IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международна схема за пране на пари чрез криптовалута може да тръгва от България

Специализираната прокуратура е претърсила офисите на OneCoin в сряда и четвъртък

16:24 | 19.01.18 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Не се изключва възможността международна схема за пране на пари чрез виртуална валута да е тръгнала от България. У нас са намерени редица сървъри, свързани с незаконната дейност. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев по време на брифинг за разбитата при спецакция международна група за пране на пари чрез виртуалната валута уанкойн, предава БТА.

Разследването е на базата на международна поръчка за правна помощ от германския град Билефелд. То е за конкретни процесуално-следствени действия на територията на България спрямо българското търговско дружество "Уан Нетуърк сървисиз" ЕООД и свързаните с него лица, в това число две българки с германско гражданство.

Разследващите установяват местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги фирми, използвани от международната престъпна организация. Претърсени са офисите на "Уан Нетуърк сървисиз", както и на 14 други дружества. Иззети са множество веществени доказателства, включително сървъри. До момента са разпитани 50 свидетели. Самите обиски за извършени в сряда и четвъртък  в присъствието на представители на Европол и германските разследващи органи, поясняват в официално съобщение от прокуратурата.

Германските власти разследват организираната престъпна група за това, че за три години е привлякла 3 млн. потребители, каза прокурор Румяна Арнаудова.

Гешев обясни, че те са инвестирали в обучителни пакети за криптовалутата уанкойн. Става дума за пране на пари и финансови услуги без разрешение. Проверява се дали с парите не е финансирана терористична дейност, допълни той. По думите му това дело представлява интерес за много държави по света, защото е нов вид престъпност, а и защото този вид схема наподобява пирамида.

Разликата между биткойн и уанкойн е, че ако биткойн е децентрализирана валута, то уанкойн е централизирана. Тоест уанкойн може да бъде придобит само от конкретна международна асоциация. Ако биткойн може свободно да се купува и продава в интернет, то уанкойн може само чрез асоциацията. Германските власти разследват дали има заобикаляне на валутни закони, обясни началникът на спецпрокуратурата. Обвиняема по делото е Ружа Игнатова, каза още прокурор Гешев. 

OneCoin Ltd. е регистрирано в Обединените арабски емирства и действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн). В Германия и в други държави разпространението на уанкойни е забранено. Според местните контролни органи уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги. Има съмнения, че чрез схемата „уанкойн“ може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации.

Българското дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД е изпълнявало функциите на фактически търговски представител на „OneCoin Ltd.“ и фактически дистрибутор на създадената от него виртуална валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Стойност? За морална стойност незнам, ама на пазара си се търгува като стой та гледай.значи ако 1 биткойн = 10 000 зелени хартийки коя е има по-малка "стойност".Или те не ги мериш нещата така? Хахах :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 6 години
тая година, макс следващата и ще плащаш ... въпреки че имам още време :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
red6
преди 6 години
Това го повтарям за N-път. Това, че централните банки печатат въздух под налягане не значи, че криптовалутата автоматично има стойност. По-тъжното е, че тя има още по-малка стойност и от летящите хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Dimat
преди 6 години
А случайно да ви минава през ума,че "някой","германски доброжелател",умело ни е използвал за кой ли път за кошче за отпадъци,за да отклони към нас собствените си престъпления????Нали и без това,ние сме патентованите световни престъпници и мошеници,до такава степен обработени от наши и световни медии,че вече сами сме си повярвали в това?Я вижте,за последните 70 години,колко пъти си бърсана задниците с нас,като се започне с "атентата срещу папата" ,мине се през делото срещу българските сестри в Либия и се стигне до всевъзможните и от къде ли не и в какво ли не ,обвинения особено,в последно време!Станахме нарицателни,за нация от престъпници и ние се съгласяваме охотно с тези обвинения,като даже ги подсилваме.Не зная,дали има по света друга такава нация,която да се самобичува и мрази себе си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
Хърсев и ружа са лесни, с "криптаците" обаче ще имат проблем.Пари от нищо се правят само в някои централни банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Аз пък ще се радвам да вкарат хърсев и пастърмата в панделата. А ако изплющят и по криптаците - още по-добре. Тая алчнотия и искането да се правят пари от нищото трябва да спре. Ако пък излезе през на алчняците през носа - още по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
органите органите :-) Разследването е немско. Нашите са само публика.Ако решат да закопчават на ред хърсев и ружа са пътници.Интересно е до къде ще стигнат. Аз по-скоро си мисля, че това е някакъв фишек за да натиснат истинските криптовалути, понеже играта взе да загрубява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
Hahoto2
преди 6 години
Цялата работа звучи толкова мътно, че едва ли нашите органи се схванали за какво точно иде реч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
OneCoin НЕ Е криптовалута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още