.

Като предизвикателствата пред ремиграцията той открои нуждата да се посочи на тези хора къде ще работят, какво ще бъде възнаграждението им, каква ще бъде средата за семействата им, включително обучението на децата им, жилищата им.

Той каза, че чрез трудовите аташета на България в пет държави ще се организират кариерни форуми с конкретни пакети и оферти към българите, за да се върнат у нас. Вече беше организиран подобен форум във Виена, припомни Петков и уточни, че тази година ще бъдат организирани такива форуми в Лондон и Берлин.

Що се отнася до привличането на работна сила от трети държави, социалният министър напомни, че беше либерализиран режимът за сезонните дейности, както и този за висококвалифицирана заетост чрез облекченията за получаване на синя карта.

Може да се работи още и по баланса между личния и професионалния живот, има резерви по отношение на дългото майчинство например, каза Бисер Петков.

От ключово значение е подобряването на бизнес средата, овладяване на пропуските във висшето образование, изтъкна Дитмар Думлих, ръководител за региона на България, Румъния и Турция на Европейска инвестиционна банка (ЕИБ).

Когато експерт решава дали да се установи в дадена държава, се интересува от заплатата, адекватните медицински услуги, как ще живее семейството му, административни услуги и др., каза той. За него решаването на проблема с липсата на кадри за икономиката минава през създаването на екосистема, така че хората да имат усещане, че животът им е добър.

България е изправена пред исторически шанс, смята Дитмар Думлих. Той каза, че България още разполага с европейските фондове и е хубаво да засили усвояването им. Той напомни, че ЕИБ също има програми за съфинансиране, така че да се привлекат българските работници обратно в страната си. Имате и друга възможност, обърна се той към представителите на правителството - да се възползвате от нулевите лихви и да изчистите дълговете от баланса си. По думите му си струва рискът да се инвестира в иновативни инструменти за финансиране на иновативни компании,

Ксавие Марсенак, вицепредседател на борда на директорите в Telus Interndtional Europe, разкри каналите, които фирмата им у нас използва вече няколко години, за да привлича кадри. Той посочи, че от години привличат от служители от ЕС, също и българи, които работят в чужбина, като им предлагат финансови стимули за определен период от време, хотелско настаняване, самолетни билети и др.

Шон Бош, генерален мениджър на ALC, се включи в дискусията, като заяви, че компанията в България е готова да наеме неквалифицираните безработни хора, които са тук, и да ги обучи за нуждите на бизнеса им. Това е възможност, която не трябва да се изпуска, каза той, отчитайки, че зад граница заплатите са по-високи, но и разходите са повече.

Емиграцията е загуба за българската икономика. Икономиката на страната щеше да е с 4 млрд. лева по-голяма към 2016 г., ако нямаше емигранти. Това беше един от акцентите от проучването на Капитал и Colliers International, представен от Марк Робинсън.

Българската емиграция намалява според статистиката, но все пак около 700 хил. българи са в чужбина към момента - повечето са в Германия, Испания, Великобритания, каза той.

Според него проблемът с недостига на работна сила може да се реши чрез преструктуриране на публичния сектор, въвеждането на електронното управление, увеличаване на базата на уменията на работната сила в посока производителност. На следващо място да се увеличи процентът на активното население в страната. Друго решение е обратната миграция в страната, посочи Робинсън, представяйки проучването.

Той изтъкна, че нито едно правителство в Европа не е направило достатъчно по този проблем. Що се отнася до правителството на България, той каза, че то може да направи още по въпроса освен поддържането на ниски данъци.

България вече от десет години прави това, но това не доведе до вълна на чужди инвестиции, каза Робинсън. България трябва да улесни стартирането на собствен бизнес, посъветва експертът. Трябва да се подобри положението с корупцията, допълни той.

Ако 14 хил. българи продължат да напускат ежегодно България, до 2030 г. работещите ще намалеят драстично, прогнозира той.

При връщане на българите на работа в страната ще си гарантирате 3,7 милиона души на трудовия пазар и това е силата на имиграцията, което реално може да допринесе за реален икономически растеж, посочи Робинсън. Иначе икономиката на България ще спре да нараства през 2027 г. При обратно връщане ръстът на икономиката може да бъде съществен, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 3 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
Страхотен парадокс! Работещите или робите, тяхното здраве и образование са търговски обекти, или казано просто се купуват и продават според нечии интерес! Политиците, които произвеждат само брак вече 30 години не са обекти на пазара на труда! Те не се трудят, а творят, грешка акат. Некадърността, продажността и алчността на управляващото съсловие или класа, заедно с техните маши-проспериращи бизнес мени, грешка крадци погубват човешкото в българина и обричат нацията на гибел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 4
NickyDickinson
преди 6 години
Ave Emperor :) Напълно те подкрепям. Стига сме говорили, давайте да действаме. Хора, положението е трагично. Времето си минава, а ние нищо не правим. Да отворим тук или в Муцунарника на луничавия Зукърбърг една широка и задълбочена дискусия какво, как, с кого и кога да предприемем, защото нямаме никакво време. Аз съм пълен с идеи. Търся съмишленици, с които да се впуснем в приключението, наречено "Спасението на България и българите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 6 години
Хахаха, ти си рядък вид ***! Ще изправиш само лъжицата в боба, друго не можеш. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 6 години
Турете ме Дуче - и за 5 години макс ще вкарам тая държава в пътя.----Аз съм ЗА, не щото ще оправиш нещо, ами щото се надявам на 5тата година да завършиш като истинското Дуче. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 2
comet
преди 6 години
Тези които не са работили там няма да те разберат, затова са медиите и системата като цяло, да създават (чрез войни и икономически разрухи) емиграция натам (която емиграция да им крепи системата). Когато се върнах за първи път, бях се надъхал с чужденците у нас да говоря само на български (та те да си намират преводачи), но тука нашенци мислеха като мен преди да отида в чужбина. Може би това е част от цикъла, да отидеш и видиш, така да преоткриеш себе си и родината си. Но силата ни е у нас в земята на предците ни, защото устойчивостта идва от поддържането на корените, рода и връзката с природата (по време на война най-добре се оцелява на село е мъдра народна приказка). Там емигрантът няма земя и връзката с природата и рода (корените) са му прекъснати (та в резултат е лесно да го манипулират и в резултата експлоатират). Земята и природата ни са прекрасни, а това че не се възпроизвеждаме е показател за наши си проблеми (от последните 80 години) които вместо да разрешаваме (поучавайки се от мъдростта на предците си и законите на природата), ние тръгваме да емигрираме (към по-голямото селище или към чужбина). По нашите земи винаги ще има хора, я как *** се възпроизвеждат, идват азиатци, африканци, руснаци и украинци също, и китайците и индийците ще налазят насам. От българите, тук ще останат тези които не са си прекъснали корените с рода и природата (включително училите и работили в чужбина, но върнали се и инвестирали спестеното тук). ПП: Последен коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 0
thehappyroger
преди 6 години
Това са 30 години злоупотреби, частният сектор 30 години основно работи за да запълва дупките в бюджета, сега вече е толкова тъпо да правиш бизнес в БГ, че до 2025-та по-голямата част от малкия и средния сектор ще фалират, особено в провинцията и по-малките населени места, вече се работи само за да си покриваш разходите, всяка година плащаш повече на държавата, а правиш все по-малко оборот, хората ако не са в сивия сектор ще трябва да фалират още сега :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 13 rate down comment 1
thehappyroger
преди 6 години
2030-та един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, мисля че ви обясних достатъчно ясно защо ще се стигне до там, с такава крадлива политическа класа и масонски бизнес елит страната никога няма да се оправи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 2
ivan.ivanov
преди 6 години
Тук в България, ако работиш на минимална заплата, дали ще може да си позволиш живота, който ако работиш на минимална в развита държава?Инженерите не са виновни, но им се чудя на плиткия ум. Уж се смятат за велики, тръбят как взимали високи заплати тук в България, но им е трудно да проумеят, че високата заплата няма да ги спаси от разпадащата се държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 2
pecan
преди 6 години
Не са виновни инженерите . Иначе явно не си работил в чужбина . Не е добре тук , но и там не е лесно за много хора . Това дето ти го разправят за многото къщи не вярвай много . Може да са купили , но срещу ипотека вероятно . Имотът и там не се плаща за няколко години .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 18 rate down comment 5
ivan.ivanov
преди 6 години
Ще дам един пример с мои приятели.Преди 7 години заминаха за Канада.Мъжът работеше като директор на училище, а жената като директор на детска градина в България. Едвам свързваха двата края.В Канада работят ниско квалифициран труд (чистачка и общ работник). За 7 години си купиха 2 къщи и карат чисто нови коли.Дори печелят достатъчно, че да изпращат в България на свои роднини.Всяка година почиват в Куба за празниците.Тяхната дъщеря работеше като социален работник (квалифициран труд). За тези 7 години купи 3 къщи, които реновира и след това продаде. Спечели чисто около 300 хил. долара и сега си живее живота.В развитите държави има толкова много възможности, че мизерията бива наричана утопия.Дори най-ниско платената работа да работиш, ще печелиш достатъчно за да живееш нормално.За образованието и здравеопазването да не говорим. Там са светлини години пред България. В България все по-често ще се чува, да излиза от устата на лекарите, фразата "Плати или умираш" . В развитите държави това е немислимо.В България, квалифицираните инженери с високите заплата дали са имунизирани от некадърни лекари, корумпирани чиновници, правораздавателната система работеща само за богатите?!?Колко време ще изплащат кредитите в България със своите "високи заплати"?Накрая ще останат 60-70 хил. инженери с "високи" заплати, които ще трябва да изхранват със своите данъци 1 мил. роми, шайка корумпирани депутати, крадлива администрация, нагли олигарси и алчните капиталисти.Колкото и да се заблуждавате, че "високите" заплати ще ви предпазят от действителността в България, рано или късно ще усетите негативните последствия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още