IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Петров: Преди влизането в еврозоната са нужни много реформи

Следва да се работи и в посока повишаване на ефективността на институциите ни, в това число на банковия надзор, твърди финансистът

21:41 | 19.01.18 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борис Петров: Преди влизането в еврозоната са нужни много реформи



Напът е да осъществим един национален приоритет, какъвто е влизането на страната ни в еврозоната, но преди това следва да се осъществят сериозни реформи. Това коментира пред Делян Петришки в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Борис Петров.

"Политическият елит е приятно вцепенен от идеята да въведем еврото, но не си дава сметка, че трябва да се предприемат определени стъпки и реформи. В конфиденциалната дискусия с ЕЦБ са изискани стъпки, които да покажат, че властите са решени да тръгнат по този път". По думите му обаче институциите нямат смелостта да разкрият какви са те поради опасението, че общественото мнение ще се застъпи в полза тяхното осъществяване с оглед на това, че те могат да бъдат реализирани бързо и си струва да се направят поради непосредствения ефект от тях. Не точно това обаче е целта на политическия елит, заяви Петров. 

“За да успее в пътя си към еврозоната, страната ни трябва да премине през редица задължителни реформи. Следва да се реформира съдебната система, да се работи по разрешаването на проблема с корупцията”, посочи още той.

Според него следва да се работи в посока повишаване на ефективността на институциите ни, в това число и банковия надзор, да се предприемат, ако са нужни, оздравителни мерки по отношение на определени кредитни институции.

Гостът засегна темата и от друг ъгъл – пътя на последните присъединили се към еврото страни от ЕС – Естония, Литва и Латвия, успешно приели единната европейска валута въпреки сериозните сътресения след рецесията от 2008 г.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 26 rate down comment 3
Ya_Kito
преди 6 години
Друго важно нещо е, уж говорили за еврозоната тайно, обсъждали, става министърът на финансите и казва: до 6 месеца ще кандидатстваме за ЕРМ2. ОК, супер, ама след това стават европейците дето уж е говорено за подкрепа и един след друг казват, ама то така не става, ние сме съгласни, ама трябва много време. Тук въпросът е наистина ли има разговори или пускаме само кьорфишеци, както с ООН избора.- говорили сме ама те се отмятат. Еми като има такива случаи, докато не се подпише на хартия или се запише интервю с тях по въпроса да не се пускат такива новини, защото те са си чисти fake news.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 7
Ya_Kito
преди 6 години
Каква е връзката критерии за Еврозоната - реформа в съдебната система, критерии Шенеген - реформи в съдебната система. Такива изиквания в критериите няма. В държавата ни има корупция, но ако се страхуват, че тя директно ще влияе върху действията ни като членове на Шенген и Еврозната да променят критериите за влизане и да ги обвържат с реформи. Обикновения българин се обърква - от една страна има критерии и те са изпълнени, а от друга ама не са само критериите, а трябва и други неща. Извинявам се, но тогава европейската администрация се подиграва направо с нас. Или има критерии или няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още